Hoisin is een Chinese zoet-hartige saus waarin onder andere suiker, gefermenteerde sojabonen en knoflook verwerkt worden. Tofu is ideaal voor dit recept, omdat het als een spons de hoisinmarinade kan opnemen. Met extra sesamolie en vijfkruidenpoeder komen de oosterse smaken nog meer naar voren. Door de tofu eerst te bakken, neemt deze nog meer smaak op.
Deze wraptaart is een beetje werk, maar dan heb je ook zeker wel iets lekkers in handen. Met een zelfgemaakte tomaten-paprikasaus, waar je heel goed restjes in kwijt kan, maak je zeker de blits met deze taart. De saus gaat wat uit de taart lopen als je hem open snijdt, maar dat maakt niet uit: gewoon lekker dopen!
Als uitgangspunt deze week nemen met de groentekalender van de organisatie Velt. In maart heb je eigenlijk een verrassend ruim aanbod: enerzijds heb je de wintergroente, anderzijds komt de lente ook al dichterbij. We beginnen met gnocchi met spruiten en gorgonzola. Daarna maken we nog onder andere selderijschnitzeltjes met champignonsaus, schorseneren op z'n Aziatisch, spinazie met ei, een klassieke uiensoep en een selderijsalade met pinda. De week sluiten we af met een cake met geroosterde kokos.
Stipt aan het begin van de Week Zonder Vlees verscheen de Vegabijbel, geschreven door de initiatiefneemster van deze vleesloze week, Isabel Boerdam, vooral bekend van haar site de Hippe Vegetariër. Zij beschouwt dit kookboek als de kroon op haar werk, haar missie om mensen te inspireren vaker lekker vegetarisch te eten. De Vegabijbel is een kloek boek geworden, maar is het ook gezaghebbend, een onmisbaar naslagwerk voor elke (beginnende) vegetariër?
Afgelopen weekend vond de VeggieWorld 2019 plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Het was al de vierde keer dat deze internationale, door ProVeg georganiseerde beurs, neerstreek in de Domstad. Hoog tijd dus om er eens rond te kijken - en te proeven. Naast een food court waren er vooral veel standjes waar vegan kaas, vlees, kant-en-klaarmaaltijden en andere producten te proeven en te kopen waren. Een sfeerimpressie en indrukken van een vrolijk festival dat me onwillekeurig toch de indruk gaf dat vegan eten voor veel mensen blijkbaar vooral 'vervangen' is.
Bij Vegatopia hebben we al heel wat redacteuren mogen verwelkomen. Dankzij hen kunnen we jullie telkens opnieuw verrassende recepten geven. Deze week maken we elke dag een recept van een andere redacteur, zowel recent als van mensen die een tijd geleden actief waren. Zo maken we een salade van cottage cheese en dille van Annemieke, pittige noedelsoep van Maartje, pompoenrisotto van Judith, hutspot met een twist van Tertia, camemberttaartjes van Jan, pastinaakpannenkoeken van Hedwig en tot slot wortelcake met pompoenpitolie en mascarpone-icing van Joke.
Ik ben dol op venkel, op voorwaarde dat hij lekker klaargemaakt is. Het liefst heb ik hem fijngesneden. Voor mij zeker geen grote platgekookte stukken geserveerd met bechamelsaus. 's Zomers eet ik de venkel vaak rauw met een yoghurtsaus. 's Winters eet ik hem meestal gestoofd. Eén van de bereidingen die ik vaker thuis maak is dit eenvoudige bijgerecht van gestoofde venkel in tomatensaus. Om dit snelle doordeweekse gerecht extra veel smaak te geven, heb ik wat porto toegevoegd. Rode wijn kan natuurlijk ook.
Kastanjes, veel mensen kopen ze in een opwelling in de dagen rond Kerst, omdat ze denken dat het er bij hoort. Vaak hoor je dat ze een beetje tegenvallen; ze vinden ze melig, weeïg. Ik zou ze daarom zeker niet combineren met spruitjes, al is dat gek genoeg de meest voorkomende combinatie. Persoonlijk vind ik de kastanje erg lekker. Hij heeft inderdaad een wat melige constitutie, maar is ook zoetig en lekker van smaak. Door de kastanjes te stampen met groentebouillon is dat melige niet meer aanwezig en krijg je een heerlijke zoet-hartige puree. Gebruik liever geen room, omdat dat de kastanjepuree erg zwaar maakt. Ik stampte er verder nog geroosterde flespompoen en oude kaas door, wat het tot een heerlijke vulling maakte voor ravioli. De ravioli maakte ik van wontonvelletjes, de kastanjes die ik gebruikte waren vacuüm verpakt en zijn het hele jaar door verkrijgbaar.
Het is zonnig buiten, maar het is technisch gezien nog winter. We hebben zin in zonnige zaken, maar we gaan ons nog niet volledig op de salades storten. Daarom maken we een aantal gerechten die herinneringen aan verre reizen doen oproepen. We beginnen met een wittekoolsalade met karwijzaad en gebakken aardappels, maar daarna eten we onder andere boerenkoolgnocchi, gado gado, paksoi met gemarineerde tempeh van de grill, burek sa sirom met ajvar, couscous met groene groente en pittige saus, en Braziliaanse maïspudding.
Een Amerikaanse puber roept de paus op om tijdens Vastentijd vegan te eten. Een nieuwe datingapp voor veganisten zal waarschijnlijk maar door een heel select publiek worden gebruikt. Er komen vegan Magnums en glutenvrije cornetto's. Een Nederlandse student denkt dat India op zijn vleesvervangers zit te wachten. Kabouter Plop en andere kinderhelden mogen niet meer op verpakkingen van ongezond voedsel staan. In een Israelisch museum hing tot voor kort Ronald McDonald aan een kruis. Snert behoort nu tot ons immateriële erfgoed. Er zijn bijna 2000 nieuwe darmbacteriën ontdekt en Duitse scholieren mogen onder toezicht bier drinken. Februari 2019 in vogelvlucht.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!