Deze limonade kun je in elk Arabisch restaurant in het Midden-Oosten bestellen, en is een erfenis uit de Ottomaanse tijd. Lekker verfrissend op een warme zomerdag.
De ingrediënten voor deze saus hadden grotendeels uit eigen moestuin moeten komen! Maar we waren laat. En ongeorganiseerd. Opkomende preitjes bleken gras te zijn en knoflook poot je niet halverwege mei… Maar er groeien en bloeien dit jaar wel voor het eerst bonenplanten in onze moestuin! En ook de basilicum gaat als een dolle!
Niets troost zo goed als een flinke portie chocolade, suiker en slagroom. Of het nu om liefdesverdriet gaat of tranen om een verloren halve finale, deze Braziliaanse taart doet de ellende even vergeten.
Ceviche is een zeer populair gerecht in Latijns-Amerikaanse landen. Er zijn vele variaties op het gerecht. Deze bijzondere versie met mango willen we jullie zeker niet onthouden.
Aan een groepje niet-vegetarische collega's ("maar wat eet je dán?") legde ik eens uit dat bijvoorbeeld linzen prima vleesvervangers zijn. Gezond, voedzaam, lekker en op een heleboel manieren te gebruiken in gerechten. Bovendien zijn ze er in vele soorten. Ik vertelde dat de groene soort van Le Puy voor mij toch wel de koning onder de linzen is. "Dus die eet je alleen op zondag?", grapte een van de collega’s.
Aardappels uit de oven kennen we nu wel, maar zoete aardappels uit de oven met een romige bechamelsaus... verrassend lekker!
Een paar rustdagen in Brazilië voor het echte grote werk begint: de kwartfinales. Ondertussen kunnen wij even genieten van eten aan tafel, in plaats van met het bord op schoot voor de televisie. Bijvoorbeeld met deze Braziliaanse stoofpot met palmhart, kokosmelk, wortels en verse kruiden.
Koriander: je haat het of je houdt ervan, en dat schijnt zelfs genetisch bepaald te zijn. Ik val duidelijk in de laatste categorie. Deze dip maak ik vaak bij allerlei gerechten. Lekker fris en kruidig, met een beetje pit op het eind.
Zondag publiceerden we een recensie over het India Kookboek van Pushpesh Pant. Vandaag een authentiek recept voor curry op basis van een ook hier heel bekende en goed verkrijgbare groente. Het gerecht is niet scherp, de pittigheid van het chilipoeder wordt getemperd door de zoete smaak van de rode biet.
Laten we hopen dat het WK-duel van vanavond net zo appetijtelijk wordt als dit Chileens/Zuid-Amerikaanse koekje met een vulling van dulche de leche! En voor wie geen 'leche' (melk) wil of kan gebruiken, hebben we ook een recept voor een vegan versie.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!