Het Vegatopia-testpanel heeft de koppen weer bij elkaar gestoken en heeft zich dit keer gebogen over allerhande vegetarische kroketten. De kroket komt in veel verschillende verschijningen: van garnaalkroket tot kaaskroket en van rundvleeskroket tot groentekroket. De vulling kan kortom variëren, maar overeenkomstig is dat het allemaal langwerpige snacks met ragoutvulling zijn, voorzien van een kruimige paneerlaag.
Het is weer voorjaar, dus tijd voor rabarber! Al eerder schreef ik een recept voor rabarbervlaai, en Machteld schreef een stuk over de verschillende toepassingen van de groente. Omdat er altijd genoeg te variëren valt met rabarbertaarten, -vlaaien, -crumbles en –cakes vandaag een recept voor een taart met een cake-achtige bodem en een verrassende deksel van kruimels met pecannoten.
We beginnen de week met een snelle pasta met avocado-pestosaus, die past bij het warme weer dat nu weer wat normaliseert. Daarnaast hebben we nog tal van andere gerechten: preitaart met geitenkaas en zongedroogde tomaat, pittige aspergesalade met rucola, gevulde aubergines met pasta uit de oven, pittige koriander-yoghurtdip met rauwkost en falafel, dille-dopertwjessoep met zeekraal. De week sluiten we af met een vruchten-notenbrood dat zowel past bij het ontbijt als bij de picknick.
Na maanden verbouwen opent restaurant De Nieuwe Winkel binnenkort haar deuren op een nieuwe locatie: een prachtig historisch pand, verscholen in het centrum van Nijmegen. Omdat De Nieuwe Winkel niet zomaar een restaurant is, interviewden we eigenaar en chef-kok Emile van der Staak, die niet zomaar een chef is.
Toen ik hoorde dat Joke Boon een nieuw kookboek aan het schrijven was, was ik gelijk geïnteresseerd. Niet zozeer omdat ik Joke ken als gastredacteur van deze site en met haar heb samen mogen werken aan ons eigen kookboek, maar vooral omdat haar vorige twee kookboeken vol lekkere recepten en mooie foto’s staan en ik ze vaak doorblader voor inspiratie en m’n plezier. Ik bewonder Joke om de manier waarop ze een handicap heeft omgebogen naar een geheel eigen kwaliteit: ze heeft geen reukvermogen en proeft daardoor veel minder dan anderen maar weet bijzonder smakelijke recepten te maken! Door te werken met kleuren en texturen, combinaties en presentatie betrekt ze andere zintuigen bij koken en eten en door haar grote productkennis beschikt ze over een groot arsenaal aan smaakmakers.
Deze week koken we niet heel uitgebreid, met uitzondering van zaterdagavond. Op maandag maken we ravioli met zelfgemaakte pesto en snijbiet en op dinsdag een curry met tomaat en kikkererwten. Verder hebben nog onder andere nasi goreng en snelle wraps. Op zaterdag hebben we aspergekroketjes met blauwe kaas, Luikse salade en een rabarbarcrumble. Op zondag tot slot maken we Hedwigs walnoten-dadelballetjes met pure chocolade en kokos voor bij de koffie of de thee.
In Amsterdam en Groningen wordt binnenkort standaard vega en vegan geborreld. De Vegetarische Slager voert een ludieke campagne tegen #schnitzelgate. Het imitatievlees van Beyond Meat doet het goed op de beurs. In je eentje eten wordt steeds normaler, gezellig samen met je mobieltje. Duitsland is het beloofde land voor snack- en drankliefhebbers. Eendenkroos is het voedsel van de toekomst. De 'mayochup' van Heinz roept in Canada onsmakelijke associaties op. Mei 2019 in vogelvlucht.
Cocktails zijn de laatste tijd niet meer weg te denken van de terrassen van Nederland. Elk hip restaurant heeft ze op het menu staan. En gelukkig wordt er steeds vaker ook aan de mensen die geen alcohol willen of kunnen drinken gedacht, want mocktails zijn ook hartstikke hip!
In haar nieuwste kookboek De Vega Optie biedt Joke Boon toegankelijke vleesvervangers voor beginnende vegetariërs en flexitariërs. Overschakelen naar vegetarisch eten is voor veel mensen toch een beetje wennen. Daar hebben we bij Vegatopia ook alle begrip voor. Daarom brengen we in dit weekmenu ook recepten die meer een vleesgevoel geven. Zo beginnen we op maandag met een Marokkaanse tajine met vegetarische kipstuckjes, op dinsdag maken we een stamppot met rode biet en notenburgers. Daarna hebben we nog andere Deense frikandellen, bourgondische tofu en satésauskroketten. Op zaterdag maken we een huzarensalade van linzen volgens een recept van Joke zelf. De week sluiten we af met een aspergetaart met geitenkaas.
In 2008 schreef Ellen al over de (beperkte) mogelijkheden om vegetarisch te eten in Cuba. Sindsdien is er in Cuba het een en ander veranderd en dat heeft zeker invloed op het eten. Toch kun je in Cuba maar beter vooraf goed geïnformeerd zijn, vooral als je vegetarisch wilt eten. Dus delen we graag algemene adviezen voor eten en drinken in Cuba, met een aantal tips voor eetplekken met goede vegetarische opties.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!