Papa a la Huancaína (letterlijk aardappels op de wijze van Huancayo, een Peruaanse stad en provincie) is een van de meest populaire voorgerechten in Peru. Omdat het koud gegeten wordt, is het ook erg populair op picknicks. De typische kaassaus is romig en pittig tegelijkertijd.
De belangrijkste smaakmaker van de saus is een pasta van gele chilipepers (ají amarillo). Deze pepersaus kun je echter enkel vinden in Zuid-Amerikaanse (geen Braziliaanse!) speciaalzaken in Brussel en Amsterdam. Daarom geven we een alternatief: de gele kleur en de friszure smaak krijg je ook door een stuk verse gele paprika toe te voegen, voor de pikante toets gebruik je dan nog wat chilipoeder.
Papa a la Huancaína
voor vier personen
600 g vastkokende aardappels
1 kleine ui
1 teentje knoflook
olie
200 g witte roomkaas of ricotta
0,5 dl koffiemelk (of geëvaporeerde melk of room)
25 à 30 g crackers of zoute koekjes (bijvoorbeeld 'TUC Original')
peper
enkele blaadjes sla
enkele zwarte olijven
2 hardgekookte eieren
OFWEL:
3 à 4 el ají amarillo pasta
OFWEL:
1 tl chilipoeder
1/4 à 1/3 gele paprika
- Schil de aardappels, snij ze in schijfjes van 1cm dik, kook ze gaar en laat ze afkoelen.
- Hak de ui en de knoflook fijn en fruit ze glazig in een beetje olie. Laat afkoelen.
- Meng de roomkaas of ricotta, de koffiemelk, de knoflook, de ui en de pepersaus of de gele paprika in een blender.
- Breek de crackers in stukjes en voeg ze beetje bij beetje toe totdat de saus wat dikker wordt. De saus zal sowieso nog opstijven in de koelkast. Omdat de crackers al zout zijn, hoef je wellicht geen extra zout toe te voegen. Breng op smaak met peper.
- Op elk bord leg je een blaadje sla. Daarop leg je de aardappelschijfjes die je overgiet met de saus. Werk af met wat olijfjes en een half hardgekookt ei.
Tip:
Je kunt de aardappels door pasta vervangen. Lekker bij een zomerse barbecue.
Meer goed gevulde salades (voor bij een BBQ)!
- Salade met drie soorten bonen
- Vegetarische Russische salade (salade Olivier)
- Frisse salade van nieuwe aardappels
- Salade van watermeloen, geitenkaas en munt
- Couscoussalade met geitenkaas, amandelen en gedroogde pruimen
- Zomerse salade met sperziebonen, mozzarella en artisjokharten
- Salade Mexicana met zwarte bonen, mais en koriander