Karolien Olaerts is bekend als geliefde foodblogster op Karola's Kitchen. Ze heeft ook een eigen kookprogramma op njam!, het kookkanaal, en ze schreef verschillende kookboeken waarin ze haar gezonde en lekkere keuken voor iedereen toegankelijk maakt. Dat doet ze zonder regeltjes, maar met kleurrijke, kruidige, heerlijke groentegerechten. Karolien heeft ook een master in biomedische wetenschappen met voeding als specialisatie, een reden te meer om haar enkele vragen te stellen.
We treffen Karolien als ze een ovengerecht in de gaten moet houden - niet ongewoon voor iemand die enkel oven of fornuis nodig heeft om iets te bereiden.
Na een pauze wegens gezinsuitbreiding ga je weer aan de slag met je culinaire activiteiten. Wat zijn je plannen voor de volgende maanden?
Ik heb inderdaad zes maanden niet professioneel gewerkt en dus geen nieuwe recepten gepubliceerd. Wel draaiden we verder op een laag pitje met het herpubliceren van oude recepten. Na deze rustperiode moet ik er echt weer even inkomen.
Naast het creëren van nieuwe recepten voor Karola's Kitchen ben ik op Facebook gestart met Karola's Kitchen Club, voor al diegenen die houden van mijn gezonde groentekeuken. Voor 2024 staat er een project met "dikke kanjers" op stapel, maar ik mag er nog even niets van zeggen.
Je verdedigt een eetpatroon waarin iemands lichaam de nodige signalen geeft. Toch wordt er niet altijd zo voedzaam en gezond gegeten. Moeten we toch meer trachten te 'bekeren' en, zo ja, hoe dan?
Ik ben ervan overtuigd dat mensen geboren worden met een intuïtie voor wat gezond voor hen is. Je merkt dat gewoon al als je na de dikwijls wat overdadige feestmaaltijden van de eindejaarsperiode spontaan soberder wil eten. Op den duur geraken sommigen, onder andere door de marketing van machtige lobbymachines, het contact met goed, gezond eten wel wat kwijt.
Maar wie eenmaal verse groenten en fruit als hoofdingrediënten introduceert, wordt waarschijnlijk minder gevoelig voor die beïnvloeding. De beste weg om mensen in de richting van een gezond eetpatroon, met oog voor milieu en dierenwelzijn, te leiden is eenvoudig: "Let the food do the talking."
Ook carnivoren zullen dan, als je hun een lekkere groentebereiding voorschotelt, vinden dat vlees erbij echt niet nodig was en hun klassieke eetgewoonten gedeeltelijk inruilen voor lekker vegetarisch voedsel - zonder het per se die naam te geven.
Foto: Dorothée Dubois
Je kookt met groenten in de hoofdrol, ook wel met zuivel en soms met wat vis. Hoe sta je al voedingsdeskundige én als foodie tegenover het groeiend aantal veganisten?
Ik heb honderd procent respect voor wie veganistisch wil eten. Het is een ethische keuze die uiteindelijk, met het oog op milieu en dierenwelzijn, de meest consequente is. Ook zuivel heeft natuurlijk een negatieve impact op het klimaat. Zelf zou ik zuivel zoals kaas toch missen, omdat die gewoonweg lekker is. Zo komt er nogal eens feta in een bereiding.
Maar niets belet je om gedeeltelijk over te schakelen op alternatieven voor zuivel, zoals wij hebben gedaan door plantaardige melk te gebruiken. Wie volledig kiest voor veganisme zou toch beter preventief voedingssupplementen nemen, zoals B12, Omega 3 en vitamine D.
Als smaakmakers werk je graag met kruiden die de gerechten de smaak van een bepaald land of werelddeel geven. Heb je een favoriet land of streek als inspiratie voor je gerechten?
Dat is een moeilijke vraag. Maar als ik er dan toch twee moet kiezen, dan is het de keuken van het Midden-Oosten en de Vietnamese. De eerste werkt met veel groente en heerlijke kruiden als komijn en gerookt paprikapoeder. Naar Vietnam maakten we al enkele reizen en we leerden er een lekkere, eenvoudige keuken kennen, waarin kruiden als volwaardige groenten worden verwerkt. Jammer dat er in ons land nog niet zo veel Vietnamese restaurants zijn.
Onze redacteurs stellen zich in het colofon van Vegatopia voor en noemen er hun 'eetzondes' op. Heb jij eetgenoegens die misschien niet zo gezond en verantwoord zijn en die je je af en toe toestaat?
Ik zal nooit over 'eetzondes' spreken, want over wat we eten moeten we ons niet schuldig voelen. Maar misschien niet zo 'gezonde en voedzame' snacks waar ik erg van kan genieten zijn chips, chocolade en zeker ook ijs. Elke dag lust ik wel één van die lekkernijen op ontspannen momenten.
Wat is, naast je eettafel met familie of vrienden, je favoriete eetplek?
Wij houden erg van de Libanese Snack in Gent. Het is er soms wat chaotisch, het interieur is niet zo flashy, maar wat is het er superlekker. De keuken van deze zaak gaf me inspiratie voor de Midden-Oosterse mezzetafel in "Het Kookboek" van Karola's Kitchen.
We laten je alleen met de ovenschotel, danken je hartelijk voor de tijd die je voor ons kon vrijmaken en wensen je het beste met je projecten.
Foto: Lisa Valcke