Bijna alle supermarkten stunten minder met vlees. Lidl wil het plantaardige aanbod vergroten. Studenten van Cambridge University kiezen voor vegan catering. Pizza, quiches en patat zijn flink duurder geworden. Komkommer en bloemkolen zijn momenteel schaars. Consumenten kopen graag restpartijen. Starbucks probeert Italianen met koffie met olijfolie te verleiden. Februari 2023 in vogelvlucht.
Vega versus vlees
Supermarkten stuntten vorig jaar iets minder met vlees dan het jaar ervoor. Bij Plus daarentegen was een fikse stijging te zien; bovendien scoort Plus ook hoog als het om kiloknallers gaat.
De Duitse discounter Lidl wil het aantal plantaardige vleesvervangers flink uitbreiden. De Beierse boeren zien deze stap als een belediging van de veehouders: zij vinden dat consumenten veel beter regionale producten kunnen kopen en vinden dat Lidl betuttelend bezig is.
Voedingswetenschapper Louise Fresco gooit de kont in de kribbe: het heeft helemaal geen zin om geen vlees te eten, en als je havermelk drinkt plaats je jezelf in een 'andere groep'. Vegan activist Tobias Leenaert maakt met feiten en cijfers korte metten met haar argumentatie.
Lekker vegetarisch
Mede door een campagne van Extinction Rebellion heeft de studentenraad van het Britse Cambridge University gekozen voor een volledig plantaardige catering. Of en wanneer dit inderdaad gaat gebeuren ligt echter aan het universiteitsbestuur.
Een vegetarische mammoet-steak, dat klinkt wel heel erg als Jurassic Park. Toch werkt een Belgische start-up hieraan, op basis van het DNA afkomstig van een mammoettand. Het productieproces is geheel vegetarisch en de eiwitten hebben een stevige textuur en een intensieve smaak.
De Europese Commissie laat steeds meer insecten toe voor menselijke consumptie. Chocoladefabrikant Ritter Sport reageerde spottend op deze trend met een reclame voor de niet-bestaande soort 'Hele Sprinkhaan'. Ritter Sport staat bekend om dit soort ludieke campagnes, maar dit keer regende het klachten van consumenten.
Inflatie en schaarste
Afgelopen december kostten pizza's en quiches in Nederland 17% meer dan het jaar ervoor; in Hongarije moesten klanten maar liefst 46% meer neertellen voor een pizza.
In België betaal je voor de frieten ondertussen 13% meer dan vorig jaar - en ze zijn dubbel zo duur vergeleken met 2005. Deze 'frietflatie' is niet het gevolg van hebzucht van de frietkotuitbaters, maar komt door voortdurend stijgende prijzen in de hele productieketen.
Ondanks de inflatie heeft Ahold Delhaize vorig jaar een recordwinst geboekt. Ahold relativeert de winst door te verwijzen naar de hogere productiekosten, wisselkoerseffecten en de hoge dollarkoers.
Door het koude weer in Spanje en Noord-Afrika, maar ook door Brexit-effecten, is de keuze aan groente en fruit in Groot-Brittannië beperkt. Sommige supermarkten hebben een maximum gesteld aan het aantal komkommers dat een klant mag kopen. Ook in Duitsland dreigt overigens een tekort aan tomaten, paprika en komkommers en in Nederland zijn het vooral de bloemkolen die momenteel schaars en duur zijn.
Handel is handel
De consument heeft de restpartijen ontdekt. Veel producten die bijna of net over de uiterste verkoopdatum zijn, zijn nog prima te eten. Naast winkels als Big Bazar of Xenos kopen nu ook webshops als Foodello restpartijen op. Het mes snijdt aan twee kanten: het scheelt de klant geld en het gaat voedselverspilling tegen.
Een restaurant in het Spaanse Segovia rekende 4.50 euro voor het serveren van een 'gratis' glas kraanwater. De klant hoefde tenslotte alleen te betalen voor de bediening, redeneerde de eigenaar. Spaanse restaurants zijn verplicht om gratis kraanwater ter beschikking te stellen. De restauranteigenaar is aangeklaagd.
Starbucks probeert Italianen te lokken met een lepel extra vierge olijfolie door het zwarte vocht. Kenners zijn er, niet geheel onverwacht, niet enthousiast over.
Belgische witloftelers vinden het moeilijk om opvolgers te vinden: zowel de verkoop als de consumptie van witlof blijft dalen. In de supermarkt kost witlof overigens vaak duidelijk meer dan direct van de boer of bij de groenteboer.
Crimineel lekker
Mars heeft een boete gekregen, omdat twee personeelsleden in een vat chocolade zijn gevallen. Ze stonden tot hun heupen in de bruine massa en moesten gered worden. Overigens hadden ze nooit bij de vaten in de buurt mogen zijn, omdat ze niet de vereiste training hadden gevolgd.
Een vrouw uit New York wordt ervan beschuldigd een vrouw die als twee druppels water op haar leek te hebben vergiftigd met een cheesecake met een sterk verdovend middel. Ze zou er op uit zijn geweest om de identiteit van het slachtoffer te stelen en te misbruiken.
In Groot-Brittannië is een man gearresteerd omdat hij een slordige 200.000 chocolade-eitjes van Cadbury had gestolen, met behulp van een gestolen trekker. De eitjes zijn weer terecht en kunnen gewoon nog verkocht worden.
En verder
- Een twintigjarige, lactose-intolerante Italiaanse vrouw is gestorven na het eten van een vegan tiramisu; het kant-en-klaarproduct dat het restaurant gebruikte bleek toch sporen van koemelk te bevatten.
- Na een salmonella-uitbraak wordt Spanjaarden aangeraden om hun aardappeltortilla goed gaar te bakken; sommige Spanjaarden vinden namelijk dat de tortilla in het midden nog vloeibaar moet zijn.
Meer!
- Januari 2023: bonenbrood, gekookte pinda's en een boeketje uien
- November en december 2022: vegan dinosauriërs, brakende Amerikanen en culinaire Neanderthalers
- Oktober 2022: tostikaas, appelmoes en laptopplakkers
- September 2022: vleesreclame, inflatiebrood en paella-oorlog
- Augustus 2022: rijstbodempizza's, stokbroodautomaten en blikjes wijn
- Juli 2022: Russische salade, Deense feta en Franse croissants
- Juni 2022: schaarste, strandkleding en swedengate
- Mei 2022: seitanschnitzel, schaarste en speculatie
- April 2022: broodopstanden, blockchain en ruimtekebab
- Maart 2022: zonnebloemolie, vleestaks en plasticverbod
- Februari 2022: aardappelvervangers, Italiaanse bami en een visstickpizza