De sla moet op! In de koelkast ligt een slap half kropje, dat drie dagen terug lekker was geweest in een frisse sla met lekkere citroendressing, beetje mosterd erbij misschien. Maar dat wordt niets meer met dit kropje. Weggooien? Neehee, bakken! Serieus.
Dit leuke gerecht komt uit het kookboek JAN Geen Vlees. Een leuk en mooi gerecht voor als je een dinertje geeft, dat niet al te ingewikkeld is om te maken.
Een nieuw kookboek is voor mij altijd aanleiding om een gerecht te maken dat ik nooit eerder zelf heb klaargemaakt. Met alle risico’s van dien natuurlijk. In De complete vegetarische keuken van Rose Elliot viel mijn oog op de recepten voor cannelloni – gevulde pastabuisjes.
Ik vond uienkruiers van de bakker vroeger al erg lekker, maar de kaas mocht van mij best pittiger en er mocht ook eigenlijk wel wat meer kaas op. Vandaar dat ik tegenwoordig zelf uienkruier maak.
Fruit in avondeten... het blijft een discussie. Waar de één dat met een vies gezicht bestempelt als 'kindereten', hemelt een ander het gebruik op met de woorden 'frisse toets', 'mooie smaakbalans' of 'lekker anders'. Geen idee of deze discussie in Azië ook leeft, maar dit Koreaanse bijgerecht met appel is echt een lekkere aanvulling bij allerlei Aziatische roerbakgerechten.
Het wordt echt herfst op tafel met deze kastanjesoep! Op een druilerige dag is het een leuk idee om de kastanjes zelf te koken en te pellen. Want het is nogal een karwei.
Bij mooi herfstweer wandel je lekker naar de Turk. Marianne Meijerink van het boekje “Dat koop je bij de Turk” signaleerde namelijk onlangs kant en klare geroosterde en gepelde kastanjes in de Turkse winkel. Deze kastanjes (kestane kebap) smaken net zoals gekookte kastanjes. Gekookte kastanjes vind je ook bij de supermarkt of biowinkel. Daar zijn ze over het algemeen wel duurder.
Linzen worden wel het vlees der armen genoemd. Omdat ze voedzaam en goedkoop zijn. Linzen zijn vooral lekker en een goede bron van eiwitten. Er bestaan verschillende soorten. Voor het recept van linzenstoofpot gebruik ik vaak twee verschillende soorten; kleine zwarte Beluga linzen en bruine. Ik kook ze apart van elkaar en dat levert als je ze samenvoegt een mooi gerecht op.
Als klein meisje gruwde ik van spruitjes. Bah, die bittere gekookte groene ballen, ik vond er niets aan. Maar wat blijkt? Je kunt veel meer met spruitjes! Roerbakken bijvoorbeeld, of gratineren met kaas. En nu lust ik ze rauw.
Een chutney maken is helemaal niet moeilijk of tijdrovend, maar het resultaat staat of valt met de ingrediënten die je combineert. De precieze verhoudingen zijn minder belangrijk. Onlangs maakte ik uit de losse pols een bijzonder smakelijke chutney van ui, appel en karwijzaad. Nu is een uienchutney niet bijster origineel, maar de combinatie met karwijzaad is minder bekend. En chutneyrecepten kun je tenslotte nooit genoeg hebben.
Wat is de aardappel toch een veelzijdig ingrediënt! Niet alleen kun je hem op heel veel manieren bereiden, ook in die bereidingwijzen kun je weer variatie aanbrengen. Neem deze hasselback-aardappelen, een simpel recept afkomstig uit Zweden. Net even anders dan de standaard gepofte of gebakken versie. Bast plaatste enkele weken geleden een foto ervan op het forum, wat tot veel enthousiaste reacties leidde. Bij deze haar recept.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!