Ik ben dol op de Caraïbische keuken. Helaas zitten er weinig vegetarische gerechten tussen omdat men daar van nature dol is op vlees en vis. Toch zijn er hier en daar wat lekkere gerechten waarbij een vegetarische variant heel goed mogelijk is.
Is er een seizoen voor bergamot? De meeste mensen kennen deze citrusvrucht die earlgreythee zijn citroenige smaak geeft niet eens, maar ik kom opeens overal bergamot tegen: in winkels, op internet en in onze eigen fruitmand.
Heimweer naar Frankrijk is een online winkeltje dat kleinschalig spul verkoopt uit Frankrijk. Voor onze redactieborrel kregen we een doos opgestuurd met potjes met verschillende paté's en smeersels.
Een gewone zelfgebakken cake is erg lekker, maar ook een beetje saai en soms wil je wel eens wat anders. Een citroencake is dan een leuke variatie en helemaal niet veel meer werk. De citroen maakt het lekker fris en luchtig en cake is van zichzelf al troostrijk voedsel, dus citroencake is zeker voor alle seizoenen en momenten van de dag geschikt.
Bij de Turkse buurtsuper kochten we onlangs in de aanbieding een grote zak orzo: pasta gemaakt van harde tarwe in de vorm van een grote rijstkorrel. We ontdekten dat je met orzo erg lekkere gerechten kunt maken en dat deze pasta in veel culturen op tafel komt.
Het aantal restaurants dat mooie vegetarische gerechten op de kaart zet groeit. Hoe benaderen Ton de Zeeuw, jarenlang recensent voor de Telegraaf en Robert van der Aa, Europees "veggietraveller", dit fenomeen?
Een nieuw jaar en een nieuwe rubriek: Wat Lazen We Deze Maand, met daarin tips, nieuws, recepten, roddels en leuke artikelen over eten die de Vegatopia-redacteuren elders op het internet vonden.
Met wortel kun je werkelijk van alles. Er is weinig dat er qua smaak niet bij past. En een wortel leent zich voor zoveel bereidingswijzen: koken, bakken, stomen, smoren, roosteren, rauw… Wij deden de wortels in de soep en gaven het een Indiaas tintje.
Ze zijn hartstikke multifunctioneel, die Indische maiskoekjes: voorgerecht, borrelhapje, in de lunchtrommel.. En kinderen vinden ze ook lekker.
Vleesvervangers zijn gezond en beter voor dierenwelzijn en milieu. Dat weten wij al lang. Ook wetenschappers doen al langer onderzoek naar vleesvervangers. Er is alleen nog geen hoogleraar. Dat is jammer, vinden Wageningen UR en TU Delft, en daarom presenteren zij vandaag het idee voor de eerste “Peas (Plant Exploring And Structuring) professor” van de wereld. Uniek is dat de consument mee kan betalen. Adopteer je professor dus.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!