Spruitjes en champignons zijn goede vrienden van elkaar. De romige venkel-champignonrisotto met rozemarijn combineert dan ook goed met de beetgare spruitjes, lekker kruidig met salie. Troostrijk herfsteten dat je in een half uurtje op tafel zet.
De week beginnen we met een klein feestje. Dan maken we portobello-cheeseburger met crushed avocado, friet erbij en sinaasappel-kaneel-brownies toe. Op dinsdag koken we een eigenzinnige versie van West-Afrikaanse mafé. Op woensdag eten we dan weer een snelle Baskische piperade met ei. Een ovenschotel met koolrolletjes en kaassaus is verder altijd lekker op een donkere avond. Wonton met een vulling van paddenstoelen en walnoten zijn dan weer ideaal om het weekend te beginnen. Het zaterdagse diner bestaat dit keer uit paddenstoelensoep, pastinaakpannenkoeken en vanille-ijs met warme kriekensaus als dessert. Tot slot bakken we op zondag een herstige kweeperencake.
Van Facebookvolger Monique van Raak kregen we opnieuw een recept, dit keer voor een goed gevulde groentecurry met kruidige rijst. De gefrituurde onion bhaji maken het gerecht helemaal af. Die bhaji doen het overigens ook erg goed als borrelhapje of hartige snack tussendoor.
Deze week koken we lekker gevarieerd en lokaal. Op maandag maken we een eigentijdse preistamppot, op dinsdag pastinaakgnocchi met paddenstoelsaus. Daarna eten we een vegetarische klassieker: een kikkererwtenstoofpotje met pompoen en basmatirijst. Op donderdag reizen we in gedachten naar Zuid-Duitsland voor obazda, aardappelsalade en een vegaschnitzel. In het weekend bakken we eerst de gegrilde-groentetaart van Monique, daarna maken we de Franse shakshuka van Karin Luiten en tot slot Hedwigs amandelcake met noten en abrikozen.
Deze week doen we niet enkel een beroep op ons eigen receptenarchief maar gaan we ook te rade bij andere bekende en minder bekende Nederlandse receptensites. Alle recepten zijn ofwel puur plantaardig ofwel heel gemakkelijk aan te passen. Op maandag maken we een Afghaanse pompoenstoof. Op dinsdag komt er gestoofde venkel in porto-tomatensaus op tafel. Op woensdag eten we Hollands: spinaziestamppot met speckjes. Op donderdag wordt het dan weer Chileense pastel de choclo. Het weekend beginnen we met hartige paprikapannenkoekjes. Daarna eten we Mexicaanse geroosterde groente met tomatenrijst. Op zondag bakken we dan weer banana bread muffins.
Enige tijd geleden is het boek Chinese Takeaway veggie van Kwoklyn Wan gerecenseerd, nu alsnog een lekker Chinees recept. De van zichzelf flauwe tofu wordt op smaak gemaakt met een pittige saus. Glasnoedels zul je waarschijnlijk voornamelijk kennen van de vulling in Vietnamese loempia's, maar ze zijn ook lekker als basis voor je gerecht.
Minder zonlicht, meer regen en lagere temperaturen. De herfst is in het land. Elke mogelijke herstdip bestrijden we met een weekmenu vol lekkere gerechten die passen bij deze tijd van het jaar. Op maandag beginnen we met pasta met aubergine-tomatensaus. Op dinsdag eten we een milde bloemkoolcurry met paneer, op woensdag roergebakken pompoen met spinazie en oesterzwammen. Op donderdag denken we terug aan de Mexicaanse zon met sopa de tortilla. Het weekend beginnen we met zelfgemaakte friet en gepaneerde champignons. Op zaterdag koken we uitgebreid en Frans met tomatentaartjes, biet bourgignon en chocolademousse. Op zondag tot slot maken we rozemarijn-rösti en ook nog herfstige mueslirepen.
Vanaf morgen ligt het nieuwe kookboek van Joke Boon, 'Linzen' in de boekhandel. Vorige week hebben we al met Joke over linzen gesproken en de recensie van het kookboek komt ook binnenkort. Vandaag een recept voor een linzenbraadstuk, een recept dat Eelco bij het eerste doorbladeren meteen opviel. Linzen, champignons, zongedroogde tomaat en noten is een garantie voor een bijzonder hartig linzennotenbrood.
Zondag is het Dierendag, door Wakker Dier ook omgedoopt tot "Eet Geen Dierendag". Nu eten we sowieso geen dieren en vaak genoeg vegan, maar deze week eten we volledig plantaardig. Al was het maar om er weer eens aan herinnerd te worden hoe veelzijdig de vegan keuken is. Naast wat exotischere gerechten als couscous met pittige saus, pitabroodjes en een pilao met spinazie en tomaat, eten we ook dichter bij de deur met andijviestamppot en broccolisoep. We maken de plantaardige ontbijtjes en lunches extra afwisselend en in het weekend nemen we de tijd voor een goede brunch, een spaghetti met geroosterde pompoen en walnootpesto, en een kruidige perencake.
In oktober verschijnt Linzen, het nieuwe kookboek van Joke Boon, dit keer geheel gewijd aan linzen. Wat is het verschil tussen bonen en linzen, hoe traditioneel Nederlands of Vlaams zijn linzengerechten en Jokes recepten, en zijn linzen bezig met een opmars? We vragen het Joke zelf.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!