Kook vooral naar eigen ingeving: durf verschillende ingrediënten met elkaar te combineren en stijlen met elkaar te vermengen. Om je hierbij te inspireren geven we deze week een weekmenu dat bestaat uit fusiongerechten: gerechten die deels Nederlands zijn maar ook deels een heel andere oorsprong hebben. We beginnen met risotto met gegrilde pompoen, schorseneren en paddenstoelen. Op dinsdag maken we een kruidige kapucijnercurry met kokosmelk. Daarna gaan we verder met stamppot van zoete aardappel met miso, geitenkaas en rucola. Op donderdag bakken we een preitaart met kerrie en op vrijdag maken we nasischijven. Het weekendetentje wordt portobellotaartjes, conchiglioni rigati gevuld met tomatensaus en burrata en als dessert tiramisu. Tot slot bakken we op zondag zoete aardappeltulbandcakejes met mokkaglazuur en suikerpecans.
Er zijn van die adressen die al lang op je verlanglijstje staan en waar je dan eindelijk reserveert, omdat er wat te vieren valt. Zo wandelden we op een regenachtige decemberavond door het stemmig verlichte Mechelen naar het gastronomische MAGMA.
In de ijdele hoop dat ze toch nog zouden groeien, stonden de rode bieten in mijn moestuin daar al veel te lang. Groter werden ze niet, maar lekker waren ze gelukkig toch – bleek bij de late oogst. Samen met pompoen uit de tuin plus wat andere groenten, heb ik ze geroosterd in de oven. Een makkelijk en heerlijk herfstgerecht, dat door de halloumi nóg smaakvoller wordt. Dit recept is voor bereiding in de oven, maar liefhebbers kunnen de groenten ook in de airfryer bakken.
Welkom bij het eerste weekmenu van 2023! De feesten zijn achter de rug en een heleboel goede voornemens zijn mogelijk al aan de kant geschoven. Het voornemen van Vegatopia blijft altijd hetzelfde: jullie lekkere en gevarieerde recepten geven, samen met restauranttips en achtergrondinformatie. Ons weekmenu bevat dit keer eenvoudige gerechten ,zoals een éénpanspasta met tomaat en olijven op maandag en een cacciucco di ceci op woensdag. Daarnaast hebben ook gerechten met een feestelijker tintje voor het geval nog iemand op bezoek komt, zoals taartjes met gestoofde uien en geitenkaas en aardappelknödel met een romige champignon-kruidensaus. De pasta met vegan Heks'nkaas en truffelolie zit een beetje tussen beide in. Daarnaast hebben we ook een kruidige Indiase spinazie-spliterwtensoep en Zweedse kaneelbroodjes.
Dit keer spotten we een plantaardige mayonaise met baconsmaak
Op 8 juli 2022 was het tweehonderd jaar geleden dat de Engelse romantische dichter Percy Bysshe Shelley verdronk, toen zijn boot omsloeg in de Golf van La Spezia. Als godloochenaar en echtbreker had hij de Engelse goegemeente geschokt, doch hij was ook een vriendelijk en vrijgevig man. Na een periode van rusteloze omzwervingen vestigde hij zich kort voor zijn dood in Pisa. Als verdediger van de dierenrechten en vegetariër heeft hij mogelijk de bordatino alla pisana gegeten, een vegetarische Toscaanse soep die omwille van haar eenvoud ook dikwijls aan boord van schepen werd gekookt. In de zomer was het te warm ervoor, maar op een donkere, koude winteravond smaakte dit gerecht uit de cucina povera ons goed, zelfs nog beter na een dag staan.
We zijn alweer bij de laatste dag van het jaar beland. Ook in 2022 is de redactie weer flink in de weer geweest om jullie een boel lekkere recepten en interessante artikelen te bezorgen. Daarom wordt dit weekmenu een jaaroverzicht van de beste recepten van afgelopen jaar. Dit jaar hadden we iets minder recepten dan afgelopen jaren. Deels kwam dit omdat we minder artikelen konden schrijven, maar ook omdat we iets breder gewerkt hebben en meer opiniërende artikels en algemene artikels over bereidingswijzen gemaakt hebben. Bij de recepten die we gemaakt hebben valt wel op dat het vaker gaat om comforteten, zonder dat het simpel of ongezond wordt. Dit zie je ook in dit overzicht. We hebben twee pittige maaltijdsoepen, een snijbonensalade, een nieuwe versie van de Indische macaronischotel uit de jaren 1970, een buddhabowl, een walnotenburger in Griekse stijl, een snel noedelgerecht met tempeh en groenten, een Midden-Oosterse brunch en tot slot zandkoekjes met boekweit en chocolade.
De Nieuwe Winkel is het beste plantaardige restaurant ter wereld. Singapore is het middelpunt van de vleesalternatieven. Qatar verbiedt op het laatste moment alcohol in de stadions. De Indische rijsttafel is immaterieel erfgoed. KFC heeft een feestelijke suggestie voor de Kristallnacht. Lidl stopt met het invliegen van groenten. Een populair afslankmiddel in de VS zorgt dat je misselijk wordt van eten. De Neanderthalers hielden van lekker eten. De laatste twee maanden van het jaar in vogelvlucht.
Een mederedacteur die in de voedingsindustrie werkt, werd uitgenodigd voor een kerstlunch van het bedrijf. Ze vroeg of er ook vegan opties waren - ze was ook bereid mee te denken, maar het laconieke antwoord was: enkel frieten. Een lieve collega nam het voor haar op en organiseerde een vegan inbreng in de lunch. Opmerkelijk toch in een sector waarin men doodgegooid wordt met presentaties over de veganistische trend. De kloof tussen theoretisch marktdenken en de praktijk.
We zitten helemaal middenin de feestdagen. Daarom koken we ook een tikkeltje feestelijk, met lokale wintergroenten maar ook gerechten van andere oorden. We beginnen op maandag met een overschotel van schorseneer, peen en winterwortel met een mosterdroomsaus. Op dinsdag maken we een risotto met witlof, champignons en feta. Op woensdag wordt het een zoete aardappelcurry met boerenkool. Daarna experimenteren we met Duits-Chinese spätzle. Het weekend starten we met Mexicaanse bonenfritters met salsa en guacamole. Op zaterdag bereiden we een uitgebreid feestelijk menu met gevulde uien met kaas, tuinkerssoep, nut roast met tomatensaus en makkelijk kaneelijs. Tot slot bakken we op zondag een Antilliaanse cashewtaart.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!