Kook vooral naar eigen ingeving: durf verschillende ingrediënten met elkaar te combineren en stijlen met elkaar te vermengen. Om je hierbij te inspireren geven we deze week een weekmenu dat bestaat uit fusiongerechten: gerechten die deels Nederlands zijn maar ook deels een heel andere oorsprong hebben. We beginnen met risotto met gegrilde pompoen, schorseneren en paddenstoelen. Op dinsdag maken we een kruidige kapucijnercurry met kokosmelk. Daarna gaan we verder met stamppot van zoete aardappel met miso, geitenkaas en rucola. Op donderdag bakken we een preitaart met kerrie en op vrijdag maken we nasischijven. Het weekendetentje wordt portobellotaartjes, conchiglioni rigati gevuld met tomatensaus en burrata en als dessert tiramisu. Tot slot bakken we op zondag zoete aardappeltulbandcakejes met mokkaglazuur en suikerpecans.
In de ijdele hoop dat ze toch nog zouden groeien, stonden de rode bieten in mijn moestuin daar al veel te lang. Groter werden ze niet, maar lekker waren ze gelukkig toch – bleek bij de late oogst. Samen met pompoen uit de tuin plus wat andere groenten, heb ik ze geroosterd in de oven. Een makkelijk en heerlijk herfstgerecht, dat door de halloumi nóg smaakvoller wordt. Dit recept is voor bereiding in de oven, maar liefhebbers kunnen de groenten ook in de airfryer bakken.
Welkom bij het eerste weekmenu van 2023! De feesten zijn achter de rug en een heleboel goede voornemens zijn mogelijk al aan de kant geschoven. Het voornemen van Vegatopia blijft altijd hetzelfde: jullie lekkere en gevarieerde recepten geven, samen met restauranttips en achtergrondinformatie. Ons weekmenu bevat dit keer eenvoudige gerechten ,zoals een éénpanspasta met tomaat en olijven op maandag en een cacciucco di ceci op woensdag. Daarnaast hebben ook gerechten met een feestelijker tintje voor het geval nog iemand op bezoek komt, zoals taartjes met gestoofde uien en geitenkaas en aardappelknödel met een romige champignon-kruidensaus. De pasta met vegan Heks'nkaas en truffelolie zit een beetje tussen beide in. Daarnaast hebben we ook een kruidige Indiase spinazie-spliterwtensoep en Zweedse kaneelbroodjes.
Op 8 juli 2022 was het tweehonderd jaar geleden dat de Engelse romantische dichter Percy Bysshe Shelley verdronk, toen zijn boot omsloeg in de Golf van La Spezia. Als godloochenaar en echtbreker had hij de Engelse goegemeente geschokt, doch hij was ook een vriendelijk en vrijgevig man. Na een periode van rusteloze omzwervingen vestigde hij zich kort voor zijn dood in Pisa. Als verdediger van de dierenrechten en vegetariër heeft hij mogelijk de bordatino alla pisana gegeten, een vegetarische Toscaanse soep die omwille van haar eenvoud ook dikwijls aan boord van schepen werd gekookt. In de zomer was het te warm ervoor, maar op een donkere, koude winteravond smaakte dit gerecht uit de cucina povera ons goed, zelfs nog beter na een dag staan.
We zijn alweer bij de laatste dag van het jaar beland. Ook in 2022 is de redactie weer flink in de weer geweest om jullie een boel lekkere recepten en interessante artikelen te bezorgen. Daarom wordt dit weekmenu een jaaroverzicht van de beste recepten van afgelopen jaar. Dit jaar hadden we iets minder recepten dan afgelopen jaren. Deels kwam dit omdat we minder artikelen konden schrijven, maar ook omdat we iets breder gewerkt hebben en meer opiniërende artikels en algemene artikels over bereidingswijzen gemaakt hebben. Bij de recepten die we gemaakt hebben valt wel op dat het vaker gaat om comforteten, zonder dat het simpel of ongezond wordt. Dit zie je ook in dit overzicht. We hebben twee pittige maaltijdsoepen, een snijbonensalade, een nieuwe versie van de Indische macaronischotel uit de jaren 1970, een buddhabowl, een walnotenburger in Griekse stijl, een snel noedelgerecht met tempeh en groenten, een Midden-Oosterse brunch en tot slot zandkoekjes met boekweit en chocolade.
We zitten helemaal middenin de feestdagen. Daarom koken we ook een tikkeltje feestelijk, met lokale wintergroenten maar ook gerechten van andere oorden. We beginnen op maandag met een overschotel van schorseneer, peen en winterwortel met een mosterdroomsaus. Op dinsdag maken we een risotto met witlof, champignons en feta. Op woensdag wordt het een zoete aardappelcurry met boerenkool. Daarna experimenteren we met Duits-Chinese spätzle. Het weekend starten we met Mexicaanse bonenfritters met salsa en guacamole. Op zaterdag bereiden we een uitgebreid feestelijk menu met gevulde uien met kaas, tuinkerssoep, nut roast met tomatensaus en makkelijk kaneelijs. Tot slot bakken we op zondag een Antilliaanse cashewtaart.
Deze topping is in no-time gemaakt en de ingrediënten heb je meestal wel in huis. Su-per-lekker als vervanging van bijvoorbeeld Parmezaanse kaas, maar eigenlijk kun je het overal overheen strooien.
De donkere decembermaand is ook een feestelijke maand: sfeerverlichting, gezellige kerstmarkten en ook fijne etenjes op restaurant of gewoon bij iemand thuis. Deze sfeer brengen we over in ons weekmenu: feestelijk, verwarmend maar ook niet al te veel werk. We beginnen met een eenvoudige curry met paneer en gaan verder met feestelijke uiensoep en chedderbruschetta. Op woensdag maken we een curry van flespompoen, kidneybonen en maïs. Op donderdag serveren we een pasta met aardpeer-champignonsaus, walnoten en krokante aardpeerchips. Het weekend starten we met kaasfondue. Op zaterdag dineren we met witlof gestoofd in Belgisch bier en aardappeltjes gevuld met kaas en sinaasappelpudding voor achteraf. Tot slot eten we op zondag gevulde Israëlische flensjes.
Pastinaak behoorde jarenlang tot de vergeten groenten, maar is tegenwoordig gewoon verkrijgbaar in de supermarkt. Het is een echte wintergroente waar je alle kanten mee uit kan. Ik eet het graag als een grove puree, gegrild of als deze verwarmende soep.
Bij de Vegatopia-redactie kijken we ieder jaar uit naar de publicatie van de kerstmenu's, maar anderzijds is het ook ieder jaar weer alle hens aan dek om alles netjes klaar te krijgen. In al die jaren hebben we een zeer uitgebreid archief opgebouwd. Het hele menu vergt doorgaans wat tijd om te bereiden, maar de afzonderlijke gerechten lenen zich ook wel voor een doordeweekse avond. Daarom komen de recepten voor dit weekmenu uit ons kerstarchief. De gerechten komen uit alle windstreken: Zwitserland, Ierland, Indonesië, Griekenland, maar ook uit de versmelting van velerlei stijlen. Bijna ieder kerstmenu begint met een thema dat daarna op een creatieve manier wordt uitgewerkt. Degene die het thema bedenkt en degene die het uitwerkt zijn vaak niet dezelfde persoon, trouwens.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!