Ik kreeg van mijn broer en schoonzus een tajine cadeau! Jarenlang heb ik er een gewild, maar toch nooit gekocht. En nu heb ik er eindelijk een!
Mijn schoonzus en ik verheugden ons op al het lekkers wat we ermee konden maken en gisteren kookte ik er voor het eerst mee met lekkere verse groenten uit onze tuin.
Omdat schoonzus vegetariër is maakte ik een lekker groentegerecht, dat ik graag wil delen.
Gisteren was het World Raw Food Day en daarom beginnen we vandaag de week maar eens gezond met een lading verse, rauwe groenten. Deze komkommerrolletjes zijn een creatie van niemand minder dan Charlie Trotter en komen uit zijn boek Rauw.
Vandaag, de 28e augustus, is het World Raw Food Day. Aanhangers van deze controversiële leefwijze hoeven deze dag zeker niet te vieren met een rauwe wortel in de ene hand en een glaasje tarwegras-bleekseldersap in de andere: raw cuisine heeft een verrassende en inventieve kant.
De komkommersalade die ik in een restaurant in Shanghai kreeg, werd bijzonder mooi gepresenteerd: in laagjes op elkaar. Er zat sinaasappelrasp over en ik dacht dat die 'altijd' bij Chinese komkommersalade hoorde. Maar enig gegoogle leverde niets op.
Deze salade van Samuel Levie, van Youth Food Movement Nederland, is geniaal. Alleen geschikt om in de zomer te eten, als de watermeloenen sappig en vol van smaak zijn!
Voor de komst van de aardappel vormden raapjes de basis van elk menu. Daarna werd de raap gedegradeerd tot koeienvoer. Jammer, want het is een heerlijke groente! Ze zijn overigens het hele jaar door verkrijgbaar bij de natuurvoedingswinkel.
Een bento lunchbox kan ook gewoon gevuld worden met een Hollandse aardappel. Maar we maken er natuurlijk wel iets bijzonders van... met paarse aardappels.
Gisteren gaven we vier-en-een-halve ster aan het India Cookbook van Pushpesh Pant. Vandaag een recept uit dit boek voor een curry met Indiase kaas, tamarinde en kokos. Dit gerecht komt uit Hyderabad, een regio in de zuidelijke staat Andhra Pradesh. De maaltijden uit Hyderabad staan er om bekend dat ze een zuur tintje hebben; dat zou de mond verfrissen in de altijd aanwezige droge hitte daar.
Er zijn mensen die thuis werken. Zij hebben geluk, want met je eigen keuken binnen bereik kun je lunchen zoals je wilt. Maar de meeste mensen werken op kantoor en in veel kantoren zit een kantine. Mijn vriend had een werkgever die dagelijks voor een biologische lunch zorgde. Voor tien cent een biologische boterham, kon dat maar overal zo zijn.
Iemand die om mij bezorgd is, heeft in eigen grond geteelde bloemkool meegebracht. Ze denkt dat lekker eten en drinken mijn geestelijk welbevinden bevordert en bewijst daarmee mij na al die jaren te doorgronden.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!