De beste Britse pie is vegan en Gordon Ramsay serveert nu ook een vegan 'gebraad'. New Yorkse schoolkinderen eten op maandag voortaan vegetarisch. Op een Vlaamse vegetarische picknick moet vlees worden geserveerd. Supermarkten verkopen steeds meer groente zonder plasticfolie. Verspakketten zijn goedkoper dan de losse ingrediënten. Dankzij pudding en pap kunnen we het woord 'falafel' uitspreken. Een Canadese piloot bestelde pizza voor zijn passagiers. Een café in Hamburg wil geen jonge kinderen over de vloer hebben. Maart 2019 in vogelvlucht.
Altijd die vervelende vega's
De winnaar van een Britse pie-bakwedstrijd in Leicestershire is een vegan pie met aardappel, pompoen en spinazie. De culinaire elite reageerde ontzet: "Een pie hoort gevuld zijn met vlees", "De millenials nemen de boel over". De jury hield voet bij stuk: het maken van een goede vegan pie is lastig en deze pie is buitengewoon goed gelukt.
Gordon Ramsay, die niet bepaald als voorstander van vegetarisme bekend staat, serveert nu zelfs een veganistisch 'gebraad' in zijn Londense restaurant. Zijn aankondiging op Twitter kreeg, naast de onontkoombare negatieve memes, voornamelijk positief verraste reacties.
Meatless Monday: leerlingen van openbare scholen in New York eten vanaf volgend schooljaar vegetarisch op maandag. "Wat minder vlees is goed voor de gezondheid en je vermindert meteen het broeikaseffect", volgens de burgemeester. In Brooklyn loopt de vleesloze maandag al een jaar met succes op proef.
Op de jaarlijkse vegetarische picknick tijdens het Boter- en Kaasfeest in het Vlaamse Diksmuide moet verplicht vlees worden geserveerd, zo heeft de gemeente bepaald. Het nieuwe gemeentebestuur wil laten zien dat vlees uit de regio wél duurzaam is.
Een tegenslag voor vleesverlaters die hun hoop op kweekvlees hebben gevestigd: volgens onderzoekers is laboratoriumvlees zelfs slechter voor het milieu dan normaal vlees. Voorlopig is het ook nog eens allesbehalve diervriendelijk. We houden het dus nog maar even bij falafel.
Groente zonder plastic, voordelige verspakketten en dure buitenbeentjes
Albert Heijn gaat een maand lang testen met groente en fruit zonder plastic verpakkingen. Volgens de supermarkt is plastic echter niet alleen verspilling, want je boekt ook milieuwinst als je komkommers of appels niet onnodig hoeft weg te gooien.
De Duitse Aldi is al een stapje verder en verkoopt vanaf april geen komkommers meer in plasticfolie. Een test had laten zien dat ook bij transport uit Spanje het voor de kwaliteit geen verschil maakte of de komkommer in plastic was verpakt of niet.
Ook de Britse Tesco experimenteert met het verkopen van plasticvrije groente. 45 producten, waaronder bananen en avocado, zullen nu zonder verpakking worden verkocht.
De verspakketten van Albert Heijn of de Jumbo heb je vast wel eens gezien. Een doos vol groente en andere benodigde ingrediënten (pasta of rijst, kruiden en specerijen), precies genoeg om er tomatensoep, een lasagne of burritos mee te maken. Lekker handig, maar is het niet goedkoper om de ingrediënten los te kopen? Business Insider zocht het uit en kwam tot de verrassende conclusie dat juist de verspakketten goedkoper zijn - zelfs als je de prijs van bijvoorbeeld knoflook naar dat ene gebruikte teentje terugrekent.
Een zakje 'buitenbeentjes' bij de Albert Heijn koop je met een goed geweten: je betaalt een heel klein beetje minder, maar je zorgt er wel mooi voor dat de groente niet weggegooid wordt. Of toch niet? De Keuringsdienst van Waarde prikte deze marketingtruc door: die suboptimale, klasse 2 groenten worden nooit weggegooid, maar voor een fractie van de prijs verkocht aan verwerkers zoals restaurants en inblikkers - en aan Albert Heijn dus, die daar klaarblijkelijk veel geld aan verdient.
Als het maar lekker klinkt
Wat we eten heeft invloed op onze taal: dankzij de introductie van zachte levensmiddelen door de eerste boeren, zoals pudding en pap, soep en stoofjes, kunnen we zonder moeite de f- en v-klanken uitspreken. Hoe dat komt? We worden geboren met een lichte overbeet (de boventanden staan net iets voor de ondertanden), maar door vrijwel uitsluitend zaken te eten die moeilijk te kauwen zijn trainden jagers hun onderkaak, die daardoor verder naar voren kwam te staan. En dat is lastig voor de f- en v-klanken: zet je ondertanden maar eens precies onder of net voor je boventanden en probeer het woord 'falafel' uit te spreken.
Omgekeerd heeft taal ook invloed op wat we eten: voedsel dat we weerzinwekkend zouden vinden, eten we sneller als het wordt beschreven in iemands tweede taal die niet zijn of haar moedertaal is.
Rotwein-Bananen-Suppe (Chefkoch)
Hoe heurt het eigenlijk
Een Canadese piloot kon wegens slecht weer niet landen in Halifax en moest uitwijken naar Fredericton, waar hij en zijn passagiers lange tijd moesten wachten tot ze uit mochten stappen. Omdat ze al acht uur onderweg waren, bestelde hij 23 fikse pizza's om uit te delen - een actie die de passagiers zeer op prijs stelden.
Een café in Hamburg weigert kinderen onder zes jaar de toegang, omdat ze voor te veel lawaai en rumoer zorgen. Een maatregel die op veel onbegrip stuitte, ook in de sociale media (#schnullergate, oftewel fopspeengate). Een andere caféhouder begrijpt de stap wel, maar zou liever hebben gezien dat men de dialoog op zou zoeken en de ouders op het gedrag van hun kinderen zou aanspreken.
Een columnist van de Guardian kijkt uit naar het einde van de kleine-bordjes-om-te-delen-trend. Eerst moet je uit een veel te uitgebreid menu iets zinvols samenstellen, vervolgens passen de relatief dure bordjes niet op de te kleine tafel, en dan moet je ook nog in discussie wie wat moet betalen.
De burgemeester van Bologna heeft op Twitter opgeroepen alle 'culinaire bastaardrecepten' voor ragu alla bolognese te melden. De Noord-Europese spaghetti bolognese, met veel te veel saus, heeft daar niets mee te maken. Mijn vegetarische pasta bolognese met gehakt van sojagranulaat zal vast ook niet door de ballottage komen.
En verder
- Brexit blijft de Britse culinaire gemoederen bezighouden. De VS zoekt nu actief toegang tot de Britse markt en de Britten vrezen dat Groot-Brittannië de strenge EU-regels voor voedselkwaliteit en dierenwelzijn snel zal versoepelen.
- Criminelen zijn gek op dure pistachenootjes, ook buiten de supermarkt. Wereldwijd worden vrachtladingen gestolen.
- Bij de opening deelde een Eindhovense ijssalon vijftig waardebonnen uit voor een jaar gratis ijs. Twee tieners hebben een nacht lang voor de deur gelegen, maar ze hadden net zo goed kort voor de opening kunnen komen.
- De weblog en Facebookpagina Worst of Chefkoch verzamelt bizarre recepten van de gelijknamige Duitse receptensite, waaronder een soep van gepureerde bananen met rode wijn (de foto stond al eerder in dit artikel). Nu gaan ze er zelfs mee op theatertournee.
Meer!
- Februari 2019: een vegan paus, vleesvervangers voor India, en een bord snert
- Januari 2019: een werelddieet, vegan groente en een pot mayonaise
- December 2018: vegan spreekwoorden, een schamele fooi en patat met Nutella
- November 2018: lange tenen, korte frietjes en een vaatwastablet
- Oktober 2018: racistische melk, water in de trein, en fotogenieke magnetronmaaltijden
- September 2018: een vegetarische hond, zelfbouwtoast met avocado, en een superieure groente
- Augustus 2018: een vegan voedselbank, groente met een vlekje en popcorn met Maggi-smaak
- Juli 2018: hot dogs, oude meuk en nieuwlichterij
- Juni 2018: vegan vandalen, schijngehakt en broccolipoeder
- Mei 2018: kindersigaretten, een gulle veganist en chocolaatjes in een schoen
- April 2018: schnitzelgate, plastic attacks en levende pissebedden
- Maart 2018: slimme vibrators, topless bediening en een pollepelmoord