Dit weekend is het Pasen. Daarom eten we bij Vegatopia de hele week op z'n paasbest: we maken gerechten die niet zouden misstaan op de paastafel, maar die eveneens maakbaar genoeg zijn voor een gewone weekdag. Op maandag maken we ravioli met zelfgemaakte pesto en snijbiet. Op dinsdag bereiden we gevulde tomaten met lente-ui en kaas en op woensdag aardappelsalade met blauwe kaas en walnoten. Daarna bakken we een worteltaartje met gorgonzola, tijm en yoghurt. Op vrijdag borrelen we met canapé's met flageolethummus en eiersalade met kurkuma en kervel. Op zaterdag zetten we het aspergeseizoen in met hartige pannenkoeken met een romige asperge-kruidenvulling. Tot slot bakken we een zonnig paasbrood met mosterd, ui en gruyère.
Na de lange gedwongen sluiting van de horeca en zijn langverwachte heropstart was het afwachten of we sommige zaken moesten schrappen. We slankten twee jaar geleden al onze gids af om enkel nog die restaurants te vermelden die qua vegetarisch aanbod echt de moeite zijn. Zouden we na de voor deze sector zo moeilijke tijden de al gereduceerde gids nog verder moeten uitdunnen?
Gnocchi kent iedereen vast wel. Hun Oostenrijkse broertje, de aardappelknödel, is veel minder bekend en die is ook heel lekker. De bereidingswijze is iets anders en daarnaast is hij een stuk groter dan een Italiaanse gnoccho. Daarom vinden we het tijd om ook eens een recept voor aardappelknödel te geven. Hierbij geven we een romige saus met champignons en tuinkruiden. Het resultaat is simpel, maar toch ook een beetje feestelijk. Je kunt het bijvoorbeeld serveren als avondmaaltijd met daarbij een kleine salade, maar ook als onderdeel van het paasdiner. Als kruiden gebruiken we hier peterselie en bieslook. Voeg gerust nog andere kruiden toe.
Sneeuw in april klinkt opeens niet meer zo vreemd als een krokodil in een Amsterdamse gracht. Het weer heeft zijn grillen en daarom krijgen we trek in stevigere aromatische gerechten en ovenbereidingen. Op maandag maken we pasta met tomaatjes uit de oven, op dinsdag een Marokkaans geïnspireerde tajine met sperziebonen en kipstuckjes. Daarna eten we Oosterse bruinebonensoep. Op donderdag doen we aan groenterestverwerking in de vorm van een Indiase curry. Op vrijdag bereiden we dan weer helemaal zelf een tempé-bloemkoolburger. Een pastei van paddenstoelen en blauwe kaas wordt het zaterdagavondetentje. Tot slot eten we op zondagmiddag een rollade met courgette en mozzarella.
Dit keer spotten we vegan Boursin
In het boek Vegan Comfort van Milou van der Will staan allerlei lekkere gerechten en snacks om te verwennen. Een van die snacks is Martabak, gevuld met kruidige kastanjechampignons. Voor als je op een vrije dag alles helemaal zelf wil maken en zin hebt in iets smakelijks.
Deze week maken we in gedachten een reis door Europa. We beginnen in Spanje en we eindigen in Slovenië. Iedere dag steken we opnieuw een grens over om te eten in een ander land. Op maandag eten we Spaanse spinazie met kikkererwten, op dinsdag wordt het Zuid-Franse panisse met een salade en gegrilde groente. Op woensdag wanen we ons in Frankfurt met eieren in groene saus. Op donderdag maken we Zwitserse rösti met bloemkool en een kaassaus. Het weekend beginnen we met zelfgebakken pizza. Op zaterdag eten we sellerieschnitzeltjes met jagersaus en vanillekipferl als toetje. De week sluiten we, zoals gezegd, af in Slovenië met jota, een stevige zuurkoolsoep.
De oorlog in de Oekraïne leidt tot lege schappen en het hamsteren van zonnebloemolie en meel. Europa wil de voedselproductie in Europa opschalen, desnoods ten koste van het milieu. Canadese restaurants doen de Poutine in de ban, omdat de naam te veel op die van de Russische president lijkt. Het Nederlandse kabinet wil een belasting op vlees en de helft van de eetstanden op de Gentse feesten moet volledig vegetarisch zijn. Vlamingen eten steeds vaker vegetarisch en sportieve 'vegan bros' laten zien dat ook mannen prima zonder vlees kunnen. Vanaf 2023 moeten Nederlanders extra betalen voor plastic verpakkingen 'to go'. Een Indiase chefkok wil koriander tot nationaal kruid verheffen. De Nederlandse regering wil de wildgroei aan fastfoodketens beteugelen. Maart 2022 in vogelvlucht.
Het derde kookboek van Milou van der Will gaat helemaal op de comfort-food-tour: eten waar je een goed gevoel van krijgt als je het even nodig hebt. Net zoals in haar vorige boeken is dit met een Aziatische insteek en geheel plantaardig. In het Nederlands zou je niet van comfort food, maar van troosteten spreken. Echter is deze vertaling wel een beetje kort door de bocht, want comfort food is natuurlijk ook voor de koude, natte dagen waarop je gewoon zin hebt in een kop warme noedelsoep. Het boek is al eind vorig jaar verschenen en is daardoor zeer geschikt voor de herst en winter. Maar dat betekent niet dat je de rest van het jaar geen comfort food kan gebruiken.
Vanavond gaan we weer over naar het zomeruur. Het nut hiervan gaan we niet bespreken, maar het zorgt er wel voor dat we 's avonds meer licht hebben en sneller een lentegevoel krijgen. Dat heeft ook wat invloed op wat we eten. De week beginnen we met een snelle pasta met courgette, paprika en roomkaas. Daarna gaan we verder met een frisse salade van rode aardappels in de schil en een eitje. Op woensdag maken we een Noord-Duitse aardappelsalade. Op donderdag serveren we een ovenschotel van bloemkool met mosterdsaus en nigella. Een pita met kruidige balletjes van wortel en rode biet en stevige knoflooksaus is dan weer ideaal voor op vrijdagavond. En wanneer het iets uitgebreider mag: Mediterrane burger met kaaskletskop op verse tomatensaus met tiramisu toe. Tot slot bakken we op zondag een vruchten-notenbrood.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!