Het is nog niet erg lang geleden dat tropische vruchten als papaja’s, carambola’s en mango’s alleen keihard en niet rijp te koop waren. Daarna lagen ze wekenlang op de fruitschaal te pronken tot ze zacht genoeg waren om te eten. En als ze eindelijk zo zacht waren dat je er een hap uit kon nemen, bleek dat exotische fruit onder de mooie schil niet alleen zacht, maar ook rot geworden.
Witlof is een prima groente om rauw in salades te verwerken. Het is allang niet meer zo bitter als vroeger, maar heeft wel een lekker uitgesproken smaak. Deze salade is makkelijk en vult goed.
Toen ik voor het eerst een verse doperwt proefde, wist ik niet wat ik meemaakte. Wat een verfijnde en zoetige smaak en fantastische structuur. Voor tuinbonen en kapucijners bleek hetzelfde te gelden. De melige gevallen die ik gewend was uit pot of blik haalden het eenvoudig niet bij de verse exemplaren. Toegegeven, het is behoorlijk meer werk, maar wat mij betreft is dat de moeite meer dan waard.
Gastredacteur Sven is nog steeds op ontdekkingsreis langs de Zuid-Amerikaanse cuisines. De Peruaanse keuken heeft zijn speciale aandacht, ook dit simpele recept voor gevulde avocado komt uit dat land.
Papa a la Huancaína (letterlijk aardappels op de wijze van Huancayo, een Peruaanse stad en provincie) is een van de meest populaire voorgerechten in Peru. Omdat het koud gegeten wordt, is het ook erg populair op picknicks. De typische kaassaus is romig en pittig tegelijkertijd.
Ceviche is een zeer populair gerecht in Latijns-Amerikaanse landen. Er zijn vele variaties op het gerecht. Deze bijzondere versie met mango willen we jullie zeker niet onthouden.
Uit Israel nam ik een flinke voorraad za´atar mee. Za’atar is een geurig mengsel van hysop, sesamzaad, sumak en zout. De inhoud van mijn koffer rook naar za’atar omdat het potje was opengegaan. Heerlijk! En gelukkig zat er een zakje rondom het potje.
Sommige dingen zijn niet alleen heel erg gezond, maar ook nog eens heel lekker, zoals deze spinaziesalade. De zachte tofu en kiemgroenten zijn verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkel.
Dit recept met kropsla is zomers fris en knapperig maar vanwege de combinatie met kikkererwten en een pittige dressing ook geschikt voor andere jaargetijden.
Maaltijdsalades horen voor mij bij de zomer. Hoe hoger de temperatuur, hoe frisser de salade mag zijn. De warme, dampende gerechten bewaren we dan wel weer voor de koude periodes. Maar in zo’n voorjaarsachtig eerste kwartaal als we dit jaar hebben, mag de avondmaaltijd van mij al best wat koeler zijn.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!