Bij bijna iedere maaltijd eten we een zetmeelproduct. De meest populaire zijn aardappels en pasta. De minder bekende gebruiken we vaak voor één type gerecht, terwijl er wel meer variatie mogelijk is. Daarom maken we deze week telkens twee gerechten van vier verschillende zetmeelproducten. Met witte rijst maken een Indiase ratatouille en Costaricaanse gallo pinto. We maken gewokte noedels met groente, maar ook noedels met vegetarische bang bang kip. Oud brood gebruiken we voor twee soorten broodpudding: een hartige met paddenstoelen en een zoete met appel en speculaas. Tot slot komt couscous aan de beurt: gegrilde tofu met kokossaus, couscous en gewokte groenten en een couscouspannenkoek met sperziebonen en tomaat.
Tosti’s, wie houdt er nou niet van? Vrijwel iedereen vind ze lekker. Vooral ook omdat je ze zo kunt samenstellen dat ze helemaal naar je smaak zijn. Je kunt ze combineren met curry, een lekkere mayonaise, of ketchup. Maar ook met een zelf gefabriceerde salsa. Net hoe je pet staat, en hoeveel tijd je hebt. Tegenwoordig staat er in iedere school- en bedrijfskantine wel een tosti-ijzer waarin je je creatief in elkaar geknutselde tosti kunt roosteren.
Dit keer spotten we vegan roomkaas van Pa'lais
De naam nasi goreng betekent gewoon 'gebakken rijst'. Dit restverwerkingsgerecht voor overgebleven rijst is in Indonesië uitgeroepen tot nationaal gerecht. Ieder Indonesisch gezin heeft zijn eigen versie(s) van nasi goreng, net als veel Nederlandse gezinnen, overigens. Dit is mijn standaardvariant, met tempeh, spitskool, wortel en taugé, geserveerd met simpele, zelfgemaakte seroendeng en een ietwat Europese atjar.
Het jaar 2020 is al een maand oud. Daarom gaan we deze week specifiek koken met recepten uit februari, telkens uit een ander jaar. We beginnen met Oost-Europese borsjt uit 2017. Daarna maken we rösti uit 2016. Op woensdag maken we Finse spinaziepannenkoeken. Op donderdag bereiden we een pompoenrisotto met zachte geitenkaas. Op vrijdag snacken we met zelfgemaakte vegetarische worstenbroodjes. Op zaterdag maken we gekaramelliseerd witlof gegratineerd met roquefort en pistachenootjes met zoete-aardappelmuffins, het valentijnsgerecht op 2018. Tot slot maken we op zondag crème brûlée van witte chocola.
Vleesvervangers zijn van alle tijden, maar nog nooit zo populair als nu. Of veganisten nu blij moeten zijn met plantaardige burgers in fastfoodrestaurants blijft een dilemma. In het voetbalstadion van Chelsea is een volledig vegan kiosk geopend en Starbucks verheft plantaardige melk tot standaard. Ondertussen bestaan er twijfels of een volledig vegan dieet wel zo gezond en goed voor je intelligentie is. Een Brits restaurant vindt de dood van iemands vader niet voldoende reden om een reservering te annuleren. Een Duitse bakker biedt klanten bonnetjes aan op eetbaar suikerpapier. Januari 2020 in vogelvlucht.
Eerder recenseerden we het kookboek Groene tofu van Amalia Wasiliev. Vandaag geven we jullie uit dit boek een recept voor tofupannenkoekjes. Deze veganistische pannenkoekjes zijn net zo lekker als gewone pannenkoekjes. Als basisingrediënt gebruiken we zijdentofu. Dit is een zeer zachte soort tofu die gebruikt wordt voor blokjes in de soep of gemixt in allerlei bereidingen zoals hier in een pannenkoekenbeslag.
We proberen toch zeker wel eens per jaar een redactie-uitje te organiseren. Niet alleen goed voor de teamgeest, maar ook om weer eens de neuzen te richten. Omdat de redactieleden zo’n beetje uit alle windstreken komen, is het handig een locatie te zoeken die voor iedereen een beetje goed te bereizen is. We kwamen uit in Den Bosch, een stad die toeristisch én culinair heel wat te bieden heeft.
Deze week gaan we onbewust richting soulfood. We beginnen op maandag met snelle gevulde paprika met ei uit de magnetron. Op dinsdag maken we een spitskool-pompoenstamppot met geitenkaas, op woensdag dan weer een Midden-Oosters stoofje met baldorijst en op donderdag een quiche zonder deeg met witlof en peer. Op vrijdag maken we Italiaans geïnspireerde gevulde portobello's. Op zaterdag een snel doch uitgebreid Indonesisch menu zonder pakjes of zakjes. Op zondag sluiten we af met ongebakken havermoutrepen met pindakaas.
In de tijden van de verfijnde vleesvervangers is tofu niet meer zo hip: het witte blok verbleekt een beetje tussen het huidige aanbod aan vleesvervangers in de supermarkt. Daar wil Amelia Wasiliev met haar boek "Groene tofu" verandering in brengen. Ze wil ons tonen op welke manieren je verschillende soorten tofu zoal kunt bereiden. Hierbij beperkt ze zich niet tot de hoofdgerechten. Ook ontbijt, snacks en bijgerechten en zelfs desserts komen aan bod in de in totaal 65 recepten in het boek. Wat vonden wij van het boek?
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!