Rond de jaarwisseling stoffen we graag onze glazen bol af om te zien wat het volgende jaar op culinair vlak zal brengen. De harde tijden die de horeca doormaakt leiden tot veranderingen, maar zetten geen domper op onze gastronomische genoegens.
De feestdagen zijn voorbij, de restjes van de feestdis zijn intussen ook al op. Daarom eten we deze week minder decadent, zonder in te boeten qua smaak. Centraal zetten we wortel, prei, ui en champignons, groenten die vaak over het hoofd gezien worden. En ze zijn ook nog budgetvriendelijk, wat na de feestdagen wel eens goed uitkomt. We beginnen met een champignonragout met mosterd en crème fraïche. Daarna maken we gestoofde wortel met tomaat en kappertjes. Op woensdag eten we zelfgemaakte champignonballetjes en krokante aardappels en op donderdag prei met kaas uit de oven. Op vrijdag maken we een uienchutney voor bij de borrel. Op zaterdag is er eerst een pittige wortelsoep en daarna een lasagne met kaas en ui. Afsluiten doen met preistamppot met Kamper steur en zelfgebakken kruidige wortelcakejes.
Op oudjaarsavond komen er meestal wel wat hapjes of oliebollen op tafel. Maar wat eet je dan rond etenstijd? Je wilt een bodem leggen, maar ook nog wat lekkere trek houden. Om die reden bedacht ik deze variant op de klassieke huzarensalade.
Het jaar zit er weer bijna op. 2020 was op z'n zachtst uitgedrukt geen doorsnee jaar maar dankzij de inzet van onze vrijwilligers heeft Vegatopia toch een hele reeks lekkere recepten kunnen geven. Daarnaast verdienen ook de medewerkers van de restaurantgids, Karl en Joke, een dikke pluim. De gids werd volledig herwerkt om een meer dynamisch en selectief aanbod te geven. Dit weekmenu is een overzicht van de lekkerste en meest populaire recepten van onze redacteurs. Deze gerechten zijn erg verschillend maar tegelijk ook vaak huiselijk en daarom typerend voor het jaar 2020. Op maandag maken we Meta's pasta met tomaatjes uit de oven. Op dinsdag gaan we voor Svens chili con champiñones. Daarna koken we Indiaas met de groentecurry met kruidige rijst en onion bhaji van Monique. Op donderdag eten we een verrassende snelle pasta met vegagehakt van Freya. Het weekend zetten we in met de Surinaamse roti van Mari. Op zaterdag lunchen we met een orzosalade met feta en munt van Sophie. 's Avonds maken we dan weer Hedwigs stamppot met rauwe witlof. De week sluiten we af met versgebakken brood van Eelco dat we eten met Helens koolsalade met druiven.
In Mexico eet men taco’s als ontbijt bij zogenaamde taqueria’s. Niet de harde taco’s die wij in Nederland kennen, maar kleine wraps gemaakt van verschillende kleuren mais, gevuld met heerlijkheden, die je in twee of drie happen op hebt. Daar komen deze feestelijke hapjes ook vandaan: kleine wraps gevuld met allerhande heerlijkheden, leuk voor een dinertje, maar ook als hapje erg leuk. Lever wel servetjes erbij!
Het is de tijd van het jaar waarin je zin krijgt in een stoofschotel die lekker mag pruttelen. In Toscane maken ze deze met kikkererwten, genaamd Cacciucco di ceci. Het recept komt uit het boek Veganista van Luna Trapani dat we onlangs hebben mogen recenseren. En voor een stoofpotje is het verassend snel klaar.
We maken er een feestelijke week van. Sommige gerechten zijn iets uitgebreider, maar niet allemaal. Op maandag maken we een winterrisotto met gegrilde pompoen, schorseneren en paddenstoelen. Daarna gaan we verder met een Hollands-Indiase curry met komijnekaas en een Thaise kokossoep met rijst en daarbij pakora's. Op kerstavond eten we een traditionele Noord-Duitse aardappelsalade. Eerste Kerstdag wordt lekker uitgebreid met pastinaak-pompoensoep en crostini met camembert, blauwe druiven en tijm, stamppot van radijsjes met loof en pittig walnoten-paddenstoelengehakt en panna cotta van mango. Op zaterdag eten we een lekker winterse Munstiflette. De week sluiten we af met een volkorenkrans met marsepein, appel en maanzaad.
Dit gerecht is eigenlijk ontstaan uit de restjes in de koelkast, maar de combinatie van de smaken passen perfect bij elkaar. Dus heb je geroosterde bloemkool over, maak de volgende dag deze salade. Of maak eerst deze salade en eet de volgende dag de rest van de geroosterde bloemkool.
Sinds afgelopen zondag staan onze nieuwste kerstmenu's online. Daarnaast hebben we een archief van meer dan 100 kerstmenu's van alle voorgaande jaren. Deze recepten kun je ook gebruiken voor doordeweekse gerechten; je hoeft tenslotte niet altijd het volledige menu klaar te maken. Daarom geven we een bloemlezing in dit weekmenu. Op maandag maken we bloemkool-currysoep met tuinbonen en amandelen. Op dinsdag bakken we flammkuchen met witlof en peer. Op woensdag koken we lekker Indisch: vegasateh met pindasaus en terong belado, de dag erop maken we groentegratin met hazelnootcrumble en loempia's met pompoen, noten en salie. Op zaterdag koken we uitgebreid uit meerdere menu's: een frisse koolrabi en truffelige selleriesalade, gevolgd door pakketjes met linzen en bieten-granaatappelsiroop en als desset Argentijnse dulce y queso. Op zondag gebruiken we een gerecht als feestelijk ontbijt, zoals groene flensjes gevuld met kastanjepuree, ricotta & limoen, Aalsterse vlaai of obazda.
Het boek Vegan East van Milou van der Will viel erg in de smaak en werd beloond met vijf sterren. Gelukkig mogen we ook een recept delen uit dit leuke boek, saté met een romige kokossaus. Ze haalt in het boek herinneringen op aan haar jeugd met een Indonesisch kokende opa èn vader, en doet haar best om deze gerechten in plantaardige vorm te herleven.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!