Open menu

koken voor jezelf thbKoken voor jezelf. Vaak krijg je de indruk dat je enkel grote hoeveelheden kunt inkopen en dat je enkel grote porties kunt klaarmaken. Marketingmensen springen hier graag op in om je kant-en-klaar maaltijden te doen kopen. Eén bedrijf stelt zelfs dat mensen die aan sport doen helemaal geen tijd hebben om te koken. Echt? Ik woon alleen, werk voltijds, ga vrijwel dagelijks naar de sportschool en toch kook ik iedere dag. Met dit artikel willen we je duidelijk maken dat koken voor één persoon wel degelijk zin heeft. We geven een aantal tips om het haalbaar te maken en tot slot een hele lijst recepten voor één persoon.

Koken kost te veel tijd

Vaak hoor je dat het te veel tijd kost om voor één persoon te koken. Dat valt nog te zien: veel maaltijden kosten maar twintig minuten tot een half uur om in elkaar te draaien, en die tijd kun je ook beschouwen als een rustmoment. Bovendien: wachten tot je diepvriespizza is opgewarmd of tot de bezorger komt duurt ook dikwijls een kwartier of langer. Wanneer je iets gaat afhalen ben je vaak zelfs nog meer tijd kwijt.

Daarnaast kun je gewoon een dubbele portie maken, zodat je de volgende dag je eten alleen nog maar hoeft op te warmen. Sommigen zullen daar tegen in brengen dat ze niet graag twee maal hetzelfde eten. Bedenk echter wel: wanneer je alles kant-en-klaar koopt eet je juist ook relatief vaak exact hetzelfde, vooral omdat het aanbod beperkt is.

Je kunt natuurlijk ook nóg meer maken in één keer en het dan invriezen voor later, zoals bijvoorbeeld een grote pot pastasaus. Een tussenoplossing is voor een deel van de maaltijd een dubbele portie maken. Je maakt bijvoorbeeld een groentestoofpotje waarbij je overgebleven aardappels opbakt. De dag erna kook je rijst voor bij de overgebleven groente. De rijst die overblijft verwerk je dan weer in een nasi. Zo spaar je ook al tijd uit.

Moet ik nu echt aardappels schillen voor één persoon?

Je eet geen kilo aardappelen in je eentje, dus dat schillen van die twee of drie piepers duurt hooguit een paar minuten en het smaakverschil met een plastic zak aardappelschijfjes en pureepoeder is enorm. Daarnaast kun je ook aardappels koken voor twee dagen. De eerste dag eet je ze gekookt, de tweede dag bak je ze op. Wat dan nog over is, kan de soep in. Persoonlijk kost het me meer moeite om zo'n zak halfgare aardappelplakjes volledig gaar en op smaak te krijgen dan om een paar aardappels te schillen en te koken. Dit geldt zelfs voor de meeste merken diepvriespuree. Zo'n zak aardappelplakjes vind ik simpelweg een vals gevoel van comfort. Denk ook een keertje aan zelfgemaakte rösti.

roesti

Zelfgemaakte rösti

Ik kook niet graag of ik kan niet koken

Dit is een moeilijker argument, omdat het niet rationeel is. Maar alles begint met een positieve ingesteldheid. Koken is een leerproces: wanneer je er nooit mee begint zal je het ook nooit goed kunnen. En wanneer je zelf kookt, heb je meer variatie dan in de winkel of de snackbar. Dan hebben we het nog niet eens over kostprijs. Het hoeft ook niet perfect te zijn. Wanneer je de basis onder de knie hebt, kun je jezelf wat uitdagen: probeer eens nieuwe recepten, werk je eigen ideeën uit. Wanneer dit goed lukt, nodig je mensen uit en dan kook je voor hen.

Je mag natuurlijk gerust ook eens een keer een maaltijd afhalen of een diepvriespizza kopen. Daar hoef je je niet schuldig over te voelen. Het wordt enkel problematisch wanneer er vooral diepvriespizza’s en aanverwanten op je wekelijkse boodschappenlijstje staan. Dan eet je eenzijdig, zowel op vlak van voedingswaarden als op vlak van smaak.

En wat met de grote verpakkingen in de supermarkt?

Enkel in bepaalde supermarkten ben je verplicht om tomaten of appels per kilo te kopen. Loop dan eens binnen in een andere winkel. Denk er ook eens aan om te kopen bij een lokale groentehandelaar of zelfs de Turkse winkel op de hoek: daar koop je alles per stuk. En een kilopak tomaten is zeker niet altijd goedkoper en al helemaal niet wanneer je een hele kilo tomaten niet verwerkt krijgt. Een kant-en-klare maaltijd of salade uit de supermarkt is trouwens pas écht een pak duurder. Dus deze ballon gaat niet altijd op. 

Sommige groenten zijn gewoon te groot: een bloemkool of een witte kool krijg je niet in één keer verwerkt.

courgettesoepGelukkig kun je deze wel even bewaren, je hoeft ze dus niet in één keer klaar te maken. Van een witte kool kun je bijvoorbeeld eerst een deel stoven met een uitje, knoflook en wat kerriepoeder en de rest later verwerken in een coleslaw. Gestoofde witte kool laat zich ook prima invriezen. Van een restje bloemkool maak je dan weer een lekkere soep. Een andere oplossing is bloemkoolroosjes uit de diepvries. Iets minder lekker dan vers, maar nog altijd een goed alternatief.

Een andere kwestie zijn de kleine blikjes voor één persoon die vaak evenveel kosten als een groot blik. Dit is onmiskenbaar geldklopperij: je betaalt voor de verpakking en niet voor de inhoud. Maar ook dit kun je omzeilen. Eens geopend, kun je bonen of appelmoes wel een paar dagen in de koelkast bewaren of zelfs invriezen. Dan is een weekmenu handig: je plant gewoon twee  gerechten waar je de bonen in kunt verwerken: in de stamppot, in een salade, in de soep, als hummus… Soms kun je ook een diepgevroren alternatief kopen, dan neem je net zoveel als je nodig hebt. Of... koop diepvriesboxjes, week en kook kidneybonen en kikkererwten en vries ze in eenpersoonsporties in. Eens per zoveel tijd een beetje werk, daarna heb je er weken gemak van. En een stuk goedkoper dan die kleine blikjes. 

De basis van alles is planning

Dit geldt eigenlijk eveneens wanneer je voor meerdere mensen kookt. Stel een weekmenu op en doe je boodschappen op basis hiervan. Wanneer je alles al in huis hebt, ben je ook gemotiveerder om te koken. Daarnaast vermijd je ook verspilling doordat je geen onnodige zaken koopt die je achteraf moet weggooien. Plan het menu wel zo dat je eerst de minst houdbare groente en fruit gebruikt en daarna pas de meest houdbare. Een broccoli en wortelen blijven bijvoorbeeld langer goed dan champignons.

Wanneer je voor één persoon kookt, is het moeilijker om met veel ingrediënten te werken.

Dit klopt, maar dit kun je deels omzeilen door de planning. De ene dag gebruik je de ene helft van een paprika, 's anderdaags verwerk je dit weer in een heel ander gerecht. 

Koken voor jezelf is dus prima mogelijk. Het vraagt soms wel een ander soort planning en er is ook niemand die je verplicht om te koken. Laat dit jou zeker niet tegenhouden. In het begin moet je misschien wat wennen, maar zodra de gewenning komt, loopt dit allemaal vlotjes. We wensen je vooral veel kookplezier.

Couscouspannenkoek Judith 600x

Couscouspannenkoek met sperziebonen en tomaat


Lekkere recepten voor 1 persoon!

Sven, culi-redactie, woont in Brussel, gaat al lang mee op het Vegatopiaforum

Redacteuren gezocht

Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!

kookworkshop

Volg ons op

 

Twitter logo

the Kitchenary

horecarama