Eerder bespraken we het kookboek Toscane van Giancarlo en Katie Caldesi. Nu geven we jullie een recept uit dit boek. Dit gerecht lijkt een beetje op een Franse ratatouille. Je kunt dit het beste met zomergroenten maken om de smaken zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen. Ik eet het graag in een kom voor een snelle lunch of serveer het als bijgerecht met bijvoorbeeld rijst en een salade. Voeg eventueel een gepocheerd ei toe en noem het ontbijt, of roer er wat hete pastaschelpjes door voor de perfecte pastasaus. Het is een paar dagen houdbaar in de koelkast en je kunt het makkelijk op het fornuis of in de magnetron opwarmen; ideaal voor de lunch!
Richting het begin van de zomer zijn er weer volop verse groenten uit eigen land, uit eigen streek en zelfs uit eigen moestuin. De raapsteel is een zomergroente bij uitstek en wordt met haar bitter-scherp-zoete smaak in Nederland het meest in stamppot gegeten. In Italië gebruiken ze de groente vrij regelmatig in risotto en pasta. Tijd om de Italiaanse zomer naar Nederland te halen. Deze lasagne gaat niet in de oven maar wordt op het bord gestapeld waardoor er een eenheid van smaken gevormd wordt en het gerecht tegelijkertijd licht blijft. Dit is een snel en eenvoudig maar toch spannend gerecht waarin het zoete van de doperwten het scherpe van de raapstelen verzacht.
Voor de echte bierliefhebber bak je deze biercake! Je proeft het bier echt nog goed terug in de cake, dus gebruik vooral je favoriete biertje. Een stoere cake, die zonder de honing helemaal vegan is. Een ideaal vieruurtje voor vaderdag. Speciaal voor je vader, je twee vaders, je stiefvader of voor gewoon iemand die je heel erg dierbaar is. Daarnaast is deze cake erg gemakkelijk te maken. Om stress op dag zelf te vermijden, kun je hem ook een dag eerder al bakken.
Een linzenprutje is het ultieme, vooroordelenbevestigende gerecht voor vegetariërs. Toch is deze versie, met vier verschillende linzen en Indiase specerijen, echt bijzonder lekker. Misschien had ik het recept toch gewoon chic "Kleurige dhal van vier verschillende linzen" moeten noemen...
Het aspergeseizoen is nog altijd bezig. Daarom zoeken we verder naar lekkere recepten. Deze groente is zo veelzijdig dat we elk jaar weer spijt hebben dat we niet alle gerechten hebben kunnen maken. Ook proberen we nieuwe dingen uit. Vandaag maken we daarom hartige pannenkoeken van tarwe en boekweit die we vullen met witte asperges in een aromatische saus van kruiden uit eigen tuin of balkon. Ideaal als lunchtgerecht of als onderdeel van een gezellig lentediner.
Op een lenteochtend in het midden van de vorige eeuw maakte een verliefde man zijn jonge vrouw wakker met het blijde nieuws dat ze, op uitnodiging van kennissen, een weekend naar Parijs konden vertrekken. Reizen was toen nog een avontuur en Parijs een magische stad van boulevards, baguettes, bohemiens en oh la la.
Radijsjes zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar: wit, geel en paars, maar de rode variant is het meest bekend. Radijsjes worden vooral gegeten als gezonde snack of in rauwkostsalades. Het loof wordt daarbij meestal weggegooid, wat eigenlijk doodzonde is, want dat loof is megagezond. Het heeft een pittige, beetje koolachtige smaak en het blad voelt stevig en wat harig aan. Dat klinkt niet erg aanlokkelijk, maar wanneer je het fijn snijdt en door een stamppotje of in een salade doet, geeft het een lekkere bite. Mijn Friese vriendin vertelde me dat ze wel eens een stamppotje maakt van gestoofde radijs en dan het loof er in reepjes rauw doorheen doet. Geïnspireerd door dit leuke idee heb ik haar recept gemaakt en er vervolgens mijn eigen draai aan gegeven door er een topping van walnoten-paddenstoelengehakt bij te maken. Zelf eet zij het met komkommersalade met witte wijnazijn.
Een logeerpartijtje in een Brusselse keuken, tv-opnames met Pierre Wind, een bezoek aan de Sabijnse heuvels en een kookboek. Dat is een nogal schamele samenvatting van ongeveer 17 jaar als Vegatopia-redacteur en bezoeker. Bijna 20.000 berichten op het forum, honderden recepten. Ik heb geschreven, geleerd, gehuild en vooral veel gelachen. Want samenwerken met een team van redacteuren is gewoon heel erg leuk. Dat mag je trouwens lezen als suggestie om eens een open sollicitatie te schrijven aan de redactie.
De Denen weten wel hoe iemand verwend kan worden met een lekkere lunch: Smørrebrød! Fijn (rogge)brood wordt dik belegd met zoveel mogelijk beleg, zodat je het brood bijna niet meer kan zien. In Denemarken is smørrebrød een kunst: er zijn restaurants die zich erin specialiseren en de mooiste creaties presenteren. Maar de smaak is net zo belangrijk. Veel bekende combinaties zijn echter vaak niet vegetarisch, al zijn deze wel in opkomst. Geïnspireerd door een reisje naar Kopenhagen heb ik drie eigen varianten gemaakt.
Drie lekkere gerechtjes die je allemaal tegelijk in de oven kunt zetten. Het eerste gercht is een farinata, ook socca genoemd, een Italiaanse kikkererwtenpannenkoek. Deze versie is lekker kruidig met verse rozemarijn, tijm en rode ui. Erbij serveren we geroosterde bloemkool, gemarineerd met salie, knoflook en een Spaans pepertje, en als derde gerechtje pittige, geroosterde kikkererwten. Plus een yoghurt-tahinsausje dat goed combineert met alle drie gerechten.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!