Vandaag viert Japan een wel heel fijne feestdag, namelijk sofutokuriimu. Dat is geen verering van een of andere Japanse heilige, maar een dag om te vieren dat in 1951 softijs voor het eerst werd geïntroduceerd.
Dat gebeurde door in Japan gestationeerde Amerikaanse soldaten die daar Independence Day vierden. Het zachte goedje begon aan een echte opmars nadat er op de Expo in 1970 in Osaka maar liefst 200 softijsmachines werkzaam waren.
58 jaar na de eerste kennismaking is softijs er buitengewoon populair, struikel je bijna over de verkopers en zijn de smaakjes gejapaniseerd: wat dacht je van matcha, zwart sesamzaad, tomaat, zeezout of inktvisinkt-ijs? Voor de minder avontuurlijk ingestelde ijsfan, hebben ze gelukkig ook gewone smaken zoals aardbeien, vanille, banaan en veel vruchtensmaken die in Nederland bijna niet te verkijgen zijn, zoals druif, meloen en pruim.
Softijs is een halffabrikaat van gewoon roomijs. Het bevat meer lucht dan gewoon ijs en doordat het minder koud is, proef je de smaak beter. Het wordt niet geschept, maar vanuit de ijsmachine in een krokant hoorntje of kartonnen bakje gespoten.
In de jaren ’30 van de vorige eeuw werd het uitgevonden door de oprichter van de Amerikaanse Dairy Queen-keten. In Amerika wordt soft serve steeds meer verkocht en ook daar vind men nieuwe smaken uit als jalapeno-softijs. Duo-ijsjes met zowel granita als softijs in complementerende smaken (bijvoorbeeld granita van witte nectarine met jasmijnthee softijs) zijn er erg hip.
Ook thuis kun je softijs maken met de ijsmachine, mits deze daarvoor geschikt is. Op kieskeurig.nl kun je zien welke machines het best bevonden worden en in dit artikel vind je algemene informatie over deze handige apparaten die vooral tijdens een hittegolf gretig aftrek vinden. Machine in huis en eindelijk zelf aan de slag? Hier vind je recepten voor de smaken yoghurt (onderaan), banaan en tiramisu. Itadakimasu!