Ik kan deze quinoasalade ook een voorraadkastsalade noemen, want er gaat nogal wat in. Ik had heel veel kleine hoeveelheden wintergroenten liggen en die gaan allemaal in deze fijne salade. Hier op de redactie is quinoa maar matig populair, maar het is echt lekker in een salade. Je moet hem wel met voldoende zout koken. Ook lekker de volgende dag in de lunchtrommel.
Kom je thuis van een lange, vermoeiende werkdag, mag je ook nog eens voor jezelf gaan koken. Dan toch maar iets bestellen bij die nieuwe Italiaan verderop? Een saaie boterham met een restje hummus voor de tv eten? Of is dit meer een moment om dat blik soep uit het kerstpakket van twee jaar geleden eens aanbreken? Forumbezoekster Miranda stuurde ons een lekker recept voor noedelsalade voor één. Je maakt het in een handomdraai en dan heb je een bord vol Aziatische smaken.
Caesarsalade: een fijne, frisse salade, waar iedereen tegenwoordig wel zo'n beetje van heeft gehoord. Helaas gaat er ook ansjovis in, maar in onze versie natuurlijk niet.
Er was een tijd dat ze niet mochten: linzen. Linzen waren voor geitenwollensokken-mensen. Maar nu zijn linzen Frans, hip, bistro. Of zoiets. Je kunt je er in elk geval prima mee vertonen. En dat is fijn, want deze salade is niet alleen lekker tijdens het avondeten, maar je kunt hem ook goed meenemen als lunch naar het werk.
Sperziebonen: dol ben ik er op. Ik wacht maanden tot er Hollandse sperzieboontjes zijn, die zijn zo lekker vers en smaken heerlijk naar vroeger. Hoewel dat laatste vast niet voor iedereen geldt: er zullen massa's mensen groot geworden zijn met muffe boontjes uit pot. Er gaat niet veel boven simpel gekookte boontjes, serveren met aardappels en een frittata. Maar deze keer gaan ze in de salade.
Een makkelijke salade met een gouden trio in de hoofdrol: courgette, feta en munt. De balsamico geeft het geheel een zoetzuur tintje en de walnoten zorgen voor een lekkere crunch. Maak een extra grote portie zodat je er de volgende dag mee kunt lunchen, of neem het gerecht mee naar een picknick.
Bulgur is fijn. Het is een volkoren product en het vult dus beter dan couscous. Volkoren, dat klinkt ook lekker gezond, hoewel sommige mensen dat weer als een nadeel zien. De toevoeging van verse abrikozen aan de salade maakt hem lekker fris, ondanks mijn normale weerzin tegen fruit in hartig eten. En ik maak er wat meer van, zodat het restant de volgende dag mee kan in de bento lunchbox naar het werk.
We zullen er toch nog wel minstens ééntje krijgen? Zo’n heerlijke zwoele avond waarop het warmer is dan het de afgelopen tijd overdag was. Waarop je met familie en vrienden, een fles koude witte wijn of rosé en een makkelijke maaltijdsalade op je terras of balkon gaat zitten om vervolgens niet meer op te staan. Voor díe avond is het handig om alvast een recept te hebben klaarliggen, want in deze onbestendige zomer kan het zomaar opeens zo ver zijn!
Gisteren bespraken we Recepten van Alain Passard, vandaag publiceren we een recept uit dit kookboek. En omdat het zomerfruit in overvloed in de winkels ligt, was de keus voor dit zomerse gerecht snel gemaakt.
Ik behoor tot een geheim genootschap van mensen die rode kool graag combineren met tahin. Misschien is het wat ijdel, maar ik heb aan tafel wel tien keer tegen mijn tafelgenoten geroepen hoe heerlijk mijn salade was. Echt. Een blijvertje.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!