In deze rubriek delen onze Vegatopia-redacteuren hun Favoriete Vijf: de 5 fijnste ingrediënten, spullen of apparaten in hun keuken. Eerder gaven we al de favoriete vijf uit de keuken van gastredacteur Helen, nu gaan we verder met die van redacteur Sven.
Het is nu officieel nog net geen lente. Maart is een overgangsmaand. Dat geldt voor het weer en bijgevolg ook voor de groenten en fruit die in het seizoen zijn. De meeste wintergroenten blijven nog wat doorgaan, terwijl ook al een paar nieuwe groenten om de hoek komen kijken. Deze week koken we daarom met seizoensgroenten met zicht op het einde van de winter. Op maandag maken we gekarameliseerde uien-witlofstamppot met roquefort en op dinsdag risotto met boerenkool en kastanjechampignons. Daarna gaan we verder met geroosterde spruitjes met balsamico, bonensalade en friet, gevolgd door orzo met schorseneren en hazelnoten op de donderdag. Op vrijdag maken we een Griekse spinazietaart en op zaterdag zetten we een uitgebreide knolselderij met Bodegraafse kaas, Beluga-linzen en salie Hollandaise op tafel. Afsluiten doen we met appelcrumble met gember en tijm.
Op 6 februari 2023 ontving Soul Kitchen een Vegan Award 2022 als de beste plek om plantaardig te dineren. Voor een zaak die pas vanaf september 2022 geopend is, is dat een mooie prestatie. Zoals meer en meer toeristen vinden, is er altijd wel een reden om het bruisende Gent te bezoeken. Een bezoek aan een prachtige tentoonstelling in het MSK én deze veelbelovende eetzaak vormden voor ons een dubbele reden. Op een zaterdagavond wandelden we dan ook verwachtingsvol richting de Lange Violettestraat, niet zo ver van het Zuidpark.
Afgelopen juni kwam een kinderwens in vervulling: vakantie vieren in het Zwarte Woud, de wereld van prinsessen, heksen, wolven, geitjes, koekhuisjes, kabouters en betoverde spinnenwielen. En onlosmakelijk verbonden met de beroemde kersenstaart, de Schwarzwälder Kirschtorte. Ik ken die taart als een droge chocoladecake met mierzoete kersenjam waar ik nooit erg dol op was. Er was me echter wel verteld dat de meeste in Nederland verkrijgbare Schwarzwälder Kirschtorten in niets lijken op de échte, maar dat kon natuurlijk net zo goed een sprookje zijn.
Deze week laten we ons leiden door de keuken van Griekenland, Turkije en omstreken - soms authentiek, soms volgens geheel eigen invulling. Beginnen doen we met baldorijst met dille, Turkse courgettebeignets en tzatziki. Daarna maken we gebakken eitjes met warme knoflookyoghurt, gevolgd door orzosalade met venkel, gedroogde tomaten en feta. Op dondag maken we gegrilde groenten met haloumi. Op vrijdag bakken we hartige broodjes met ajvar en op zaterdag zetten we een vegetarische stamna op tafel. Tot slot maken we een Griekse melktaart.
In het kader van de Week Zonder Vlees & Zuivel mogen we nog een recept publiceren uit Karin Luitens Vega zónder pakjes & zakjes. Karin vindt het erg jammer dat veel mensen naar kant-en-klare sauzen of te dure zakjes grijpen. Dus maakt ze deze populaire producten na, maar dan gezonder en met niet eens zoveel moeite.
Je vindt steeds meer plantaardige kaas in de supermarkt, waaronder ook plantaardige rasp die bedoeld is om op de pizza en ovenschotels te doen. Dat is op zich een mooie ontwikkeling, maar qua smaak hebben ze me nog niet kunnen overtuigen - ik blief geen kokossmaak op mijn pizza - en ik vind ze ook nogal aan de prijs. Onlangs bedacht ik dat een lasagne traditioneel met bechamelsaus wordt bedekt en dat er eigenlijk geen reden is waarom je niet hetzelfde kunt doen met een pizza. Een bechamelsaus kun je tenslotte makkelijk plantaardig met havermelk maken - zeker een kleine hoeveelheid heb je razendsnel klaar. Met een iets vastere saus heb je zelfs een plantaardige tosti met romige vulling.
Deze week is de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Tijdens deze week staat vegetarisch en plantaardig eten centraal, waarbij de supermarkten van de gelegenheid gebruik maken om vleesvervangers in de aanbieding te doen. Daarom is het waarschijnlijk niet geheel toevallig dat de Consumentenbond net afgelopen week een onderzoek publiceerde waaruit zou blijken dat veel vegaburgers nog steeds ongezond vanwege veel zout zijn. Ook het Voedingscentrum waarschuwt regelmatig dat vegan eten niet per se gezond(er) hoeft te zijn. Wat er niet bij wordt vermeld, is dat vleesvervangers doorgaans bewerkte vleesproducten imiteren, die net zo goed bekend staan als te vet en te zout. Daarom gaan we in dit artikel niet nog eens appels met peren vergelijken, maar vergelijken we worstjes met worstjes, spekjes met spekjes en schnitzels met schnitzels.
Noten, pitten en zaden: dit zijn de hoofdingrediënten van ons weekmenu. Ze zijn lekker, voedzaam, veelzijdig en je kunt ze gemakkelijk en lang bewaren in de keukenkast. We beginnen met een pilav met prei, paddenstoelen en cashewnoten. Daarna gaan we verder met bloemkoolsoep met hazelnoot en rode peper en een budgetvriendelijke plantaardige pesto alla genovese. Op woensdag eten we een modern-Hollandse stamppot spinazie met champignons en pijnboompitten. Op donderdag bakken we een lekkere groentetaart met noten. Op vrijdag maken we onze eigen pittige pepitamix voor een gezellige tv-avond. Voor de zaterdagse lunch serveren we een Kosovaarse bietensalade met sinaasappel, feta en walnoten. Tot slot bakken we een cake met maanzaad voor bij het zondagse vieruurtje.
In deze nieuwe rubriek delen onze Vegatopia-redacteuren hun Favoriete Vijf: de 5 fijnste ingrediënten, spullen of apparaten in hun keuken. We trappen af met de favoriete vijf uit de keuken van gastredacteur Helen.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!