"Meiden in de moestuin" is een nieuw moestuinboek zoals we er de laatste tijd wel meer zien. Moestuinieren nieuwe stijl is sexy en dat doen we met een rokje en hippe laarsjes. Alex Mitchell laat ons op toegankelijke wijze kennis maken met de moestuin.
Mijn eerste souffle maakte ik toen ik een jaar of 11 was. Er kwam familie logeren en ik moest en zou iets bijzonders maken. Na veel zeuren mocht het, ik moest wel zelf de boodschappen halen. Ik weet nog dat ik met een veel te zware tas terug moest lopen. Wat dat betreft is er 20 jaar later niet veel veranderd.
Mijn groenteboer had prachtige bosjes meirapen liggen. Meirapen zijn jaarrond te krijgen zijn, dus vraag me niet waarom ze meiraap heten, maar dit bosje was heel prachtig: witte, kleine meiraapjes van het formaal golfbal die riepen om gezellig samen te worden gestoofd. Nou vooruit dan maar.
Af en toe ondernemen we een expeditie naar een Albert Heijn in Amsterdam-Zuid. Die heeft een heel schap met Joodse producten waaronder zhoug: een smeersel dat lekker is op brood. Tot we in één week twee recepten voor zhoug tegenkwamen en we bedachten dat we het zelf ook wel eens konden maken. Ook handig voor iedereen die niet om de hoek van Amsterdam-Zuid woont.
Op 20 maart bezocht ik in Amsterdam het evenement Italia al Dente. De plek bij uitstek om je volledig in de Italiaanse keuken onder te dompelen. Van prosecco tot balsamico, van pasta tot dolci.
1 aprilgrappen, we zijn er allemaal wel eens ingetuind en echt niet alleen als kind. Het is een jaarlijks terugkerend ritueel en desondanks trappen nog hele volksstammen er in. Spaghetti-bomen, fluitende wortels en vegetarische leeuwen? Heel even leken ze echt.
Met deze maand: onrust in de VPRO-kantine, moord en hagelslag, Griekse vegetariërs, een irritante vork, arrogante chefs en wat vertelt je boodschappenbriefje over jou?
Op haar zevende biechtte Tine Tomme met een gigantisch schuldgevoel aan haar moeder op dat ze een verboden sinaasappel had gekocht. Die was niet van hier en yin. De moeder was geschokt door de wroeging van haar dochter en verliet de weg van de strikte macrobiotiek, op zoek naar eten dat gezond én lekker is.
Het prachtig uitgegeven kookboek Puur & vegetarisch, met 180 eenvoudige recepten uit de keuken van het Gentse restaurant Avalon, is een gevolg van die zoektocht.
Rose Elliot is de koningin van de vegetarische-kookboekenschrijfsters en deze nieuwe uitgave van haar Complete Vegetarian Cookbook is een vegetarische bijbel. Recepten voor pasta's, broden, puddinkjes, salades, soepen, curries en nog veel meer komen voorbij op de bijna 400 pagina's.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!