Dit keer spotten we vegetarische knakworstjes!
Soulfood beperkt zich niet tot zware wintergerechten, in de zomer zijn er ook tal van mogelijkheden. In dit weekmenu geven we een aantal lekkere gerechten die kunnen dienen als mentaal opkikkertje. We gebruiken niet enkel onze eigen recepten, maar we duiken ook in het archief van de Nederlandse Vegetariërsbond en het Belgische Eva. Zo maken we gewokte groenten met pindasaus, zomerse stamppot met tomaat en lente-ui met daarbij geitenkaaskroketjes, pilao met spinazie en tomaat, zoete-aardappelpannenkoekjes met feta op een zomergroentenstoofpotje en een broodje pulled fennel. Op zaterdag maken we Indiase kaastosti's van CookingShooking en op zondag ontbijten we met een pannenkoek op de wijze van Hedwig.
Onlangs leerde ik Turkse yoghurtsoep met munt kennen. Erg verrassend van smaak. Hoewel ikzelf niet zo snel munt durf toe te voegen aan een hartig gerecht, vond ik het wel erg lekker. Ik had zin om de soep zelf een keer klaar te maken, maar het was een echte warme zomerdag. Toen bedacht ik dat een koude yoghurtsoep met munt ook mogelijk moest zijn. Het resultaat was een echte zomersoep die verfrissend is en erg gemakkelijk te maken.
Voor een vergelijkende test voor de plantaardige kaas van Nature & Moi, maakte ik een ovenschotel met witlof om te kijken hoe de plantaardige smaakte en ook smolt in vergelijking met klassieke boerenkaas van koemelk. Mijn bevindingen over de kaas vind je hier. Nu wil ik graag met jullie het recept delen. Door het toevoegen van Provenaalse mosterd, kruiden en pistachenootjes, werd het een pittige ovenschotel. Hierbij maakt ik nog een aardappelpuree die ik ook op smaak bracht met dezelfde Provençaalse mosterd en ook nog peterselie en rucola. Een lekker gerecht voor elk moment van het jaar. Je kunt het gerecht zowel puur plantaardig als met zuivel maken.
Ondanks hardnekkige beweringen van sommingen, is vis niet vegetarisch. Daarom geven we deze week een aantal lekkere vegetarische alternatieven voor visgerechten. We beginnen met een gerecht met een visvervanger uit de supermarkt, met name gevulde tomaten met vegetarische tonyn. Verder maken we gewoon vegetarische versies van bekende internationale gerechten waarin oorspronkelijk vaak vis zit zoals Braziliaanse moqueca, Portugese bacalhoadoa, Peruaanse ceviche, Japanse sushi en Britse tofush and chips. Tot slot hebben we ook nog gerechten met zeewier: wakamesalade en hartige zeewiermuffins.
In één van de bloembakken van mijn balkontuin kwam de kervel spontaan uit. Hij stoorde de aardbeienplanten niet, dus heb ik hem maar niet als onkruid beschouwd. Kervel vind ik het lekkerst in een zeer eenvoudige bereiding. Dit inspireerde me om hem te gebruiken in een aardappelpuree. Om de frisheid wat te versterken heb ik karnemelk gebruikt in plaats van gewone melk. In de provincie West-Vlaanderen is puree met karnemelk zeer gebruikelijk, in andere regio's in België kennen ze dit echter nauwelijks. Een reden te meer om het te proberen.
Aardappels zijn niet uitsluitend voor de koude dagen. Natuurlijk ga je bij 30 graden geen zuurkoolstamppot serveren, maar er zijn nog zoveel andere opties. Zelfs de standaard aardappelsalade en de gepofte aardappel slaan we over. Op maandag maken we gnocchi met jonge spinazie en op dinsdag wordt het een stevige aardappelsalade met bruine bonen en munt. Verder maken we nog Surinaamse kerrieaardappels, een zomers stamppotje met gewokte andijvie en rucola, een Spaanse tortilla en Peruaanse papa a la huancaina. Eindigen doen we met een aardappelbrood met uien en kaas.
Dit keer spotten we Violife just like Feta
Een Londense kok serveerde vegan gerechten met kippenbouillon. KFC heeft nu ook een vegan burger. Duitse rechtsextreme festivalbezoekers moesten het zonder bier doen. Supermarkten spelen niet of nauwelijks in op het Suikerfeest. Naast kinderijs heb je nu ook seniorenijsjes. De Filippijnen kampen met een mango-overschot. De gemiddelde mens eet gemiddeld een bankpas aan plastic per week. Zittend eten is gezonder én lekkerder dan staand of lopend. Juni 2019 in vogelvlucht.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!