De pandemie heeft op vele fronten roet in het eten gegooid. We weten bijvoorbeeld nu nog niet waar we op vakantie mogen gaan. Maar geen paniek: Nederland heeft ook hele leuke plekjes, zoals Vlieland en Zuid-Limburg. Om onze exotische honger toch wat te stillen, gaan we deze week op vakantie in eigen keuken. We koken lekkere gerechten uit alle windstreken. We beginnen met Japanse misosoep met udonnoedels en shiitakes. Op dinsdag maken we Griekse orzosalade met aubergine. Op woensdag gaan we naar Brazilië voor moqueca de palmito, op donderdag naar Libanon voor tabouleh en gegrilde groenten. Op vrijdag bakken we hartige Bretonse appeltaartjes met camembert. Op zaterdag gaan we voor Italiaans met aspergerisotto en tiramisu. Afsluiten doen we met speltpannenkoeken en Britse lemon curd.
Falastin is een Palestijns kookboek dat rechtstreeks uit de Ottolenghifamilie komt. Sami Tamimi heeft meegewerkt aan het succesvolle kookboek Jeruzalem en Tara Wigley schrijft sinds 2010 voor 'de familie'. Dat merk je uiteraard aan de keuzes voor de gerechten, de recepten en de foto's. Een groot verschil met boeken van de meester zelf is dat de recepten traditioneler en een stuk minder bewerkelijk zijn.
Mij kun je wakker maken voor alles wat met gegratineerde kaas de oven uitkomt. Dat knapperige korstje van de kaas, heerlijk. Om de boel een beetje in balans te houden, bevat deze schotel ook lekker veel frisse groentes. Deze simpele schotel leent zich uitstekend voor restverwerking: een halve paprika, handje champignons, enzovoort.
We koken altijd al het liefst met seizoensgroente, maar deze week doen we iets harder onze best en nemen we de groentekalender van Velt als leidraad. Op maandag maken we een een lichte lunch met radijsloofsoep en een boterham met radijsjes en kwark. Op dinsdag wordt het iets steviger, andijviestamppot met gorgonzola. Op woensdag maken we Franse mosterd-honingcurry van wortel, paddenstoelen en peultjes. Op donderdag houden we het simpel met koolrabiplakken in een mosterdjasje. Het weekend zetten we in met een luxe aspergetaart met geitenkaas. Op zaterdag gebruiken we koelkastrestjes voor onze eigen versie van nasi goreng. Tot slot op zondag bakken we aardbeientaartjes met chocolade en mascarpone.
Kleurrijk en toegankelijk is het nieuwe kookboek van Dan Toombs, alias ‘The Curry Guy’. De Britse Toombs schrijft dat hij zich de afgelopen 25 jaar in de Indiase keuken verdiept heeft en dat deze kennis - die hij zowel in Groot-Brittannië (alwaar een grote van oorsprong Indiase populatie woont) als India heeft opgedaan - toegankelijk wil maken voor thuiskoks. In zijn eerste twee boeken deelde hij bekende Indiase gerechten, vereenvoudigd voor de thuiskok. In zijn nieuwe boek ‘The Curry Guy Veggie’ richt hij zich op de vegetarische- en veganistische keuken, waarin de Indiase keuken zo rijk is.
Waar jullie ook zitten, opgesloten in huis of - voor een beetje licht, en een beetje zon - lekker op het balkon, of toch ergens op veilige afstand in een park, lente is het overal. En dat mag ondanks alles gevierd worden. Als we de lente buiten niet helemaal kunnen vieren zoals we zouden willen, dan serveren we hem toch lekker binnen?! Dat kan uitbundig en veilig, gewoon door de smaken van het voorjaar in huis te halen en op tafel te zetten. Daarom hier uit Maison Mari drie lenterecepten, de grazige wei met dartele lammetjes verzin je er vanzelf bij.
De week beginnen we met een pilao met spinazie en tomaat. Hierna gaan we voor één dag de klassieke toer op met een aardappelpuree met bieslook. Verder maken we nog gewokte groenten met ovenloempiaatjes, een vega maaltijdsalade met een Arabisch tintje en een risotto met bietjes en meiraapjes. Op zaterdag gaan we voor asperges, dit keer hartige pannenkoeken met witte asperges en kaas-kruidensaus. De week sluiten we af met Emma's rarbarberkruimeltaart met pecannoten.
Het nagerecht van ons moederdagmenu zijn blintzes, dunne Isrealische pannenkoekjes die zowel op basis van water als melk kunnen worden gemaakt en gevuld met een zoete of hartige vulling. Blintzes gevuld met kaas worden traditioneel gegeten op de eerste dag van het Sjavoeotfeest, een oogstfeest dat in Israel gevierd wordt door alles te versieren met bloemen. De zuivelmaaltijd op de eerste dag van Sjavoeot wordt ook toegeschreven aan de Bijbelse woorden ‘En Hij gaf ons dit land dat overvloeit van melk en honing.’ Ik maakte deze zoete blintzes met een vulling van kwark, noten, gedroogde abrikozen, vanille en eidooier. Na het bakken worden ze rijkelijk bestrooid met poedersuiker.
Eerder maakten we reeds het voorgerecht voor het moederdagmenu, Franse tomatentaartjes. Vandaag maken we het hoofdgerecht. Nu wordt het eveneens een gerecht met een feestelijk tintje dat voor iedereen eenvoudig en snel te bereiden is: verse pasta met kruidenroomsaus en groene aspergetips. De verse pasta komt uit de supermarkt en hoeven we net zoals de asperges maar kort te koken. De saus is eigenlijk ook niet veel werk: meer dan de kruiden fijnhakken en de prei aanstoven is het eigenlijk niet. Met de kruiden kun je variëren. De dille kun je eventueel vervangen door kervel. Eerst had ik enkel bieslook en peterselie gebruikt, maar een derde kruid bleek een zeer goede aanvulling.
Moederdag staat voor de deur. Deze week geven we een lekker menu dat heel eenvoudig te maken is, zodat je ook zonder veel kookervaring de persoon die je wil vieren uitgebreid in de bloemetjes kunt zetten. Beginnen doen we vandaag met het voorgerecht. We maken makkelijke Franse tomatentaartjes op basis van diepvriesbladerdeeg en verse tomaten. Dit gerecht is bekend in Frankrijk, je vindt ze zelfs kant-en-klaar in de diepvriesafdeling van sommige supermarkten. Maar bij ons heeft bijna niemand er ooit van gehoord. Helemaal onterecht vinden we. Voor een vegan versie gebruik je plantaardig bladerdeeg en laat je de geitenkaas weg.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!