Deze week laten we ons inspireren door de keuken van het Iberische schiereiland, of beter gezegd door de keuken van Spanje en Portugal. Gibraltar en Andorra kunnen we nog een andere keer doen. Op maandag maken we een maaltijdsoep met witte bonen en waterkers, op dinsdag Baskisische piperade en op woensdag Spaanse snijbonen met aardappels. Op donderdag maken we francesinha, een vrij bombastische Portugese tosti, op vrijdag snacken we met tempura van sperziebonen, en op zaterdag bouwen een feestje met zelfgemaakte paella. Tot slot op zondag bakken we Portugese zoete broodjes als ontbijt.
Dit keer spotten we een vegan groentepizza!
Deze romige risotto is ideaal op dagen waarop je tegelijkertijd zin hebt in iets Italiaans en bloemkool met een papje. De venkel en salie passen erg goed bij de beetgaar gekookte bloemkool. Dit eenpansgerecht heb je in goed twintig minuten op tafel en met een beetje handigheid heb je de keuken ondertussen ook al opgeruimd. Een doordeweeks doch zeer smakelijk recept dus, waarbij het gebrek aan kleurcontrasten juist aantrekkelijk is. Het decoratieve blaadje salie heb ik daarom bewust achterwege gelaten.
Deze week volgen we met ons weekmenu voor een groot gedeelte het seizoen, met als grote uitzondering de cowboy caviar en guacamole op vrijdag en de couscous met groene groente op zaterdag. We beginnen met een stevige one-pot lasagnesoep. Verder hebben we nog onder andere gestoofde prei, gegratineerd witlof en puree van peterseliewortel en appel. Eindigen doen we, zoals gebruikelijk, met zoetigheid, dit keer met een crumble van peren en chocolade.
Enige tijd geleden mocht ik en mijn gezin op een prachtig landgoed in Soest aanwezig zijn bij de presentatie van "’t Verrukkelijke kinderbakboek". Als eerste werden we getrakteerd op een fantastische voorstelling van Mark Haayema, bekend kinderboekenschrijver en theatermaker. Opvolgend werd het boek gepresenteerd dat Mark samen met Rutger van den Broek heeft gemaakt. Rutger, ook wel bekend als de eerste winnaar van heel Holland bakt, had tafels vol baksels aan laten slepen en daar werd door ons dan ook dankbaar gebruik gemaakt.
Sommige recepten onstaan spontaan. Ik wilde eigenlijk in bier gestoofde prei maken, maar eenmaal in de koken veranderde ik van gedachten. Uiteindelijk maakte ik een lasagne met nog steeds prei, maar ook met paprika, maïs en een kruidige tomaten-roomsaus - zonder bier. Het resultaat was uitstekend, ik wil het zeker nog eens opnieuw maken. Deze lasagne kan bijna op elke dag van het jaar en vooral wanneer het weer druilerig is en het al vroeg donker wordt. Het recept voor in bier gestoofde prei komt wellicht later nog.
Hello darkness, my old friend. I've come to talk with you again. Wel, het winteruur is terug en het is al vrij vroeg donker. Niet dat we dit echt erg vinden: we zien het eerder als een reden om het extra gezellig te maken en lekkere gerechten op tafel te zetten. Op maandag maken we penne met witlof en blauwe kaas, op dinsdag boontjes in pittige tomatensaus en op woensdag tortilla's op z'n Pools. Verder maken we nog broccolistamppot, bladerdeegpizza met spinazie en tomaat en kaassoep met granenmosterd. De week sluiten we af met een vegan kruidkoek.
Toeristen in Italië betaalden honderden euro's voor een bord spaghetti. Een menukaart voor vrouwen zonder prijzen is uit de tijd. De Chinees en de frietkraam verdwijnen uit het straatbeeld. Veganisten die nogal recht in de leer zijn roepen weerstand op. Vlees eten is misschien niet zo kankerverwekkend als gedacht, maar nog steeds geen goed idee. De Duitse Lidl deelt lepels uit die de suikerconsumptie moeten beperken. In Italiaanse restaurants krijg je milieuvriendelijke rietjes gemaakt van pasta. De brandweer adviseert een kinderslot op het fornuis om branden veroorzaakt door katten te voorkomen. Oktober 2019 in vogelvlucht.
Echte mannen kunnen niet koken en al helemaal niet bakken. Als ze dan wel eens achter het fornuis moeten staan, dan hebben ze gelukkig een kast vol pastasauzen waar je niets fout mee kan doen. Een brownie bakken, dat lukt ook nog wel, maar alleen met een 'fool proof' bakmix. Steevast zijn ze apetrots op hun creaties, al weet hun vrouw wel beter, getuige hun meewarige blikken. De barbecue aanslingeren en fikse steaks tot perfectie bereiden, dat is dan wel weer echt een mannending. Nooit zal een man vrijwillig een vrouwenproduct als smeerkaas eten, tenzij het stoer is verpakt en gepaard gaat met een stoere burger. Vegetarische, kokende mannen zijn mietjes. Althans, dat is het beeld dat de reclame steeds meer lijkt te schetsen. Natuurlijk met een knipoog.
De herfst is in volle gang, en we koken daarom deze week typische herfstgroenten. Sla alvast een grote pompoen in, want deze week is het Halloween! We beginnen de week met een verwarmende bloemkoolsoep met hazelnoten. Dinsdag eten we een roti, maar nu met alvast een deel van de pompoen. Donderdag is het Halloween, waarbij het grootste gedeelte van de pompoen in een snelle pompoenstamppot wordt opgemaakt. Zaterdag staan we wat langer in de keuken met eigengemaakte pastinaakgnocchi en zondag genieten we van de nieuwe appeloogst, in een geurige kwarktaart.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!