We nemen een kijkje in de keukens van onze redacteuren aan de hand van hun vijf favoriete ingrediënten, kookspullen of -apparaten. Dit keer is het de beurt aan Karl, die als bourgondische Belg meer belang hecht aan goede, smakelijke ingrediënten dan aan kookspullen. Behalve zijn goede oude kookpot dan.
Met boerenkool kun je veel meer dan alleen stamppot maken. Daar kwam ik de afgelopen maanden wel achter, toen ik deze superfood uit eigen tuin oogstte. Vanavond maakte ik een heerlijk bijgerecht met boerenkool, wortel en champignons – geïnspireerd op de gulai van Vanja van der Leeden. Gulai is een soort curry die in Indonesië wordt gegeten met cassaveblad, dat wel iets weg heeft van boerenkool. De steeltjes van verse boerenkool zorgen voor een bite. Van voorgesneden boerenkool uit de supermarkt heb je overigens iets minder nodig.
Geen speciaal thema voor dit weekmenu, we maken uiteenlopende, verwarmende gerechten waar we op dat moment gewoon zin in hebben. We beginnen met een Thaise maaltijdsoep met kokos en aubergine. Daarna maken we een kokoscurry met ananas volgens een recept van Karin Luyten. Op woensdag eten we rozemarijn-rösti, groente in bechamelsaus en bruine bonen. Een dag later keren we terug naar de Aziatiche keuken met gado gado. Over vrijdag maken we een puur plantaardige pesto van versgeplukte daslook. Op zaterdag bakken we een bloemkooltaart uit het kookboek Plenty van Ottelenghi. We sluiten de week af met een lekkere earl grey taart.
Een stuk vruchtencake kan altijd, maar versierd met chocolade-eitjes wordt het een echte paastraktatie. Deze frambozencake doet het goed bij de koffie, maar kan ook als onderdeel van de paasbrunch. Houd er rekening mee dat het geen lichte cake is, hij blijft wat vochtig door de frambozen en de room maakt hem extra machtig.
Het werd voor het Vegatopia-testpanel weer tijd om de zintuigen op scherp te zetten. Wij hebben dit keer de pittige taak op ons genomen om paaseitjes te testen, plantaardige paaseitjes welteverstaan. Waar we vorig jaar nog struikelden over het aanbod vegan paaseitjes, was het dit jaar best een klus om paaseitjes zonder melk te vinden. Zelfs in massief pure paaseitjes weten fabrikanten regelmatig melkpoeder te stoppen. Extra goed zoeken dus, maar het is gelukt om zeven verschillende paaseitjes te testen.
We zijn in de aanloop naar Pasen, de lente begint op te komen en overal zien we felle kleuren. In plaats van geverfde kippeneieren maken wij deze week heel uiteenlopende gerechten die van nature opvallen door hun felle kleur. Op maandag beginnen met tagliatelle met pompoensaus. Op dinsdag maken we salade van rode biet en granaatappel. Daarna zetten we Finse gele paassoep op het menu. Op donderdag eten we een groene shakshuka met spinazie, tuinerwten en daslook en op vrijdag bakken we een hartig geel paasbrood met kaas en mosterd. Daarna gaan we verder met een salade van geroosterde broccoli, sinaasappel en arganolie. Tot slot bakken we op zondag een feestelijke citroen-amandeltaart.
Koning Charles wordt met plantaardige olie ingewijd. Asterix en Obelix worden wellicht vegetariërs. Mr. Meat wordt Mr. No Meat in Eindhoven. Italië wil af van de Nutri-Score. De populariteit van Ozempic als dieetmiddel is rampzalig voor diabetici. Toblerone verliest de Matterhorn. Belgische trappistenbieren zijn in gevaar. In Groot-Brittannië blijven groenteschappen regelmatig leeg. In Duitsland gaat de boterprijs flink op en neer. Ingenieurs spuiten taarten uit de 3d-printer en onderzoekers schieten klavertjes vier de ruimte in. Maart 2023 in vogelvlucht.
We doen een rondje langs onze redacteuren, waarin we elkaar - en jullie - vertellen wat onze favoriete vijf ingrediënten, spullen of apparaten zijn. Dit keer nemen we een kijkje in Eelco's keuken en we leren aan de hand van zijn selectie ook het een en ander over zijn koop-, kook- en eetgewoontes.
Deze week hebben we geen speciaal thema voor het weekmenu, wel geven we - zoals steeds - een boel leuke recepten en een beetje kookwijsheid. Op maandag maken we een snelle, kruidige couscousschotel. Op dinsdag eten we een pittige éénpotspasta met groente en kokosmelk. Daarna gaan we verder met een chili-ovenschotel bedekt met polenta en een Franse maaltijdsoep, barigoule, met Provençaalse lentegroenten. Op vrijdag maken we een veelzijdige pittige hummus van rode linzen met limoen. Een frittata met ui en tijm wordt onze zaterdagse lunch. Tot slot bakken we zoete Portugese broodjes voor het zondagse ontbijt.
Dit keer spotten we in sojasaus gemarineerde vegetarische 'runderreepjes'
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!