Colcannon is een typisch Iers gerecht van aardappelpuree en kool, vergelijkbaar met onze stamppot. In vroeger dagen was dit een goedkope maaltijd die het hele jaar door gegeten werd. Eigenlijk bestaat er geen standaardbereiding voor calcannon. De basisingrediënten zijn wel altijd aardappelpuree en een koolsoort. Dit kan zowel witte kool, groene kool of boerenkool zijn. Daarnaast kun je nog verschillende ingrediënten toevoegen zoals melk, room, knoflook of lente-ui. Vandaag maken we een versie met groene kool en lente-ui.
Voor 4 personen
1 kg bloemige aardappels
½ savooiekool
3 lente-uitjes
50 g boter
1 dl warme melk
peper en zout
- Schil de aardappels, snij ze in stukken en kook ze gaar.
- Verwijder de buitenste bladeren (tenzij ze nog mooi en vers zijn) en de harde kern van de savooiekool en snij hem in zeer fijne reepjes. Stoof de kool onder regelmatig roeren gaar in een bodempje water. Zet een deksel op de pan. Wanneer de kool gaar is, giet je hem af, indien nodig. Snij de lente-uitjes fijn en roer onder de kool. Laat gewoon even staan met het deksel op de pan en de lente-uitjes worden vanzelf gaar.
- Pureer de gekookte aardappels en voeg de boter toe. Meng er daarna de kool onder. Voeg beetje bij beetje de melk toe totdat je een smeuïge puree krijgt. Kruid af met peper en zout.
Serveer bijvoordbeeld met vegetarische balletjes naar keuze. Geef er ook mosterd bij.
Meer stamppot!
- Frisse sla-stamppot
- Hete bliksem
- Kruidige zuurkool met paprika en champignons
- Italiaanse stamppot
- Preistamppot met kampersteur
- Romige andijviestamppot
- Stamppot spinazie met champignons en pijnboompitten
- Stamppot van radijsjes met loof en pittig walnoten-paddenstoelengehakt
- Waterkersstamppot
- Zomerse aardappelpuree met tomaat en lente-ui en snelle geitenkaaskroketjes