Eenvoudige gerechten hoeven helemaal niet saai te zijn. Daarom geven we in dit weekmenu gerechten die gemakkelijk te maken zijn, zonder al te veel ingrediënten. Op maandag maken we alvast broccolistamppot met cashewnoten of geitenkaas. Op dinsdag zetten we kruidige rijst met champignons op tafel, op woensdag tagliatelle in salieboter. Op donderdag is koken helemaal een makkie met gebakken paprika's met penne. Het weekend starten we met Franse tomatentaartjes op basis van bladerdeeg. Op zaterdag eten we een omelet van groene asperges. Afsluiten doen we op zondag met makkelijke aardbeientaartjes, eveneens op basis van bladerdag.
Fruit met kwark en slagroom, dat ken ik al sinds mijn kindertijd. 's Winters aten we het met fruitsalade uit blik, in het voorjaar en de zomer met aardbeien uit eigen tuin. We geven het nu als dessert bij het moederdagmenu. Het is een heel simpel recept dat bijna niet kan mislukken, zolang je maar uitkijkt dat je de slagroom niet tot boter klopt. Ik heb het recept een beetje aangepast en verfijnd, zodat het een beetje lijkt op een omgekeerde cheesecake. Juist door zijn eenvoud valt of staat dit gerecht met de kwaliteit van de ingrediënten. Gebruik daarom aardbeien uit eigen land van goede kwaliteit. De koekjes kun je zelf kiezen. Ik gebruikte Bretonse boterkoekjes, maar elk simpel maar lekker koekje is in principe goed.
Mijn moeder vroeg me onlangs of ik een recept voor bloemkoolquiche kende. Dus ja, bij deze. Deze quiche combineert het zoete van de paprika's met het neutralere van de bloemkool. Doordat we de bloemkool bakken samen met de paprika, sparen we niet enkel een pan uit maar geven we ook meer smaak aan het geheel. En zo tonen we ook weer dat de tanende populariteit van de bloemkool nergens op gebaseerd is. De quiche serveren we als hoofdgerecht bij het moederdagmenu.
Zondag is het Moederdag en daar hoort natuurlijk lekker eten bij. Onder het motto "iedereen kan koken en zijn of haar steentje bijdragen in het huishouden" maken we een mooi menu dat heel makkelijk te maken is. Dus geen uitgebreide keukenervaring is vereist. We beginnen met het recept voor de soep, de andere gerechten volgen later deze week. We maken tuinkerssoep, een lichte soep met een beetje pit die past bij de lente. Om deze soep te binden gebruiken we niet enkel aardappel, maar ook courgette. Bij mijn ouders vroeger was courgette in de soep bijna standaard. Ze hadden namelijk een flinke groentetuin met elk jaar een hele oogst aan courgettes. Deze soep is niet echt dik. Wil je een dikkere soep die kan dienen als lunchgerecht, neem dan meer courgette of minder water.
Deze week geen bijzonder thema of rode draad voor ons weekmenu. We maken gewoon klaar waar we zin in hebben zonder dat we al te lang in de keuken moeten staan. Beginnen doen we met maïsburgers met paprika-advocadosalsa. Daarna bakken we vegan pannenkoeken met prei-champignonvulling. Op woensdag eten we blote billen in het gras. Op donderdag eten we pilao met spinazie en tomaat. Het weekend zetten we in met buffalo bloemkoolwings. Op zaterdag bakken we een luxe aspergetaart. Het weekmenu sluiten we af met een feestelijke polentapudding met zuidvruchten.
De oorlog in de Oekraïne leidt wereldwijd tot voedselschaarste. Ook in de keuken kun je energie besparen. De toenemende inflatie dreigt in het Midden-Oosten tot broodopstanden te leiden en Nederlanders kiezen vaker voor goedkope borrelnootjes. Kinderen vinden dat boerderijdieren net zo goed moeten worden behandeld als huisdieren. De Burger King experimenteert met plantaardige producten. Ons voedselsysteem is niet klaar voor de klimaatcrisis en de blockchain kan een oplossing bieden. Spanjaarden schieten paella de ruimte in en Turken doen hetzelfde met kebab. April 2022 in vogelvlucht.
Culinair schrijfster, kok en foodstylist Georgina Hayden is van Grieks-Cypriotische afkomst en werkte twaalf jaar in het team van Jamie Oliver. Nistisima is haar derde boek, dat voortvloeit uit het onderzoek dat ze deed voor haar vorige kookboek Cyprus. Ze kwam tot het besef dat familiegerechten en traditionele recepten van dat eiland een sterke band hebben met de religieuze Grieks-orthodoxe kalender. Zo ontstond dit heerlijke kookboek rond Nistisima, traditioneel vastenvoedsel dat volkomen plantaardig is en niet enkel voor gelovigen smaakvol en voedzaam is.
Deze week wisselen we flink af op het gebied van eten, we wisselen meer bepaald tussen Aziatisch en Italiaans geïnspireerde gerechten. Ook geven we recepten uit zowel het archief van Vegatopia als van andere Nederlandse receptensites. We beginnen met een interessant gerecht met tofu en ketchup. Daarna eten we fusilli met rode pesto. Op woensdag maken we een snelle wokmaaltijd met tempeh en groente. Op donderdag serveren we dan weer lasagne met ratatouille en 3 soorten kaas. Vrijdag wordt snackdag met satésauskroketten. Op zaterdag eten we pasta met asperges en zelfgebakken café noir als toetje. Tot slot mengen we beide keukens in de vorm van kokosrisotto met gember-prei en shiitake-paddenstoelen.
Als je de woordgrap niet meteen begrijpt: spreek het eens uit. Dit bijzonder smakelijke plantaardige recept voor pannenkoekjes met gemarineerde paddenstoelen komt uit Vega zónder pakjes & zakjes van Karin Luiten, waar ik enkele dagen geleden een bijzonder positieve recensie over heb geschreven. Behalve het woordgrapje in de titel probeert dit recept het origineel niet eens te imiteren. Je kunt de pannenkoekjes ook kant en klaar kopen, trouwens, of vervangen door bijvoorbeeld rijstvellen voor Vietnamese loempia's. Of serveer de paddenstoelen gewoon zo bij een Aziatische maaltijd. Kun je geen shiitake vinden? Gebruik gewoon een andere paddenstoel, bijvoorbeeld oesterzwam. Karin juicht het alleen maar toe als je zelf varieert en uitprobeert!
Dit is Karins eerste puur vegetarische kookboek. Het schrijven heeft haar klaarblijkelijk veel tijd gekost, wat haar een raadsel is. Ik snap ook niet waarom, want de kookboeken van Karin Luiten zijn doorgaans al erg vegetariërvriendelijk. Ik heb van haar een gesigneerd exemplaar gekregen met daarin de opmerking: "Benieuwd wat jij als doorgewinterde vega ervan vindt." Nou, daar gaan we dan.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!