De dagen zijn momenteel kort en bovendien ook nog behoorlijk grijs. Daarom brengen we deze week extra veel kleur en warmte in onze gerechten. We beginnen op maandag met kikkererwtensoep met rode curry en tofublokjes. Op dinsdag maken we tofu op een hele andere manier, in een Thaise tofusalade die we serveren met rijst en kruidige spinazie. Op woensdag eten we pompoenrisotto met geitenkaas en op donderdag een kleurrijke lasagne met prei, maïs en paprika. Op vrijdag vieren we het weekend en de diversiteit met regenboogrolletjes. Voor zaterdagavond staat er paella de pimenta op het menu. De week eindigen we in zoetheid met een heuse piña-coladataart met pompoenbodem.
Dit keer spotten we Chocomel plantaardig
De Sint is in het land. In de winkels en in de schoenen van brave kinderen vinden we nu volop speculaas en mandarijnen. Tegelijk proberen we bij Vegatopia het ontbijt minder saai te maken door regelmatig tips en recepten te geven. Dit inspireerde ons tot deze havermoutpap in sinterklaasstijl: met mandarijnpartjes en een krokante strooilaag van speculaas en noten. Het recept is makkelijk te maken en een lekker begin van de dag.
Geen bepaald thema deze week, hoewel we natuurlijk wel weer genoeg aandacht schenken aan de groenten van het seizoen. Zo eten we twee maal witlof: op maandag in een rijkelijke salade en op zaterdag in de stamppot met daarbij een gepaneerde kaasplak. Ook laten we ons twee keer inspireren door de Indiase keuken: eerst maken we een kruidige spruitjescurry met tofu en twee dagen later een pilao met spinazie en tomaat. Verder eten we nog een kazige orzo en vrijdag bakken we aardappelscones als borrelhapje. Op zondag tot slot ontbijten we met appelpannenkoeken.
Jeroen Meus is een kok die bekend is van het kookprogramma Dagelijkse Kost, dat sinds 2010 elke werkdag te zien is op Eén, het hoofdkanaal van de Vlaamse openbare omroep. Als we goed geteld hebben, zijn er ook al eerder negen kookboeken van Dagelijkse Kost verschenen, die telkens als zoete broodjes over de toonbank gingen. Vanaf het begin heeft Jeroen Meus zich opgesteld als flexitariër: vlees mag, maar hoeft niet altijd en wanneer je het eet, kies dan voor duurzaam. Vanaf het begin heeft Meus al vegetarische - of eerder: vlees- en visloze - gerechten gemaakt in zijn kookprogramma, doorgaans één keer per week. Wel heeft hij zich nooit willen associëren met vegetarisme. In een grijs verleden is er ook wel eens een bakfietsopmerking gepasseerd, maar daar zullen we het verder niet over hebben. Zijn nieuwste boek, Groentekost, is de verrassende uitzondering in zijn kookboekenreeks, want dit boek is wel volledig vegetarisch. Het bevat zowel recepten uit zijn omvangrijke archief als nieuwe recepten. Of hij deels tot inkeer gekomen is, of hij inspeelt op de huidige trend of dat hij dit gewoon een leuk idee vond, dat laten we in het midden. Vast staat dat geen enkel vegetarisch kookboek in België ooit zo zwaar gepromoot is als dit.
Tegen het einde van het jaar verschijnen restaurantgidsen als Gault&Millau en We're Smart Green Guide. We vlooien ze graag na op hun vegetarische insteek, om die zaken te ontdekken waarin groenten en vegetarische gerechten de hoofdrol spelen. In de Gault&Millau blijft dat graafwerk, maar ook bij de zaken die in de wereldtop van de groenterestaurants staan kan de vegetariër niet blindelings reserveren. Enkele tendenzen.
Tijd voor een weekmenu vol creatieve groentegerechten. Geen enkele groente is saai, zo lang je maar het juiste recept gebruikt. Beginnen doen we met gestoofde wortel met sesamzaad. Daarna gaan we voor een stamppot van Chinese kool met een Indische knipoog. Op woensdag eten we tallerines verdes, de Peruaanse versie van pasta met pesto. Op donderdag eten we eerst pompoensoep en daarna een filodeegtaart met witlof en feta. Op vrijdag verwennen we onszelf met spaghetti met gemengde paddenstoelen en cognacsaus. Pastinaakpannenkoeken gevuld met salade met biet, gebakken peer en Franse blauwe kaas zijn dan weer ideaal voor op zaterdag. Tot slot maken we op zondag frisse puddinkjes met limoen, sinaasappel en geroosterde amandelen.
Eénpanspasta is al sinds jaar en dag een ding op het internet. De grote hype ligt achter ons, maar de aandacht is zeker nog niet verdwenen. Met de huidige hoge energieprijzen wordt het toch weer interessant om te kijken hoe je minder pannen op het fornuis kan zetten. Vroeger was vooral minder afwas het hoofdargument. Je hebt heel veel recepten, maar voor deze keer heb ik het erg simpel gehouden: pasta met tomatensaus, olijven en kappertjes. Het is grofweg gebaseerd op de marinarasaus.
Onlangs wond de Belgische vegan activist Tobias Leenaert zich op Facebook op, omdat zijn medepassagiers in het vliegtuig op de vraag 'chicken' of 'vegetarian' massaal voor 'chicken' kozen. Ik merkte vervolgens op dat als mensen moeten kiezen tussen iets specifieks als kip en een niet nader omschreven 'vegetarische maaltijd', dat velen het zekere voor het onzekere zullen kiezen. Dit is geen geval op zichzelf: ik denk dat nog steeds de keuze voor vegetarisch of vegan te vaak als onaantrekkelijke tweede keus wordt gepresenteerd. En dat kan echt gemakkelijk heel anders. Nou ja, theoretisch dan.
Voor dit weekmenu hebben we gasten uitgenodigd. Dit betekent dat we voor een keer niet putten uit onze eigen receptenschat, maar dat we lekkere gerechten van andere culinaire websites en kookkanalen voorstellen. Op maandag maken we een pittige pasta met sojabrokjes van Jeroen Meus. Op dinsdag serveren we een regenboogstamppot van Living The Green Life. Op woensdag zappen we naar VTM voor een risotto met rode kool en appel. Daarna zijn noedels met pindakaas en groene bonen van Lowly Food aan de beurt. Op vrijdag eten we Indiase missi roti en op zaterdag kleine spinazieclafoutis met brie en pecannoten van Yvette van Boven. Tot slot bakken we een appel-plaattaart van Wessalicious.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!