Sinds ruim anderhalf jaar eet ik - na jarenlang vegetarisch gegeten te hebben - helemaal plantaardig. Nouja, op een ingeslikt vliegje tijdens het zingen op de fiets na misschien. Of een stiekeme garnaal in een currypasta, die ik over het hoofd zag. Over het algemeen ben ik inmiddels helemaal op de hoogte van wat er aan vegan producten in de supermarkt te koop is en volg ik verschillende ‘vegan influencers’ op Instagram. Zo kreeg ik het vertekende beeld dat veganistisch eten echt booming is, maar in de werkelijkheid eet maar 0,4% van de bevolking volledig plantaardig en slechts 2,1% volledig vegetarisch (bron: cbs.nl). Hoe dan ook, lekker eten is fijn, belangrijk, verbindend en ik word er blij van. Deze week eten we dus geheel plantaardig!
De dagen zijn momenteel kort en bovendien ook nog behoorlijk grijs. Daarom brengen we deze week extra veel kleur en warmte in onze gerechten. We beginnen op maandag met kikkererwtensoep met rode curry en tofublokjes. Op dinsdag maken we tofu op een hele andere manier, in een Thaise tofusalade die we serveren met rijst en kruidige spinazie. Op woensdag eten we pompoenrisotto met geitenkaas en op donderdag een kleurrijke lasagne met prei, maïs en paprika. Op vrijdag vieren we het weekend en de diversiteit met regenboogrolletjes. Voor zaterdagavond staat er paella de pimenta op het menu. De week eindigen we in zoetheid met een heuse piña-coladataart met pompoenbodem.
De Sint is in het land. In de winkels en in de schoenen van brave kinderen vinden we nu volop speculaas en mandarijnen. Tegelijk proberen we bij Vegatopia het ontbijt minder saai te maken door regelmatig tips en recepten te geven. Dit inspireerde ons tot deze havermoutpap in sinterklaasstijl: met mandarijnpartjes en een krokante strooilaag van speculaas en noten. Het recept is makkelijk te maken en een lekker begin van de dag.
Geen bepaald thema deze week, hoewel we natuurlijk wel weer genoeg aandacht schenken aan de groenten van het seizoen. Zo eten we twee maal witlof: op maandag in een rijkelijke salade en op zaterdag in de stamppot met daarbij een gepaneerde kaasplak. Ook laten we ons twee keer inspireren door de Indiase keuken: eerst maken we een kruidige spruitjescurry met tofu en twee dagen later een pilao met spinazie en tomaat. Verder eten we nog een kazige orzo en vrijdag bakken we aardappelscones als borrelhapje. Op zondag tot slot ontbijten we met appelpannenkoeken.
Tijd voor een weekmenu vol creatieve groentegerechten. Geen enkele groente is saai, zo lang je maar het juiste recept gebruikt. Beginnen doen we met gestoofde wortel met sesamzaad. Daarna gaan we voor een stamppot van Chinese kool met een Indische knipoog. Op woensdag eten we tallerines verdes, de Peruaanse versie van pasta met pesto. Op donderdag eten we eerst pompoensoep en daarna een filodeegtaart met witlof en feta. Op vrijdag verwennen we onszelf met spaghetti met gemengde paddenstoelen en cognacsaus. Pastinaakpannenkoeken gevuld met salade met biet, gebakken peer en Franse blauwe kaas zijn dan weer ideaal voor op zaterdag. Tot slot maken we op zondag frisse puddinkjes met limoen, sinaasappel en geroosterde amandelen.
Eénpanspasta is al sinds jaar en dag een ding op het internet. De grote hype ligt achter ons, maar de aandacht is zeker nog niet verdwenen. Met de huidige hoge energieprijzen wordt het toch weer interessant om te kijken hoe je minder pannen op het fornuis kan zetten. Vroeger was vooral minder afwas het hoofdargument. Je hebt heel veel recepten, maar voor deze keer heb ik het erg simpel gehouden: pasta met tomatensaus, olijven en kappertjes. Het is grofweg gebaseerd op de marinarasaus.
Voor dit weekmenu hebben we gasten uitgenodigd. Dit betekent dat we voor een keer niet putten uit onze eigen receptenschat, maar dat we lekkere gerechten van andere culinaire websites en kookkanalen voorstellen. Op maandag maken we een pittige pasta met sojabrokjes van Jeroen Meus. Op dinsdag serveren we een regenboogstamppot van Living The Green Life. Op woensdag zappen we naar VTM voor een risotto met rode kool en appel. Daarna zijn noedels met pindakaas en groene bonen van Lowly Food aan de beurt. Op vrijdag eten we Indiase missi roti en op zaterdag kleine spinazieclafoutis met brie en pecannoten van Yvette van Boven. Tot slot bakken we een appel-plaattaart van Wessalicious.
Onlangs recenseerden we "Vega Arabisch" van de bekende tv-kok Mounir Toub. Veel recepten in dit geslaagde kookboek zijn niet traditioneel Arabisch, maar deze lunchtortilla is dat wel: "Als kind maakte mijn moeder vaak Spaans-Arabische tortilla, waar dit de Perzische variant van is. Mijn versie is er een met een berg kruiden en wat doperwten voor extra groenten. Hij is in no time tot het laatste puntje op, besaha!"
We zijn al beland in het laatste weekend van oktober. We schakelen vannacht over op de wintertijd, die in Nederland en België eigenlijk beter aansluit op de natuurlijke zonnetijd. Dat betekent wel dat het 's avonds al behoorlijk vroeg donker wordt. Dat compenseren we dan maar met lekker, troostrijk eten. Als eerste gerecht maken we Britse bubble and squeak. Daarna eten we een herfstrisotto met paddenstoelen en pompoen. Op woensdag serveren we een bulgur pilav en op donderdag mac and cheese met witlof. Op vrijdag verwennen we onszelf met feestelijke mini-taco's. Op zaterdag dineren we met een kruidige kacupijnercurry met kokosmelk. Op zondag tot slot bakken we een herfstige cake met kweepeer.
Of ik ook eens mijn ontbijtgewoontes wilde delen. Natuurlijk, maar ik heb als waarschuwing gegeven dat ik erg saai ontbijt. Als avondmens is de ochtend altijd te vroeg en dan ga ik niet uitgebreid eten maken. Ook kan ik 's ochtends niet zo goed tegen veel eten. Dus hou ik het maar simpel.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!