Deze week vieren we de Hollandse winter met traditionele gerechten en hedendaagse varianten op bekende gerechten. We beginnen heel simpel met boerenkoolstamppot en vegetarische rookworst. Daarna serveren we zelfgemaakte erwtensoep. Op woensdag maken we een ovenschotel met prei en stamppot, en op donderdag een hutspot van aardappel-peen-bataat-pompoen met gekarameliseerde ui en limabonen. Het weekend zetten we in met kaasbitterballen. Op zaterdag dineren we met hartige taartjes met aardpeerrösti, zoete aardappel, portobello en ricotta, en op zondag geven we een boterroom-mokkataartje met theebiscuitjes bij de koffie.
Maandag
We beginnen heel simpel met een klassieke boerenkoolstamppot volgens een recept van Leuke Recepten. Geef er vegetarische of vegan rookworst bij. Appelmoes en vegaspekjes kunnen ook.
Dinsdag
De erwtensoep mag deze week natuurlijk ook niet ontbreken. We maken een vrij eenvoudige erwtensoep met knolselder en wortel, afkomstig uit het Vegatopia Kookboek. Bij erwtensoep hoort natuurlijk roggebrood of ander donker brood.
Woensdag
Een oude winterklassieker is een ovenschotel van prei en gehakt, afgewerkt met een laag aardappelpuree en een kaaskorstje. Als variatie hierop maken we een smaakvolle ovenschotel met prei, champignons en wortelstamppot. Dit is een volledig gerecht, hier hoeft niets meer bij.
Donderdag
Nog een andere klassieker: hutspot, maar hieraan geven we ook weer een flinke twist. Annemieke maakte destijds een spannende hutspot aardappel-peen-bataat-pompoen met gekarameliseerde ui en limabonen. Die gaan jullie zeker niet saai vinden.
Vrijdag
Vrijdag is borreldag. Dit keer met Braziliaanse kaasbitterballen, die erg gemakkelijk te maken zijn. Niet Hollands natuurlijk, maar wel erg lekker en zeker in de winter.
Zaterdag
Vandaag koken we minder tradtioneel, maar wel heel feestelijk. We gaan voor hartige taartjes met aardpeerrösti, zoete aardappel, portobello en ricotta. Aardpeer hoeft tenslotte niet altijd in de stamppot of in de soep. Serveer met een salade.
Zondag
Voor het zondagse gebak,een boterroom-mokkataartje met theebiscuitjes, hebben we dit keer geen oven nodig. Daarnaast is het ook nog erg leuk te maken met de kinderen. Werk af met hun favoriete hagelslag.