Puur plantaardige smeersels en dips vind je tegenwoordig in elke goede supermarkt. Toch kan je deze gemakkelijk en met relatief weinig ingrediënten zelf maken. Zo maakte ik dit oranje smeersel met geroosterde oranje paprika en zonnebloempitten. Natuurlijk kun je ook gele of rode paprika gebruiken, maar we naderen nu eenmaal Koningsdag. Zo hebben we al iets in de juiste kleur dat puur natuur en niet mierzoet is. Lekker op brood, op crackers of als dip. In een afgesloten pot kan je hem zeker een paar dagen in de koelkast bewaren.
Deze keer laten we ons muzikaal inspireren voor het weekmenu, meer bepaald door metal, vooral dan folkmetal en metalcore. Voor degenen die geen fan zijn, maken we het wel goed met een Eurovision-Songfestival-editie ergens in mei. We beginnen met een snelle spaghetti met courgette en aubergine, gevolgd door een citroen-cheesecase zonder oven. Op dinsdag eten we macaroni met kaas op Zwitserse wijze en op woensdag groentecurry met kruidige rijst en onion bhaji. Daarna gaan we verder met Schotse eieren met spinaziestamppot en Finse hartige rijsttaartjes. Op zaterdag bakken we zelf pizza. Tot slot voorzien we voor zondag roze koeken.
Vandaag bakken we smeuïge frambozencupcakes met amandel. Gezellig om samen te bakken en van te genieten, of het nu een druilerige zondag is of een stralende dag met koffie in de lentezon.
Groot nieuws op lokaal niveau. Na 50 jaar besloten de kleinzonen van de laatste brouwer de historische brouwerij Taymans te heropenen in de Brusselse gemeente (stadsdeel) Jette, waar ik zelf ook woon. De traditionele geuze rijpt nog op de vaten, maar in afwachting hebben ze toch al twee andere bieren gemaakt, een saison en een IPA. Bier is lekker om te drinken, maar je kunt er natuurlijk ook prima mee koken. Daarom ben ik met hun IPA, Taymans 1906, aan de slag gegaan. Na wat uitproberen kwam ik uit een bij een relatief simpele ragout met prei en champignons. De biersmaak is zeker niet overheersend, maar je proeft wel de licht bittere hopsmaak. Lekker met een traditioneel pasteitje, maar het kan ook prima met pasta.
Het is april, maar zeker nog niet hoogzomer. Daarom maken we deze week verwarmende gerechten die niet seizoensgebonden zijn. Door eventueel een bijgerecht toe te voegen of het recept zelf aan te passen, kun je nog alle kanten op. We beginnen met Italiaanse pasta met witte bonen en gaan verder met hartige maïsbeignets met Italiaanse kruiden en harde Italiaanse kaas. Op woensdag zoeken we het barbecuegevoel op met paksoi en tempeh van de grill. Op dondag eten we een aardappelgoulash en op vrijdag tortilla met zwarte bonen en maïssalsa. Op zaterdag maken we een lasagne met bloemkool en blauwe kaas. Tot slot bakken we sinaasappelmadeleines met kardemomroom voor bij de koffie.
Met boerenkool kun je veel meer dan alleen stamppot maken. Daar kwam ik de afgelopen maanden wel achter, toen ik deze superfood uit eigen tuin oogstte. Vanavond maakte ik een heerlijk bijgerecht met boerenkool, wortel en champignons – geïnspireerd op de gulai van Vanja van der Leeden. Gulai is een soort curry die in Indonesië wordt gegeten met cassaveblad, dat wel iets weg heeft van boerenkool. De steeltjes van verse boerenkool zorgen voor een bite. Van voorgesneden boerenkool uit de supermarkt heb je overigens iets minder nodig.
Geen speciaal thema voor dit weekmenu, we maken uiteenlopende, verwarmende gerechten waar we op dat moment gewoon zin in hebben. We beginnen met een Thaise maaltijdsoep met kokos en aubergine. Daarna maken we een kokoscurry met ananas volgens een recept van Karin Luyten. Op woensdag eten we rozemarijn-rösti, groente in bechamelsaus en bruine bonen. Een dag later keren we terug naar de Aziatiche keuken met gado gado. Over vrijdag maken we een puur plantaardige pesto van versgeplukte daslook. Op zaterdag bakken we een bloemkooltaart uit het kookboek Plenty van Ottelenghi. We sluiten de week af met een lekkere earl grey taart.
Een stuk vruchtencake kan altijd, maar versierd met chocolade-eitjes wordt het een echte paastraktatie. Deze frambozencake doet het goed bij de koffie, maar kan ook als onderdeel van de paasbrunch. Houd er rekening mee dat het geen lichte cake is, hij blijft wat vochtig door de frambozen en de room maakt hem extra machtig.
We zijn in de aanloop naar Pasen, de lente begint op te komen en overal zien we felle kleuren. In plaats van geverfde kippeneieren maken wij deze week heel uiteenlopende gerechten die van nature opvallen door hun felle kleur. Op maandag beginnen met tagliatelle met pompoensaus. Op dinsdag maken we salade van rode biet en granaatappel. Daarna zetten we Finse gele paassoep op het menu. Op donderdag eten we een groene shakshuka met spinazie, tuinerwten en daslook en op vrijdag bakken we een hartig geel paasbrood met kaas en mosterd. Daarna gaan we verder met een salade van geroosterde broccoli, sinaasappel en arganolie. Tot slot bakken we op zondag een feestelijke citroen-amandeltaart.
Deze week hebben we geen speciaal thema voor het weekmenu, wel geven we - zoals steeds - een boel leuke recepten en een beetje kookwijsheid. Op maandag maken we een snelle, kruidige couscousschotel. Op dinsdag eten we een pittige éénpotspasta met groente en kokosmelk. Daarna gaan we verder met een chili-ovenschotel bedekt met polenta en een Franse maaltijdsoep, barigoule, met Provençaalse lentegroenten. Op vrijdag maken we een veelzijdige pittige hummus van rode linzen met limoen. Een frittata met ui en tijm wordt onze zaterdagse lunch. Tot slot bakken we zoete Portugese broodjes voor het zondagse ontbijt.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!