Het was guur en koud buiten, dus ik had zin in een troostrijke ovenschotel. Maar tegelijkertijd leek een chili me ook wel heel lekker. Dat bracht me op het idee van een chili-ovenschotel bedekt met een laagje krokante polenta - en natuurlijk was ik niet de eerste die dit had bedacht. Het is dan ook een bijzonder goede combinatie, die flink ruimte laat voor variatie. Je zou het zelfs kunnen beschouwen als een Mexicaanse variatie op de welbekende shepherd's pie. Deze versie heb ik bewust simpel en plantaardig gehouden, maar varieer gerust met groenten, bonen en specerijen, of strooi nog wat geraspte kaas over de polenta als je daar zin in hebt.
De temperaturen gaan minstens 's nachts weer netjes onder nul en dan krijgen we zin in Nederlandse winterkost. We maken daarom klassieke gerechten met een modern tintje. We beginnen met een koolraapgratin met blauwe kaas. Daarna maken we een tempehstoofpot op grootmoeders wijze. Op woensdag zetten we erwtensoep op tafel. Op donderdag eten we dan weer prei met (vegan) kaassaus en een kapucijner-witlofsalade. Het weekend starten we met broodjes paddenstoelenkroket en zetten we verder met hete bliksem met gekarameliseerde uien, tempeh en cranberrycompote. Tot slot bakken we een crumble met peren en chocolade.
Het boek Boekoe Kita Green van Harold Pereira en Mirjam van der Rijst bevat naast traditionele Indonesische gerechten, ook recepten voor moderne variaties. Een voorbeeld hiervan is de Indobowl, een op de populaire Poké bowl geïnspireerd gerecht.
Boekoe Kita betekent "Ons boek". Na een aantal succesvolle edities waarin familierecepten gedeeld werden, is een tijdje terug een vegetarische versie verschenen.
Kook vooral naar eigen ingeving: durf verschillende ingrediënten met elkaar te combineren en stijlen met elkaar te vermengen. Om je hierbij te inspireren geven we deze week een weekmenu dat bestaat uit fusiongerechten: gerechten die deels Nederlands zijn maar ook deels een heel andere oorsprong hebben. We beginnen met risotto met gegrilde pompoen, schorseneren en paddenstoelen. Op dinsdag maken we een kruidige kapucijnercurry met kokosmelk. Daarna gaan we verder met stamppot van zoete aardappel met miso, geitenkaas en rucola. Op donderdag bakken we een preitaart met kerrie en op vrijdag maken we nasischijven. Het weekendetentje wordt portobellotaartjes, conchiglioni rigati gevuld met tomatensaus en burrata en als dessert tiramisu. Tot slot bakken we op zondag zoete aardappeltulbandcakejes met mokkaglazuur en suikerpecans.
Er zijn van die adressen die al lang op je verlanglijstje staan en waar je dan eindelijk reserveert, omdat er wat te vieren valt. Zo wandelden we op een regenachtige decemberavond door het stemmig verlichte Mechelen naar het gastronomische MAGMA.
In de ijdele hoop dat ze toch nog zouden groeien, stonden de rode bieten in mijn moestuin daar al veel te lang. Groter werden ze niet, maar lekker waren ze gelukkig toch – bleek bij de late oogst. Samen met pompoen uit de tuin plus wat andere groenten, heb ik ze geroosterd in de oven. Een makkelijk en heerlijk herfstgerecht, dat door de halloumi nóg smaakvoller wordt. Dit recept is voor bereiding in de oven, maar liefhebbers kunnen de groenten ook in de airfryer bakken.
Welkom bij het eerste weekmenu van 2023! De feesten zijn achter de rug en een heleboel goede voornemens zijn mogelijk al aan de kant geschoven. Het voornemen van Vegatopia blijft altijd hetzelfde: jullie lekkere en gevarieerde recepten geven, samen met restauranttips en achtergrondinformatie. Ons weekmenu bevat dit keer eenvoudige gerechten ,zoals een éénpanspasta met tomaat en olijven op maandag en een cacciucco di ceci op woensdag. Daarnaast hebben ook gerechten met een feestelijker tintje voor het geval nog iemand op bezoek komt, zoals taartjes met gestoofde uien en geitenkaas en aardappelknödel met een romige champignon-kruidensaus. De pasta met vegan Heks'nkaas en truffelolie zit een beetje tussen beide in. Daarnaast hebben we ook een kruidige Indiase spinazie-spliterwtensoep en Zweedse kaneelbroodjes.
Dit keer spotten we een plantaardige mayonaise met baconsmaak
Op 8 juli 2022 was het tweehonderd jaar geleden dat de Engelse romantische dichter Percy Bysshe Shelley verdronk, toen zijn boot omsloeg in de Golf van La Spezia. Als godloochenaar en echtbreker had hij de Engelse goegemeente geschokt, doch hij was ook een vriendelijk en vrijgevig man. Na een periode van rusteloze omzwervingen vestigde hij zich kort voor zijn dood in Pisa. Als verdediger van de dierenrechten en vegetariër heeft hij mogelijk de bordatino alla pisana gegeten, een vegetarische Toscaanse soep die omwille van haar eenvoud ook dikwijls aan boord van schepen werd gekookt. In de zomer was het te warm ervoor, maar op een donkere, koude winteravond smaakte dit gerecht uit de cucina povera ons goed, zelfs nog beter na een dag staan.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!