Het is zomervakantie, de kinderen zijn thuis. Daarom doen we extra ons best om eten te maken dat zij lekker vinden, maar wijzelf natuurlijk ook. Starten doen we met een aardappel-kaasburger tussen een hamburgerbroodje. Op dinsdag gaan we voor een simpele barbecue met tabbouleh erbij. Op woensdag maken we een stamppot met spinazie en radijsloof met daarbij selder uit de oven. Op donderdag eten we zoete-aardappelfrittata en op vrijdag maken we samen met de kinderen sushi van couscous. Op zaterdag bakken we hartige speltpannenkoekjes. De week sluiten we af met een zomerse pizza.
Ik ben een groot fan van pittige notenmixen, met de pepitamix en katjang pedis als grote favoriet. 's Avonds neem ik regelmatig een handjevol met het excuus dat ze rijk aan eiwitten zijn. Onlangs heb ik in het Palestijnse kookboek Falastin een recept voor zoete en pittige zaden en noten gevonden en na enkele keren experimenteren mijn eigen variant gecreëerd. Met pinda's en amandelen, zodat mijn man - die een notenallergie heeft - er ook van kan snoepen.
Vegetarische Chinese restaurants
Rotterdam - Utrecht - Lelystad
Altijd al dat ene gerecht willen proeven bij de Chinees? Bij De Oude Plek, Soy en Yuan zijn alle gerechten vegetarisch.
Bezoekers oordelen postief en tevreden over de gerechten en kwaliteit.
Een nieuwe week met hopelijk mooi weer, maar zonder twijfel met lekker eten. Beginnen doen we op maandag met een romige pasta met courgette en rucola uit de tuin. Op dinsdag gaan we voor snelle oosterse woknoedels met kokosmelk en tofu. Op woensdag bereiden we de Indiase klassieker chana aloo. Op donderdag eten we risotto met venkel en erwtjes. Het weekend zetten we in met een Midden-Oosterse walnotendip en Turkse linzensoep. Op zaterdag maken we het iets uitgebreider met kofta met een harissa-sinaasappelsausje en parelcouscous. De week sluiten we af in zoetheid, want op zondag maken we zelf choco-kokosijs met sinaasappel.
Soms wil je gewoon iets snels klaarmaken met ingrediënten die je in huis hebt, of met dingen die eigenlijk op moeten. Het idee voor deze gebakjes is dan ook ontstaan toen ik nog een paar plakjes ontdooid bladerdeeg had liggen na het maken van een eerder recept voor Vegatopia. Wat kan ik ermee doen? Wat heb ik verder nog in huis? In bladerdeegpizza had ik geen zin, ik had liever iets zoets dat ook weer niet mierzoet is. Daarom bedacht ik deze appel-rabarbergebakjes. Ze zijn klaar in een handomdraai en daarbij zijn ze ook nog eens puur plantaardig, afhankelijk van het type bladerdeeg dat je gebruikt. Ik gebruikte rabarbarjam, maar indien je deze niet kan vinden dan kun je ook rabarbercompote gebruiken. De appel en de fris-zure rabarber gaan erg goed samen.
Als je een moestuin hebt, of iemand kent die er één heeft, krijg je vaak ‘gekke’ groenten in de keuken. Want wat doe je met die almaar doorgroeiende snijbiet, of pluimen wilde venkel? Je kunt ze bijvoorbeeld mooi verwerken in een soep, pestodip, hartige taart of, zoals in dit recept, hartige koekjes. Lekker bij de borrel of als onderdeel van een maaltijd, met een yoghurtdipje erbij.
De maand juli is begonnen. We gaan voor zomers eten, maar toch proberen we de clichés wat te vermijden: het mag ook wel hartig of pittig zijn. We beginnen met wortelen met sesamzaad. Daarna maken we zelf pinda-bonenburgers. Op woensdag houden we het simpel met gestoofde groene selderij met champignons. Op donderdag eten we een salade van geroosterde bloemkool en citroen. Op vrijdag maken we Indische maïskoekjes met korianderchutney. Op zaterdag picknicken we met een salade van watermeloen en hummus. De week sluiten we af met Marokkaanse pannenkoeken.
De eigenlijke ster van deze salade is de mosterd. Er zijn ontzettend veel soorten mosterd, zoals Franse, grove en fijne mosterd. Iedere streek heeft wel zijn eigen recept. Mosterd wordt in de basis gemaakt van zaden van de mosterdplant, azijn, water en zout. Daarnaast worden er bijvoorbeeld kruiden (zoals dragon) of een zoetstof (bijvoorbeeld suiker of honing) toegevoegd aan het recept. De smaak van de mosterd wordt onder andere beïnvloed door het gebruikte type mosterdzaad, hoe fijn het mosterdzaad gemalen wordt en natuurlijk welke smaakmakers er worden toegevoegd.
Vegetariërs zijn introvert, maar niet neurotisch. Paul McCartney wil vegetarische schoolmaaltijden. De Incredible Burger lijkt te veel op de Impossible Burger. De merknaam Uncle Ben's verdwijnt en de Pizza Hawaï staat eveneens ter discussie. Volgens Delhaeze kochten we tijdens de lockdown niet alleen meer meel, maar ook bier, wijn en chips. Microplastics kunnen in ons eten terecht komen. Het koken en bakken van voedsel kan schadelijk voor de gezondheid zijn. De stinkende Aziatische vrucht doerian heeft weer eens toegeslagen. Juni 2020 in vogelvlucht.
De zomer is officieel begonnen. We maken een aantal zomerse gerechten, maar ook gerechten die op elk moment passen. Op maandag maken we schelpjespasta met rucola-gorgonzolasaus, op dinsdag houden we het simpel met aardappels in de schil, gestoofde snijbiet en een bonensalade. Op woensdag maken we papas aliñas. Op donderdag minder zomers, maar wel veel smaak met een Vietnamese noedelsoep. Op vrijdag gaan we op de Midden-Oosterse toer met flatbread-wraps met rode paprika en limoen-muntboter. Op zaterdag wanen we ons dan weer in Griekenland met tomatenrisotto met wilde spinazie, in de oven gegaarde tomaten en feta met oregano. Op zondag bakken we een chocoladetaart die we serveren met rood zomerfruit.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!