In zijn boek probeert Jonathan Häde de lezer te verleiden met vleesvrije hamburgers en bijgerechten. Hij richt zich hierbij op zowel beginners als meer ervaren vegetarische koks. Alle basisbegrippen worden duidelijk uitgelegd, maar het is anderzijds ook zeker geen boek dat enkel interessant is voor de beginnende student-op-kamers. De inhoudsopgave leest al als een interessante menukaart van een goed hamburgerrestaurant. De keuze is zelfs uitgebreider dan bij de hippe zaken die ik bijvoorbeeld in Parijs bezocht heb.
Het is zomer. We genieten volop van de groenten en het fruit van dit moment. Toch hebben we zin in soulfood dat liefst ook nog gemakkelijk te maken is. Geen enkel probleem. De week beginnen we met warme pitabroodjes met rauwe groente en korianderhummus. Verder eten we ook nog onder andere Mexicaanse bonensoep, gevulde pannenkoekrolletjes van Karin Luiten, rijstloempia's met asperges en rode biet en zelfs een tweede keer pannenkoeken, maar dan helemaal anders met zoete aardappel en zomerstoofpotje. De week sluiten we af met een zelfgemaakte pittige bonenburger.
Eerder bespraken we het kookboek Toscane van Giancarlo en Katie Caldesi. Nu geven we jullie een recept uit dit boek. Dit gerecht lijkt een beetje op een Franse ratatouille. Je kunt dit het beste met zomergroenten maken om de smaken zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen. Ik eet het graag in een kom voor een snelle lunch of serveer het als bijgerecht met bijvoorbeeld rijst en een salade. Voeg eventueel een gepocheerd ei toe en noem het ontbijt, of roer er wat hete pastaschelpjes door voor de perfecte pastasaus. Het is een paar dagen houdbaar in de koelkast en je kunt het makkelijk op het fornuis of in de magnetron opwarmen; ideaal voor de lunch!
‘Wacht, zet het vuur laag en geef de smaken de kans zich te ontwikkelen’. Het levensritme in Toscane is langzamer dan het hectische van Rome, maar sneller dan op Sicilië. Koken op Toscaanse wijze heeft alles te maken met de tijd nemen om smaken de kans te geven zich te ontwikkelen tot een ultieme umami-ervaring, zo zegt Antonella Secciani, chef-kok in Toscane. De auteurs Giancarlo en Katie Caldesi laten je onder andere kennis maken met het Toscane van de jaren '50, met gerechten vol kruiden, langzaam gegaarde stoofpotten, hartige soepen en lichte, verse salades.
Richting het begin van de zomer zijn er weer volop verse groenten uit eigen land, uit eigen streek en zelfs uit eigen moestuin. De raapsteel is een zomergroente bij uitstek en wordt met haar bitter-scherp-zoete smaak in Nederland het meest in stamppot gegeten. In Italië gebruiken ze de groente vrij regelmatig in risotto en pasta. Tijd om de Italiaanse zomer naar Nederland te halen. Deze lasagne gaat niet in de oven maar wordt op het bord gestapeld waardoor er een eenheid van smaken gevormd wordt en het gerecht tegelijkertijd licht blijft. Dit is een snel en eenvoudig maar toch spannend gerecht waarin het zoete van de doperwten het scherpe van de raapstelen verzacht.
Normaal stellen we het weekmenu samen op basis van de seizoensgroenten en onze ingeving op dat moment. Deze week halen we er echter het lijstje van de allerpopulairste Vegatopiarecepten bij. Deze recepten zijn enerzijds erg uiteenlopend, maar anderzijds hebben ze ook wel iets gemeen: het zijn stuk voor stuk gemakkelijke en populaire gerechten die mensen met een interesse voor vegetarisch eten aanspreken. Deze week maken we zelf falafel op vrijdagavond. Verder bereiden we onder andere tempeh in Indische saus, walnotenburgers met vegetarische jus, spinazie met ei, zoete-aardappelfrittata en frisse tofuspreads. Deze week sluiten we af met Zweedse kaneelbroodjes.
Voor de echte bierliefhebber bak je deze biercake! Je proeft het bier echt nog goed terug in de cake, dus gebruik vooral je favoriete biertje. Een stoere cake, die zonder de honing helemaal vegan is. Een ideaal vieruurtje voor vaderdag. Speciaal voor je vader, je twee vaders, je stiefvader of voor gewoon iemand die je heel erg dierbaar is. Daarnaast is deze cake erg gemakkelijk te maken. Om stress op dag zelf te vermijden, kun je hem ook een dag eerder al bakken.
Een linzenprutje is het ultieme, vooroordelenbevestigende gerecht voor vegetariërs. Toch is deze versie, met vier verschillende linzen en Indiase specerijen, echt bijzonder lekker. Misschien had ik het recept toch gewoon chic "Kleurige dhal van vier verschillende linzen" moeten noemen...
Ruim 10 jaar geleden concludeerden wij van Vegatopia dat Denen niet het meest vegetariërvriendelijke volk op aarde zijn, maar dat het in Kopenhagen goed te doen is. Is er ondertussen veel veranderd? Inmiddels is økololisch en holdbaar heel gangbaar in Kopenhagen, maar moet je nog steeds flink zoeken naar eethuisjes met een goede vegetarische kaart. Maar als je die eenmaal gevonden hebt, zit je gebakken! We delen graag onze ervaringen, van ontbijt tot diner!
We zijn klaar voor een nieuwe week vol kookinspiratie, voornamelijk uit het omvangrijke Vegatopia-archief. We beginnen met een snelle pastasalade met champgnons en artisjokharten. Daarna maken we nog onder andere peterselierisotto met meiknol, slastamppot, paella en de haloumiburgers van My Virgin Kitchen. Op zaterdag gaan we iets buiten het platgetreden pad met een aardbeiengazpacho. De week sluiten we af met een aspergetaart met rooktofu.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!