Nu asperges volop verkrijgbaar zijn, maken we ze natuurlijk klaar deze week. Dit keer met een Franse mosterdvinaigrette en een aardappelgratin. Daarnaast maken we vooral gerechten klaar die op elk moment passen, want het weer kan nog wat wisselvallig zijn. Zo is er een luxe linzensoep met citroen en saffraan-roerei, penne met roergebakken broccoli en blauwe kaas, gado gado met pindasaus en shoarma van paddenstoelen met flatbread en knoflooksaus. Ook zetten we zelfs preistamppot op het menu. Afsluiten doen we op zondag met een lichte brunchmezze, met onder andere een Iraanse kruidenomelet en auberginedip met za'atar en gerookt paprikapoeder.
Na het hamsteren komt het broodbakken en gezond eten. Wie friet wil kopen, moet creatief zijn. Van overgebleven bier kun je desinfecterende handgel maken. Een leraar Latijn bakt Romeinse pannenkoeken. De borrel met bitterballen is nu officieel cultureel erfgoed. De Consumentenbond wil dat de term 'volkoren' alleen voor volkorenproducten wordt gebruikt. April 2020 in vogelvlucht.
Kleefkruid is momenteel overal in onze bossen, bermen en weilanden te vinden. Wist je dat je dit plakkerige spul ook kunt verwerken in bijvoorbeeld soepen, puree, dranken en ijs? Kleefkruid heeft een milde smaak en je herkent het makkelijk, want het kleeft echt aan je kleding.
Chili sin carne is een bekend vegetarisch gerecht dat gebaseerd is op chili con carne, een populaire bonenstoofpot uit het grensgebied van Mexico en de Verenigde Staten. Er bestaan ontelbare versies. Eigenlijk maak je gewoon wat je zelf lekker vindt. En dat mag. Vandaag maken we een versie met kastanjechampignons die we laten aanleunen bij het oorspronkelijke recept. Gemakkelijk te maken en vrij snel klaar. We gebruiken zwarte bonen, maar kidneybonen mogen ook. En het is een gerecht dat past op elke dag van het jaar.
Deze keer hebben we twee thema's voor ons weekmenu. We maken een aantal lenterecepten zoals daslookpesto met verse tagliatelle, lente-achtige maaltijdsoep met pastaschelpjes en aspergetaart met notenbodem en vulling met cheddar, blauwe kaas en salie. Daarnaast geven we ook een paar recepten uit Peru. Het eerste hiervan past ook prima bij de lente: gevulde avocado's. Verder hebben we nog een curry van quinoa en kaas en een ovengebakken quinoapunning met banaan. Op vrijdag vieren we dan weer dat de bitterbalborrel cultureel erfgoed geworden is, natuurlijk met vegetarische champignonbitterballen.
Koken voor jezelf. Vaak krijg je de indruk dat je enkel grote hoeveelheden kunt inkopen en dat je enkel grote porties kunt klaarmaken. Marketingmensen springen hier graag op in om je kant-en-klaar maaltijden te doen kopen. Eén bedrijf stelt zelfs dat mensen die aan sport doen helemaal geen tijd hebben om te koken. Echt? Ik woon alleen, werk voltijds, ga vrijwel dagelijks naar de sportschool en toch kook ik iedere dag. Met dit artikel willen we je duidelijk maken dat koken voor één persoon wel degelijk zin heeft. We geven een aantal tips om het haalbaar te maken en tot slot een hele lijst recepten voor één persoon.
Dit is de enige vegetarische, maar allesbehalve veganistische, bereiding uit de top 10 van Vlaamse streekgerechten. Toen de gastronomische restaurants nog helemaal onder de invloed van Frankrijk waren, stond het als "asperges à la Flamande" op de kaart. Die "à la Flamande" sloeg op het rijkelijk gebruik van boter. Naast de asperges zelf en eieren blijft boter een basisingrediënt van deze klassieke bereiding, die nog uit de middeleeuwen stamt. Mogelijk niet zo gunstig voor de beperking van de calorieën-inname, maar de boter laat de asperges wel volledig tot hun recht komen. Nu de restaurants in coronatijden gesloten zijn, lijkt dit het ideale moment om je er thuis aan te wagen.
Deze week koken we waar we zin in hebben. Maar eerst moet de sla op, daar maken we dan op maandag een pasta mee. Op dinsdag maken we een salade van venkel en komkommer met panko en op woensdag een Egypische Koshari. Op donderdag bakken we verse friet met daarbij champignonragout. Het aperitief op vrijdag wordt waarempel gezond met een rodebietendip met koffie. Op zaterdag komt de ratatouilletaart van Jeroen Meus op tafel. Tot slot zetten we op zondag de eerste stappen voor het maken van zuurdesembrood.
Drie maanden reisde Erin Gleeson door Spanje, Italië, Frankrijk en Portugal om inspiratie op te doen voor dit volledig vegetarische ‘mediterrane forest feast kookboek’. Hoewel de recepten die hieruit voortvloeiden niet per se authentiek zijn, zijn ze grotendeels geïnspireerd op de lokale gerechten en ingrediënten uit deze regio. De titel van het boek verwijst naar de blog Forest Feast van de auteur en fotograaf, die vegetariër is en met haar gezin in een boshut in Californië woont. Ze heeft verschillende Forest Feast-kookboeken op haar naam staan en probeert hiermee mensen te inspireren tot het maken van gezonde gerechten die eenvoudig te bereiden zijn, maar ook feestelijk ogen. Wat deze boeken allen gemeen hebben is dat ze geïllustreerd zijn met prachtige sfeerfoto's en zelfgemaakte aquarelillustraties. Het mediterrane forest feast kookboek neemt je mee op een reis vol kleur en fleurigheid en laat je kennis maken met 100 toegankelijke vegetarische recepten.
Het is nog niet helemaal het goede seizoen voor verse tomaten, maar in de winkel zijn ook nu best lekkere kleine trostomaten te vinden. Door ze in de oven te roosteren, krijgen ze een diepere smaak. Dit is een lekker makkelijk recept, waarbij je vooral de oven het werk laat doen.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!