Culinair is het aanbod in onze Lage Landen rijk en boeiend. Een openheid naar keukens uit de gehele wereld en eetzaken van alle niveau's, van streetfood tot drie sterren. Toch wens ik soms voor het ontbijt in een ander land te wonen, waar je voor een hartige warme hap 's morgens de straat opgaat. Want ik ben de tegenpool van een zoetebek, maar 's ochtends is enkel mijn eetlust ontwaakt en niet mijn kooklust.
We ontbijten het liefst eenvoudig, maar eenvoudig kan ook heel lekker zijn. In de Spaanse regio Andalusië is tostada con tomate. een geroosterd broodje met olijfolie en tomaat het traditionele ontbijt. Dit vind je in zo goed als elke eetplek en gaat doorgaans samen met kopje koffie met melk. Nu het bijna zomer is en je lekkere zongerijpte tomaten kunt vinden in de handel, is dit ook een prima ontbijtidee voor bij ons thuis. Er zijn verschillende manieren om het tomatenbeleg te maken. Ik heb me laten inspireren door wat ik ter plekke heb gezien, samen wat eigen inzicht.
De temperaturen maken een korte piek en zakken daarna weer naar het gemiddelde voor de tijd van het jaar. Daarom maken we deze week gerechten die zowel zomers zijn als gerechten voor elk moment van het jaar. We bijten de spits af met snelle spaghetti met courgette en aubergine en gaan verder met zelfgemaakte kaasschnitzels. Op woensdag maken we een zomers orzosalade met feta en tomaatjes. Daarna 2 dagen lekker kleurrijk: eerst een bloemkool-paprikaquiche en daarna regenbooglenterolletjes. Op zaterdag een gerecht voor op elk moment, pittige oesterzwammen met pindasaus en sobanoedels. Tot slot serveren we Schotse cranachan met frambozen op zondag.
Dit keer spotten we Vivera Plantaardige zalmfilet
In de Westerse wereld gaan we uit van drie maaltijden per dag: ontbijt, middageten en avondeten. Wat we precies eten voor welke maaltijd hangt erg af van het land en van je persoonlijke situatie. Wel gaat bijna alle aandacht naar de warme maaltijd: de meeste recepten in kookboeken en op websites zijn daarop gericht. Bij Vegatopia is dit helaas niet anders, heel veel ontbijtrecepten hebben we niet. Daarom gaan we in een aantal artikels dieper in op de ontbijtgewoontes van onze redacteurs. We bijten de spits af met de onbijtgewoontes van redacteur Sven.
Deze week serveren we voor een laatste keer de lente op ons bord. Asperges zijn namelijk nog volop verkrijgbaar maar de eerste courgettes verschijnen ook al in de moestuin. We gebruiken zowel recepten van Vegatopia als leuke recepten van andere websites. Ons eerste gerecht is een pittige aardappelsalade met spinazie en kikkererwten. Daarna gaan we verder met spaghetti aglio, olio e peperoncino. Op woensdag eten we courgetteburgers met sinaasappel-wortelsalade. Op donderdag maken we een Midden-Oosterse salade met bloemkool en haloumi. Daarna barbecueën we met courgette met peterseliedressing, feta en pijnboompitten. Op zaterdag eten gebakken raapsteeltjesstamppot met verse doperwten. Op zondag brunchen we in stijl met gepocheerd ei à la Florentine met asperges, toast en truffelhollandaise en aardbeien met kwarkslagroom en koekkruimels.
Een opmerking van Eelco herinnerde me aan een gerecht dat ik al bijna vergeten was. Ik had er in geen eeuwen aan gedacht en het nog langer niet gegeten. Het was na al die jaren zo een onwaarschijnlijk gerecht dat ik haast niet meer kon geloven dat het echt bestond. Toch heb ik het ooit regelmatig gegeten en dat heb ik zeker niet gedroomd. Ik besloot het internet er eens op na te slaan om te zien of ik er iets over kon achterhalen
Bij het voorjaar hoort rabarber en daarom bakken we een rabarbercake met een lekkere crumblelaag voor extra smaak en textuur. Hij smaakt lekker bij de koffie of als toetje. Maak hem extra speciaal met aardbeien en slagroom erbij.
We zijn al in juni en dus kunnen we genieten van lekker lange zonnige avonden. Dit vraagt ook om zonnige gerechten, die nog niet helemaal zomers hoeven te zijn. We beginnen met een pastasalade met maïs, erwten en kaas. Op dinsdag maken we schelpjespasta met rucola-gorgonzolasaus. Daarna is het tijd voor een aubergineschotel met gekarameliseerde ui en een Griekse salade. Onze wekelijkse afspraak met asperges is dit maal op Vlaamse wijze, voorafgegaan door een tuinkerssoep. Op vrijdag serveren we het betere fastfood: falafel met gegrilde venkel, zoete aardappel en yoghurt-looksaus. Op zaterdag eten we gebakken avocado, trostomaat, pinda, shiso en gembervinaigrette. Afsluiten doen we met rabarber met haver, amandelen en kwark als ontbijt of als toetje.
Bloemkoolbladeren kun je gewoon eten. De meeste mensen zijn zich hier zich echter niet van bewust. Ik had er zelf ook lange tijd niet bij stilgestaan. De klik bij mij is er gekomen na een soeprecept van redactrice Meta. Daarna ben ik wat gaan experimenteren in de keuken, met goede resultaten. Klaargemaakt bloemkoolblad heeft ongeveer de stuctuur van bleekselder, maar - hoe kan het ook anders - met de smaak van bloemkool. Deze milde curry van bloemkoolblad, aubergine en cashewnoten vond ik erg geslaagd door de combinatie van de verschillende smaken en structuren. Geef bloemkoolblad daarom minstens een keer een kans. Beschouw het niet als afval, maar als een bonusgroente die je krijgt wanneer je toch een bloemkool koopt.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!