Officieel is het nog zomer, maar we voelen dat het najaar dichterbij komt. We kunnen nog altijd zomergerechten eten, maar we schuiven al een beetje op richting herfst met onder andere appels en walnoten op het menu. We beginnen met een tex-mex pastasalade, een risotto met champignons, witlof en feta. Daarna gaan we de pittige toer op met een Thaise maaltijdsoep met kokos en een curry van kikkererwten en spinazie in pompoensaus. Op vrijdag maken we latkes met appelmoes en op zaterdag doen we het iets feestelijker met cannelloni met walnoten, tomaten en rode wijn. Tot slot maken we op zondag pannenkoeken met gebakken appel en rozijnen.
Ik was met mijn man net aangekomen in Pefkohori in Griekenland, en we moesten ons nog even oriënteren op restaurants, waar zowel ik (vegetarisch georiënteerd) als manlief zich fijn bij zou voelen. Bij een familietaveerne zag ik een bord staan met ‘Vega menu’s’, Blij schoof ik aan, en ook voor mijn man was er keus genoeg. Maar hoe ik ook zocht op de kaart, verder dan een aantal vegetarische voorgerechten kwam ik niet. Toen ik daar de uiterste vriendelijke eigenares op aansprak was haar antwoord “Oh yes, we’ve got vegetarian plates as sea bass, salmon, mussels and shrimps.” Ze begreep niet dat vis niet thuishoort in een vegetarisch menu. Na enige uitleg kwam ze met een suggestie van de kok, die een risotto met allerlei groenten en oesterzwammen voor me ging maken. Erg lief, en vooral erg lekker, vooral door het gebruik van kerrie door de risotto. Ik maakte het thuis na, en dat resulteerde in onderstaand succesrecept dat nog vaak bij ons op tafel zal verschijnen. De risotto bevat veel geroosterde groenten, waardoor er minder rijst nodig is.
Ook in buurten rond het toeristische centrum van Antwerpen bruist een gevarieerd horecaleven. In het Noorden leefde het Eilandje op rond het MAS museum en het trendy Antwerpen-Zuid wemelt van terrassen met mooi volk en van wereldrestaurants. Ten noorden van Berchem-Station is er de multiculturele, kleurrijke, artistieke wijk Zurenborg, die we in dit artikel verkennen.
Deze week gaat Vegatopia op kamers. We maken een weekmenu vol lekkere, gemakkelijke en goedkope gerechten voor studenten - en alle anderen natuurlijk ook. Op maandag maken we pitabroodjes met korianderhummus, op dinsdag pasta met zelfgemaakte pittige tomatensaus, op woensdag een simpele wortelstamppot met kaaskroketten. Verder maken we nog chili Hawaii, Mexicaans kapsalon en bonenburgers. Het zondagse toetje tot slot wordt Nutella-chocolademousse.
Vleesvervangers mogen dan wel geen complot van Satan zijn, zoals een Amerikaanse televisiedominee ons wil doen geloven, echt gezond zijn ze niet - maar wel lekker en beter voor dier en milieu. Dat is mooi, want volgens het IPCC-rapport moeten we veel minder vlees gaan eten. En misschien ook minder avocado's en meer Hollandse kikkererwten. Koffiepads zijn minder milieu-onvriendelijk dan je zou denken. Kinderen voor Kinderen zetten klaarblijkelijk aan tot ongezond en calorierijk eten. Wie in Brussel in het Frans zoekt, komt in andere restaurants terecht dan wie in het Nederlands zoekt. En ijs is de afgelopen decennia helemaal niet duurder geworden. Augustus 2019 in vogelvlucht.
Laten we een nieuwe trend beginnen: een veggietarier! Je eet vegetarisch, maar eet sommige dagen veganistisch. Het is fijn om te weten dat je niet ieder gerecht hoeft op te leuken met kaas om veel smaak te krijgen. Deze salade is een combinatie van zoet, hartig en knapperig. Ieder hapje is een genot voor de zintuigen. Een prachtig gerecht voor een mooie dag of als comfortfood. Ook leuk om te serveren bij een barbecue!
We zitten alweer bijna aan het einde van het zomerfestivalseizoen. Elke week was er wel ergens een klein of groot festival te bezoeken. Lang was het behelpen als vegetariër op een muziekfestival. Een frietje, broodje kaas, misschien een pizza margarita en dan had je het wel weer. Eigenlijk kon je beter zelf wat eten meenemen of op de camping maken en maar hopen op het beste. Maar de afgelopen jaren is er heel erg veel veranderd in festivalland. Eerst waren vooral de kleinere sfeerfestivals zoals Best Kept Secret vooruitstrevend met beter eten, maar de grote festivals zijn hard aan het inlopen.
Koken met seizoensgroenten in augustus vraagt weinig inspanning, het aanbod is deze maand enorm. Op maandag houden we het simpel met spaghetti aglio, olio e peperoncino. Op dinsdag maken we een tajine met snijbonen en champignons. Verder hebben we nog mie met broccoli en hoisintofu, gestoofde snijbiet, taco's met verse maïskolven en groene saus uit Frankfurt. Op zondag maken we tot slot avocado-ijs.
Wij zijn hier thuis gek op lekker lobbige groentesoep. Zodra er wat over is aan groenten, of als ze er ietwat armetierig uit is gaan zien, gaat er soep van gemaakt worden. Ik haal doorgaans zo veel groenten in huis dat het me weleens overkomt. Maar weggegooid wordt er zelden iets, groente-eters dat we zijn. Deze soep maakte ik voor twee personen, en er bleef nog wat over voor de volgende dag voor één persoon, dus dat werd loten.
Een van de charmes van op je vakantiebestemming is het koken met minder hulpmiddelen dan thuis. Één of twee pitjes, twee of drie pannen, geen koelkast om vooraf in te kopen of restjes te bewaren… Maar daar staat tegenover: eten in de buitenlucht, knoeien maakt minder uit, en door creatief te zijn komen de heerlijkste eenvoudige ideeën voor lekkere recepten. Mocht je nog inspiratie nodig hebben, of in de vakantiestemming willen komen, dan hierbij een artikel vol zomerse tips en eenvoudige gerechten geschikt om voor je tent, caravan, tourbusje, in je vakantiehuisje of gewoon lekker thuis te bereiden.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!