Een tijdje terug maakte ik zelf op een kaasboerderij witte meikaas. De frisse, zachte smaak en de naam van deze kaas inspireerden tot deze lentesalade.
Zoete bataten, ook wel zoete aardappelen genoemd, zijn een perfecte snack voor kinderen vanwege de zeldzame combinatie van de heerlijke zoete smaak en gezondheidsvoordelen die de ‘gewone’ aardappel ver overstijgen. Beter kan bijna niet.
Ze hebben een wat muf imago. Vooral voor mensen die zijn opgegroeid met gortdroge capucijners of bruine bonen. Maar oh, wat kun je heerlijk koken met peulvruchten. Ze komen bij mij minstens twee keer per week op tafel. Grote boterbonen in een malse salade, kikkererwten in een stoofpotje. Of deze pannenkoekjes met drie kleuren linzen. De komende tijd ga ik je regelmatig verleiden met de bonige creaties uit mijn keuken.
Boterhammen met kaas zijn natuurlijk prima als lunch. Toch wil ik ook wel eens wat anders, dan neem ik een salade mee. Dat vult goed, en als je het slim aanpakt is het helemaal niet veel werk. Heb je ook zin in een beetje afwisseling? Ik geef je mijn tips voor een makkelijke, lekkere, gezonde mix en match meeneemlunch.
Deze koeken zijn al net zo'n eclectische mix als de stamboom van ons koninklijk huis. De basis is een recept voor oerhollandse roze koeken. Deze worden gevuld met Argentijnse dulce de leche en banketbakkersroom, en afgewerkt met een laagje oranje royal (knipoog) icing.
Wij steken drie worteltjes in de lucht en vieren Kroningsdag met deze oranje groente! Die helemaal niet als oranje groente begon, maar ooit paars en geelgroen was en in de Afghaanse grond groeide.
Zoals een moeder op zaterdagochtend. Demonstratief voor die slaapkamer gaan staan stofzuigen. Op vol volume heen over de overloop. WHOEOE.… En wéér over de overloop. WHOEOE… Net zolang tot de jong volwassene wel toe moet geven aan de dag. Precies zo lichten we vandaag een stelletje verse tuinbonen van hun donzige nest. Hallo, het is lente ja?! Die duffe pyjama’s uit en douchen!
Tofu is er in vele varianten. Stevig of zacht als zijde. Gemarineerd, gerookt of in een krokant jasje. Door de neutrale smaak is de toepassing eindeloos. In curry’s, roerbakgerechten, stamppot, als spicy bijgerecht, knapperige snack of in desserts zoals chocolademousse, ijs, shakes of taart. Krijg je al trek?
Het is nu echt lente! De melkflessen komen tevoorschijn uit de broeken en de felroze rabarberstengels uit de moestuingrond. Met deze groente (ja, rabarber is een groente) kun je niet alleen compotes en taarten maken, maar ook hartige gerechten zoals een Perzische stoofpot en een Indiase dhal.
Oftewel papas arrugadas y mojos canarios. Dat klinkt heel fijn zomers. En zo smaken deze aardappeltjes van de Canarische Eilanden ook.
Dertig jaar na de oprichting is het project Vegatopia in schoonheid beëindigd. Onze slotwoorden vind je in ons laatste artikel. De site blijft de komende jaren gewoon online.