Het is een topper op borrels: de Spaanse aardappeltortilla. En hij is de schrik van veel koks, want je moet hem omdraaien en dat durft niet iedereen. Maar met oefenen-oefenen-oefenen moet dat best lukken. Het lukt mij ook en het is nou niet zo dat ik zo enorm handig ben.
Wie aan Kreta denkt, denkt hoogstwaarschijnlijk in eerste instantie aan Chersonissos, frikadellen en lallende jongeren. Maar op Kreta vind je gelukkig ook genoeg rustige baaien, slaperige dorpjes en verrassend veel vegetarisch eten.
Pardon, gebakken sla? Yes, dat kan ook, sterker, je kunt er een lekker en niet zo moeilijk Chinees bijgerecht mee maken. Het is wel handig om wat steviger slablaadjes te gebruiken. Supermarkten en Turkse winkels verkopen langwerpige Romeinse sla/romaine/bindsla en daar gaat dit gerecht goed mee.
Er was een tijd dat ze niet mochten: linzen. Linzen waren voor geitenwollensokken-mensen. Maar nu zijn linzen Frans, hip, bistro. Of zoiets. Je kunt je er in elk geval prima mee vertonen. En dat is fijn, want deze salade is niet alleen lekker tijdens het avondeten, maar je kunt hem ook goed meenemen als lunch naar het werk.
Zodra de herfst in zicht is, krijg ik zin in Indiaas eten. De kruiden en specerijen harmoniëren perfect met de groenten van het seizoen; ze kondigen de naderende winter aan, maar zijn tegelijkertijd fris en zomers. En omdat er nog volop verse spinazie en tomaten te krijgen zijn, is deze pilao het ideale gerecht voor een iets te kille nazomeravond.
Van een hanekam-omkeertaartje loopt het water me niet in de mond en daarom zullen we de paddenstoel die in dit taartje gaat maar bij zijn meer gebruikelijke naam noemen: cantharel. Noem het een tarte tatin met cantharellen en je kunt er zelfs mee aankomen tijdens een chic dineetje.
Op ons kookforum komen regelmatig leuke recepten en ideeën voorbij. Zo ook van onze forummer Joske, die deze champignon-paté al jaren maakt.
Onrijpe tomaten, wat moet je ermee? Of je nu een eenzame tomatenplant uit het tuincentrum op je balkon hebt staan, of de kas in de moestuin ermee hebt volgezet: alle tomaten rijp krijgen lukt maar zelden. Groene tomaten zijn niet lekker en ongekookt zelfs licht giftig. Gelukkig zijn ze wel prima te verwerken in een lekkere chutney.
Langzaamaan laten we de warmere dagen van de zomer achter ons... en komt Vegatopia met een handleiding over zelf ijs maken! Want dat kan natuurlijk ook uitstekend tijdens koudere dagen. Je zet gewoon de kachel een graadje hoger. Waarom zou je zelf ijs maken, wat zijn ijsmachines en kun je ijs maken zonder zo'n ding, hoe lang kan ik het bewaren, kan het zonder suiker, hoe maak ik vegan ijs en waarom wordt mijn ijs keihard? Op al deze vragen en meer krijg je vandaag antwoord.
Eerder bespraken we het kookboek 'Arabia bij je thuis'. Vandaag een recept uit dit boek. Deze eitjes zijn van origine Turks, maar het gebruik van hartige warme yoghurt zie je in het hele Midden-Oosten. Het is een heerlijk lunch- en brunchgerecht, maar ook super voor een makkelijke avond.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!