Deze week hebben onder andere een flinke bloemkool in huis. Eerst maken we hem klaar met een verrijkte bechamelsaus. Met wat overblijft maken we bloemkool-tempehburgers. Ook maken we gevulde Indiase paprika's uit de oven, courgettekroketjes met tzatziki, koude komkommersoep met yoghurt. Op maandag gaat het wel wat sneller, en ook traditioneler, met een plantaardige biefstukc en aardappelkroketten. Op zondag bakken we een lekkere taart met fruit van het seizoen.
We nemen 2 avocado's en we maken er geen guacamole mee. Vandaag gaan we voor een fusiongerecht. We gebruiken de avocado's als basis voor een puur plantaardige pastasaus. Het staat zo op tafel, maar toch heeft het klein feestelijk tintje. Daarna is de saus ook prima als dipsaus of als beleg op toastjes. De saus maak je dunner of dikker door meer of minder komkommer te gebruiken.
Dit keer spotten we de veggie hotdog van IKEA
's Winters moet je soms echt nagaan welke groenten of fruit nu in het seizoen is. Nu in augustus kun je zo goed als alles vers vinden. Daarom genieten we volop van verse kersen, bosbessen en meloen als tussendoortjes. Voor het weekmenu hebben we elke dag een andere groente als uitgangspunt gekozen: spinazie op z'n Frans, sperziebonen met pindasaus, bloemkool uit de oven, Spaanse snijbonen, salsa met kokommer en tomaat en puntpaprika's op Arabische wijze. Op zondag tot slot maken we zelf bosbessen-yoghurtijsjes.
Tobias Leenaert zet zich al jaren in voor dierenrechten en het promoten van een veganistische samenleving. Dit doet hij niet dogmatisch, maar juist pragmatisch en door de dialoog aan te gaan. Onlangs verscheen er een uitgebreid interview met hem in De Standaard en op 11 augustus spreekt hij op het Vegan Food Festival in Amsterdam. Voor zijn activiteiten reist hij de hele wereld rond en daarom gaan we in dit interview in op de verschillen tussen vegetariërs en veganisten in verschillende landen en culturen, en wat voor invloed dit heeft op hoe er naar een vegan levenswijze wordt gekeken.
Op 8 augustus is het wereldkattendag, wat de ware kattenliefhebber vast niet zal zijn ontgaan. Wereldkattendag is in het leven geroepen om ze op die dag eens even flink te verwennen, als een soort van dierendag maar dan alleen voor katten. Er schijnen wel 500 miljoen katten op de wereld te zijn. Van die geschatte 500 miljoen zijn er ook een aantal die niet zo’n mooi leven hebben en zwervend hun dagen moeten doorbrengen. In Italië en Griekenland kwam ik vele zwerfkatten tegen, vaak ook met nestjes. Gelukkig zijn er daar een paar organisaties die zich over deze dieren ontfermen. We hebben ze zo goed als mogelijk bijgevoederd, zoals vele toeristen doen. Ook de bevolking aldaar helpt vaak waar ze kunnen. Wijzelf hebben ook twee katten, twee Brits korthaar tabby’s. Voor hen is het iedere dag wereld-kattendag. Tenminste dat vinden wij.
Op zondag maken we zomerse cheesecakejes met aardbei en citroen. Maar daarvoor hebben we nog een heel weekmenu. Zo maken we een ratatouille met courgette en paprika, een sperziebonensalade met avocado en kervel, champignonspiesjes met een rijstsalade erbij, quiche met pesto, een watermeloensalade met geitenkaas en munt en tot slot quinoa met spinazie, tomaat, avocado, knapperige tofu en tahin-limoen dressing.
Het is nu volop tomatenseizoen. De tomaten hebben hun echte volle smaak. Daarom maken we vandaag een gerecht waar je echt zongerijpte tomaten voor nodig hebt. Met winterse waterbolletjes ga je immers niet het gewenste resultaat krijgen. Als bijgerecht maken we snelle geitenkaaskroketjes op basis van het klassieke rolletje geitenkaas dat je in elke supermarkt vindt.
Een dierenarts bakt koekjes in haar auto. Een Brits veilinghuis verkoopt 118 jaar oude chocolade. De nieuwste dranktrend is thee met kaas. In Canada wordt alcoholvrij cannabisbier gebrouwen. Een Russische pizzeria verkoopt pizza's met een Uruguyaanse voetballer er op. Amsterdam krijgt een gezonde trekmuur. Juli 2018 in vogelvlucht.
Deze tijd van het jaar heb je een enorm aanbod aan lokaal gekweekte verse groenten. Mocht je door alles wat permanent in de supermarkt ligt niet meer weten wat echt van het seizoen is, dan kun je altijd nog kijken op de handige kalender van Velt. Deze week maken we onder meer een Toscane groenteragout, spaghetti met sperziebonen en aardappel, twee gerechten met spitskool, stamppot met snijbiet en radijloofsoep. De week sluiten we af met zelfgemaakt aardbeienijs.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!