Op ons kookforum zien we regelmatig superlekkere gerechten voorbij komen. Zo maakte Sven een tijdje terug erg lekkere bonenburgers. Gelukkig wilde hij het recept nog een keer maken om de precieze hoeveelheden op te schrijven zodat we de burgers ook met jullie kunnen delen.
Als je bij het horen van de naam ajtar huivert en denkt aan die veel te zoete, knalgele koolsliertjes die mening Hollandse supermarkt verkoopt als atjar, vrees dan niet. Mijn atjar is fris, zuur een beetje scherp en erg lekker bij Indonesisch eten. En makkelijk om zelf te maken.
Als de winter bijna is afgelopen, heb ik altijd een kleine fruitcrisis. De lekkere sinaasappelen die er de hele winter waren, zijn vervangen door vezelige, uitgedroogde exemplaren, de mango's gaan van onrijp naar verrot zonder eetbaar tussenstadium en van de appels, die sinds de herfst bij de groothandels in de koeling hebben gelegen, is in mijn fruitschaal niet veel meer over dan een hoopje zielige, muffe, vaalgele vruchten. En dat terwijl het leuke fruitseizoen, dat van zoete aardbeien, frisse frambozen en heerlijke blauwe bessen nog heel ver weg is.
Yes, het is terrassenweer en bij een lekker biertje of wijntje in de zon hoort natuurlijk iets te snacken. Chips? Of liever iets zelfgemaakts dat je dan vervolgens alsnog bij chips, tortillachips welteverstaan, kunt serveren. Guacamole bijvoorbeeld. Hoe ging dat ook al weer?
Ik heb nog nooit zoveel met savooiekool geëxperimenteerd als deze winter. In de couscous, door de pasta, in de soep: savooiekool is echt heel veelzijdig. Uit mijn kindertijd herinner ik me nog dat we regelmatig koolrolletjes gevuld met kaas aten. Tijd om dat gerecht weer eens van stal te halen.
Ik zat met een bak rucola die maar niet leek op te gaan. Rucola is wel lekker in een zomerse salade met smakelijke tomaten, maar daar was het het seizoen niet voor. De rucola mocht dus fijngemalen in een pastasaus, lekker!
In december maakten we voor de Underground Boerenmarkt pompoenhummus en bietendip. Het recept voor de pompoenhummus plaatsten we al eerder, maar vanaf nu kun je ook de bietendip zelf maken. Lekker op een boterhammetje met rucola en geitenkaas, op een blini met zure room en zwarte olijven of op een warm stukje ciabattabrood.
De melk moest op. En dus maakte ik een bechamelsaus voor een lasagna, want als ergens veel melk in moet is het wel lasagna: 500 ml voor twee personen. Maar toen bedacht ik dat aardappel bij de schorseneren, die ook al op moesten, misschien beter zou passen dan het deeg van lasagnavellen. Een aardappellasagna dus. Met gruyèresaus. Mag dit gerecht nog wel lasagna heten?
Iedereen die een groentepakket het weet het: in de winter krijg je regelmatig een kool. Een rode, witte of savooie. Maar kool is zo idioot veelzijdig, dus er is eigenlijk helemaal geen reden om te gaan zuchten bij weer een kool in je groentepakket.
Op Twitter lazen we over een gave cocktail met gin, komkommer en spinazie, van het hippe Amsterdamse restaurant Envy. Dat wilden we thuis ook wel eens proberen.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!