Ik had nog een restje champignons, een stronkje witlof en een stuk feta, die allemaal op moesten. Een korte zoektocht op het web leerde me dat deze combinatie vaak wordt gebruikt in de risotto. En ik weet nu ook waarom: het bittere van de witlof contrasteert mooi met het aardse van de champignons en het zout-romige van de schapenkaas.
Een paar weken zon, dan wil het wel lukken in de mini-moestuin. Alles maakte ineens een enorme groeispurt. Wat een feest! Omdat ik al die basilicum niet in een keer kon verwerken in het dagelijks menu, draaide ik er met de staafmixer pesto van. Die ging netjes onder een laagje olie de koelkast in en zo had ik er twee weken plezier van. In dressings, op een ciabatta met tomaat en mozzarella, Italie op je bord. Die heldergroene heerlijkheid stal de show in een supersnelle ravioli-maaltijd. Hiervoor geven we jullie vandaag het recept.
Eerder plaatsten we reeds de recensie van het kookboek Veggie & Vegan Hamburgers van Jonathan Häde. Ook gaven we jullie al het recept voor klassieke buns. Nu geven we het recept voor de burger en de garnering die tussen het broodje kan: een tempéburger met pinda-gembersaus. Tempé (tempeh) is oorspronkelijk afkomstig uit Indonesië en is een traditioneel product, gemaakt van gefermenteerde bonen. De bonen worden met een speciale schimmel ingeënt waardoor ze een licht nootachtige smaak en een stevige structuur krijgen. Snijbiet is een seizoengroente, het seizoen loopt van mei tot oktober.
Eerder plaatsten we al de recensie van het kookboek Veggie & Vegan Hamburgers van Jonathan Häde. Vandaag geven we jullie een eerste recept: het klassieke hamburgerbroodje, ofwel bun. Het recept voor de burger zelf volgt later. Vanbuiten knapperig, vanbinnen zacht - de klassieke buns passen bij nagenoeg elke burger. Overigens zijn smaak en uiterlijk van de veganistische variant minstens zo goed als die van de vegetarische – gewoon proberen! Je kunt deze ook prefect serveren bij het zondagse ontbijt.
Eerder bespraken we het kookboek Toscane van Giancarlo en Katie Caldesi. Nu geven we jullie een recept uit dit boek. Dit gerecht lijkt een beetje op een Franse ratatouille. Je kunt dit het beste met zomergroenten maken om de smaken zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen. Ik eet het graag in een kom voor een snelle lunch of serveer het als bijgerecht met bijvoorbeeld rijst en een salade. Voeg eventueel een gepocheerd ei toe en noem het ontbijt, of roer er wat hete pastaschelpjes door voor de perfecte pastasaus. Het is een paar dagen houdbaar in de koelkast en je kunt het makkelijk op het fornuis of in de magnetron opwarmen; ideaal voor de lunch!
Richting het begin van de zomer zijn er weer volop verse groenten uit eigen land, uit eigen streek en zelfs uit eigen moestuin. De raapsteel is een zomergroente bij uitstek en wordt met haar bitter-scherp-zoete smaak in Nederland het meest in stamppot gegeten. In Italië gebruiken ze de groente vrij regelmatig in risotto en pasta. Tijd om de Italiaanse zomer naar Nederland te halen. Deze lasagne gaat niet in de oven maar wordt op het bord gestapeld waardoor er een eenheid van smaken gevormd wordt en het gerecht tegelijkertijd licht blijft. Dit is een snel en eenvoudig maar toch spannend gerecht waarin het zoete van de doperwten het scherpe van de raapstelen verzacht.
Voor de echte bierliefhebber bak je deze biercake! Je proeft het bier echt nog goed terug in de cake, dus gebruik vooral je favoriete biertje. Een stoere cake, die zonder de honing helemaal vegan is. Een ideaal vieruurtje voor vaderdag. Speciaal voor je vader, je twee vaders, je stiefvader of voor gewoon iemand die je heel erg dierbaar is. Daarnaast is deze cake erg gemakkelijk te maken. Om stress op dag zelf te vermijden, kun je hem ook een dag eerder al bakken.
Een linzenprutje is het ultieme, vooroordelenbevestigende gerecht voor vegetariërs. Toch is deze versie, met vier verschillende linzen en Indiase specerijen, echt bijzonder lekker. Misschien had ik het recept toch gewoon chic "Kleurige dhal van vier verschillende linzen" moeten noemen...
Het aspergeseizoen is nog altijd bezig. Daarom zoeken we verder naar lekkere recepten. Deze groente is zo veelzijdig dat we elk jaar weer spijt hebben dat we niet alle gerechten hebben kunnen maken. Ook proberen we nieuwe dingen uit. Vandaag maken we daarom hartige pannenkoeken van tarwe en boekweit die we vullen met witte asperges in een aromatische saus van kruiden uit eigen tuin of balkon. Ideaal als lunchtgerecht of als onderdeel van een gezellig lentediner.
Op een lenteochtend in het midden van de vorige eeuw maakte een verliefde man zijn jonge vrouw wakker met het blijde nieuws dat ze, op uitnodiging van kennissen, een weekend naar Parijs konden vertrekken. Reizen was toen nog een avontuur en Parijs een magische stad van boulevards, baguettes, bohemiens en oh la la.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!