We zijn al bij het laatste weekmenu van 2019. Ook dit jaar was weer een smakelijk jaar vol lekkere recepten en culinaire ontdekkingen. Daarom geven we jullie een overzicht met de leukste en meest populaire recepten van afgelopen jaar van onze - vrijwillige - redacteurs. We beginnen met een kruidig stoofpotje van groenten en peulvruchten. Daarna maken we een Hollandse winterse erwtensoep. Op woensdag maken we voor de kinderen een taart van wraps met gegrilde aubergine en mozzarella. Hierna bakken we een preitaart met kerrie. Op vrijdag borrelen we met quesadilla's met andijvie, champignons en blauw kaas en een glas zelfgemaakte sangria. Op zaterdag eten we Aziatisch: als lunch een pindasoep met pittige topping en 's avonds mie met broccoli en hoisintofu. Tot slot bakken we op zondag een rodekoolstrudel met walnoten en geitenkaas.
Dit keer spotten we Farm Brothers maple-pecan en brownie-almond koekjes
Wellingtons zijn dit jaar extra hip, lijkt het, je komt ze ineens overal tegen. Zelf maakte ik dit gerecht zomaar op een ordinaire dinsdagavond voor mezelf onder toeziend oog van poes Lola. Toch is deze wellington echt een aanrader voor (kerst)diners; het is reuze feestelijk, er kan vrijwel niets aan verpest worden én je kunt de wellingtons tot het afbakmoment helemaal voorbereiden - hetzelfde geldt voor de portsaus. Daarbij, is onze ervaring, zal zelfs de fervente vleesliefhebber het vlees niet missen en dat is natuurlijk een groot voordeel ais je met vleesminnenden aan de kerstdis zit.
Sfeerlichtjes overal, de engelenstem van Mariah Carey schalt uit de radio: het is Kerst. Op Kerstavond maken we het sjiek en toch niet te uitbundig met pastanaakpannenkoeken en een salade met blauwe kaas, op Eerste Kerstdag koken we uitgebreid met gerechten uit ons gewone receptenarchief met onder andere paddenstoelencappuccino, gevulde uien met kaas, tempeh in biersaus en panacotta met mango. Op de andere dagen mag het wat eenvoudiger: op maandag maken we een snelle pasta met spinazie, op donderdag, fettucine alfredo en op zaterdag gnocchi met spruitjes en blauwe kaas. Op vrijdag maken we snelle kaasvlinders en een spread van rode biet en amandel voor bij de borrel. Op zondag sluiten we de week af met babka met kastanje en maanzaad van Bakken Zonder Beesten.
Een hele pompoen is wat veel voor twee, daarom maak ik van wat over is vaak puree voor in de vriezer. Zoveel mogelijk in porties van 400 gram, uit ervaring weet ik dat dat een mooie hoeveelheid is voor allerlei gerechten. Zoals de cake in onderstaand recept. Pompoen, kaneel, gember en sinaasappel geven de cake een warme smaak die goed past bij de tijd van het jaar. Als je pompoenpuree bij de hand hebt vraagt deze cake weinig bereidingstijd. Bewaar de pompoencake in een afgesloten doos in de koelkast, maar vries hem niet in.
Het is sneller donker en de dagen worden kouder. Hollandse kost zoals erwtensoep doet het dan altijd goed. Zelf erwtensoep maken is niet moeilijk, het neem alleen wat tijd in beslag. Maar meer dan anderhalf uur heb je niet nodig en het grootste gedeelte van de tijd kun je andere dingen doen. In die tijd zijn de spliterwten stuk gekookt en dat is wat nodig is om deze warme, smaakvolle soep te maken. Deze soep is iets anders dan de normale erwtensoep: een heerlijke dikke erwtensoep met veel winterse verse groenten, zoals knolselderij en pompoen.
Jaarlijks maken we bij Vegatopia een aantal kerstmenu's. In ons kerstarchief kun je de menu's terugvinden vanaf het jaar 1999. Dit jaar bereiken we zelfs de 100 kerstmenu's op onze site - en daar zijn we trots op. Deze menu's zijn een mooie inspiratie voor Kerst, maar de afzonderlijke gerechten kun je doorgaans ook op een weekdag klaarmaken, de meeste zijn niet eens zo moeilijk of tijdrovend. Daarom geven we julle deze keer een weekmenu met een greep uit het kerstarchief. We beginnen met schorseneren op Vlaamse wijze, daarna maken we Franse ratatouille, gevolgd door osseng tempeh uit Indonesië. Op donderdag maken we Italiaanse papardelle met pompoensaus en op vrijdag snacken we met Jans Mexicaanse pittig gevulde tortilla's. Op zaterdag koken we een uitgebreid diner samengesteld uit verschillende kerstmenu's, met de gevulde appeltjes van Joke Boon als afsluiter. Op zondag tenslotte bakken we sernik, Poolse cheesecake, voor bij de koffie.
Wie houdt er niet van pasta met gegrilde groentes? Met dit smakelijke kruim over je bordje pasta geef je het gerecht een lekker frisse twist. Deze pasta leent zich uitstekend om restjes groente uit je koelkast op te maken. Varieer dus rustig met venkel, courgette, een handje bloemkoolroosjes, enzovoort.
Vooral in de winter eten we graag stamppot. Zonder extra's is een stamppot echter vaak wat saai. De afgelopen jaren zijn er aardig wat vegetarische speckjes en rookworsten op de markt verschenen, maar ze zijn doorgaans niet zo lekker als het 'origineel' - zoals bleek uit onze rookworstentest. Gelukkig kan stamppot spannender, smakelijker - en ook nog eens goedkoper zijn. In dit artikel doen we een kort rondje populaire stamppotten en wat je zoal erdoor en erbij kunt serveren.
Je hoort wel vaker zeggen dat mensen bepaalde groenten niet vers willen kopen omdat ze ze niet in één keer verwerkt krijgen. Leuke recepten kunnen dit probleem oplossen. Je kunt dan twee totaal verschillende gerechten maken zodat je zeker je twee maal dezelfde groente eet. Zo maken we soep van een halve krop ijsgbergsla. Van witte kool maken we eerst een pittige curry met rijst en daarna een exotische koolsalade uit Paraguay. Van een flinke pompoen maken we eerst pasta met pompoen, gorgonzola en spinazie en daarna een pompoentaart met geitenkaas en pijnboompitjes. Op vrijdag staat er een snertburger op het menu en op zondag eindigen we met gemakkelijke doch lekkere chocoplakken.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!