Anas Atassi is geen kok. Hij is een Syriër die al jaren in Amsterdam woont en "iets wil teruggeven aan Nederland" door een kookboek te ontwikkelen. ‘Sumak’ is een ode geworden aan de klassieke en moderne keuken van Syrië. Het bevat ruim tachtig recepten, geïnspireerd op familierecepten. Maar Sumak is méér dan een kookboek: met Sumak wil Atassi zijn positieve herinneringen delen, als contrast met het dagelijkse nieuws over Syrië. Zijn verhalen uit Syrië vormden de inspiratie voor de gerechten en slaan een brug tussen de Syrische cultuur en de rest van de wereld, met lekker eten als gemene deler.
Deze week brengen we een ode aan Heinz Hermann Polzer, veel beter bekend als Drs. P. Hij was dichter, tekstschrijver en cabaratier en zijn oeuvre is doorspekt met absurdische humor. Vaak verwees hij zonder aanleiding naar groente en fruit. Dit insprireert ons weer voor het weekmenu. Natuurlijk beginnen we met knolraap en lof, schorseneren en prei. Zo hebben we knolraap-wortelsoep, witlofsalade, fettucini met romige schorseneren en tomaatjes en preistamppot met kampersteur. Verder hebben we nog Russischs borrelhapjes, broccoli uit de oven met sinaasappel en arganolie, en tot slot tropische kruimelkoek.
Gegratineerd witlof, chicon (au) gratin in het Belgisch Frans, is één van de klassiekers uit de Belgische keuken. Het blijft een populair gerecht thuis, op restaurant en ook als kant-en-klaarmaaltijd in de supermarkt. De klassieke plak ham hadden we kunnen misschien vervangen door vegetarische boterhamworst, maar we hebben besloten om ze gewoon weg te laten. Ronde plakken worst rond het witlof draaien is ook maar een gefriemel. In plaats daarvan maken we er lekker onze eigen versie van met een saus die rijker - en lekkerder - is dan gebruikelijk. Serveer met aardappelpuree of met een stukje brood.
Voor een goede Indiase curry heb je currypoeder, specerijen nodig. Vrijwel iedereen heeft wel een potje currypoeder in de voorrraadkast staan. Maar wat is currypoeder eigenlijk en wat zorgt nu voor die specifieke smaak? In dit artikel ontleden we currypoeder in kleur, basissmaak, nootsmaak, frisheid, pit en donkere tonen. Met deze kennis kun je geheel culinair verantwoord je eigen currypoeder vijzelen en zeven, lekker makkelijk gemalen specerijen bij elkaar gooien, of iets meer weloverwogen een kant-en-klare (supermarkt)curry kiezen.
Geen thema voor het weekmenu deze keer. Wel maken we vooral simpele gerechten van eigen bodem. We beginnen met spinaziestamppot met champignons en pijnboompitten. Daarna gaan we voor pasta met pompoensaus. Op woensdag hebben we sperziebonen met champignons, op donderdag gesmolten witlof. Verder hebben we dan nog Gentse waterzooi, gourmet van hartige pannenkoeken en een op Twix geïnspireerd gebak waar je helemaal geen oven voor nodig hebt.
Het eten op valentijnsdag mag iets bijzonders zijn, maar dat betekent niet dat je per sé een fortuin moet gaan uitgeven op restaurant of dat je je uren in de keuken moet staan uitsloven. Voor de meesten is 14 februari ook maar een gewone werkdag. Daarom houden we het nu leuk maar eenvoudig met een roze stamppot met rode biet en kruiden. Hierbij geven we hartvormige burgertjes van gemengde en noten en geitenkaas. Wat er na het hoofdgerecht komt, mag je zelf kiezen.
Ze staat nog steeds plukklaar in onze tuin, onze grote salieplant. Al wordt het nu echt wel wat minder, zo halverwege de winter. Het is echt een voordeel dat salie winterhard is en je er het hele jaar van kunt oogsten. Salie is een dankbare smaakmaker in gerechten met kaas, pompoen en roomboter. Wanneer je geen verse salie in de buurt hebt, kun je deze vervangen door verse basilicum, maar dan moet je deze wel op het laatste moment toevoegen om smaakverlies te voorkomen. Ik liet de salie helemaal tot zijn recht komen in een risotto met geroosterde pompoen. Als romige toevoeging gebruikte ik burrata. Dit bleek een sublieme combinatie.
Wat eten we deze week? Met de weekmenu's willen we je inspireren lekker vegetarisch te eten, ook met maaltijden die je misschien niet altijd in een doorsnee drukke werkweek eet. Daarom laten we ons deze keer inspireren door de draad Wat eten we vandaag? op het Vegatopia forum. Hier vertellen de bezoekers al sinds jaar en dag in een paar woorden wat ze die dag gegeten hebben. Soms is dit uitgebreid, soms ook slechts een pak friet op het station, maar meestal gewoon lekkere doordeweekse gerechten. Zo hebben we onder andere: pasta met verse spinazie, rösti, knolseldersoep met afbakbroodjes, gestoofde groenten, wraps met tomatenhummus, een bulghursalade en nasi goreng.
Dit gerecht is toevallig ontstaan van wat er nog aan groenten lag in de koelkast. Het weer nodigde absoluut niet uit om boodschappen te gaan doen. Dus volgde er een zoektocht door ons beider koelkasten. Samen met eerder ingeslagen haloumi maakte ik dit zeer geslaagde gerecht. Meteen opschrijven is noodzakelijk bij dergelijke spontaan ontstane succesgerechten: het zou jammer zijn niet meer te weten hoe je het precies gemaakt hebt. Halloumi breekt heel snel, daarom raad ik 3 pakjes halloumi aan, hoewel dit aan de ruime kant is. Wat je aan kleine stukken overhoudt kun je later roerbakken en door een salade mengen.
Deze week geven we een aantal recepten waarmee je lekker kunt variëren. Gebruik wat je in de koelkast vindt in plaats van meteen met een boodschappenlijstje naar de supermarkt te rennen. Zo maken we een Indiaas geïnspireerde groentecurry, Finse spinaziepannenkoeken met wintergroenten, groente-paddenstoelenpastei met peulvruchten en krokante aardappelpuree. Daarnaast maken we ook nog bloemkoolsoep met mosterd en oude kaas, aardappel-kaasbitterballen op z'n Mexcaans, fritatta van zoete aardappel en lasagne met prei en wortel.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!