Gallo Pinto, een ontbijt van rijst met zwarte bonen, leerde ik kennen als dé traditionele schotel van Costa Rica. Onlangs kwam ik erachter dat het eenzelfde positie heeft in Nicaragua en daar bekend staat onder precies dezelfde naam: geverfde of gespikkelde haan!
Op de boerenmarkt lachten twee joekels van aardperen me toe. Ter plekke besloot ik om ze een ovenschotel als eindbestemming te geven. De aardappels geven winterwarme body aan deze gratin met zachte artisjoksmaak. En zeg nou niet dat dit een gratin Dauphinois is… Da’s echt aardappels met aardperen vergelijken!
Dit is een gemakkelijk recept met knolselderij, een groente die nu in het seizoen is. De blauwe kaas geeft een feestelijke tint en de appel zorgt voor een leuk contrast. Als je vegan eet, kun je witte miso in plaats van blauwe kaas gebruiken.
Tot nu toe had ik hem steeds laten liggen, de koolrabi. Ik had namelijk geen idee wat ik ermee moest, en wist ook niet hoe het smaakte. Mijn nieuwsgierigheid won het toen ik op de markt een zakje met drie stuks voor een euro kon meenemen. En dat bleek een bijzonder goede aankoop te zijn.
De afgelopen jaren vierde ik oud en nieuw met vrienden. We maken dan altijd allerlei lekkere hapjes en eten daar de hele avond van, in plaats van een 'echte' maaltijd. Mijn eiersalade is een vast onderdeel geworden, en ieder jaar maak ik hem net weer een beetje anders. Dit jaar was het een pittige versie met kerrie en rode peper, en natuurlijk kun je die op iedere dag van het jaar eten.
Couscous is een goede vervanger voor rijst, las ik ergens. En hoewel ik het echt twee totaal verschillende producten vind, zette het me toch aan het denken. Zou je alles wat met rijst kan, dan ook met couscous kunnen doen? Aangezien ik dol ben op gebakken rijst, leek dat me een mooi startpunt.
Brrr, op een koude herfst- of winterochtend heb je soms echt iets nodig waar je mee op gang komt en even op vooruit kunt. Dit ontbijt is fluweelzacht en romig, zoet maar niet té, niet vet en gezond op de koop toe. In minder dan 10 minuten staat er een lekker, dampend bord voor je neus, dus het is ook geschikt voor doordeweek.
Sneeuw, grijsheid en feestgedruis. November, december en januari.
Achter de wolken schijnt de zon! Maak na stamppotten, quiches en maaltijdsoepen, tussen kerst en oud en nieuw, of voorbij de langste nacht eens een avondje vrij voor zonnige wraps. Drink er lekker een biertje bij en de winter zal weer overzichtelijk worden!
Redacteur Eelco is in paniek. Er staat nog geen recept gepland voor tijdens één van de Kerstdagen. Of er op onze feestdagenpagina's niet genoeg lekkers te vinden is. Nou vooruit. Voor wie nog niet vol zit: een lekkere tartiflette. Een winters succesrecept uit de Franse Savoie.
Maultaschen zijn het Duitse antwoord op de Italiaanse ravioli, vooral geliefd in het Zuid-Duitse Zwaben: pastadeeg met een hartige vulling, geserveerd in een heldere bouillon. Als tweede gang van het Duitse Kerstmenu serveren we Maultaschen, gevuld met champignons en peterselie, in venkelbouillon. In dit foto-artikel zie je stap voor stap hoe de Maultaschen worden gemaakt.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!