We horen steeds mensen die aan het klooien zijn met tempeh. Geen goeie smaak, aanfikkende marinades en andere drama's. Dit gerecht is niet zo ingewikkeld, maar wel erg lekker.
In het kader van de Provinciale Statenverkiezingen vandaag, grasduinde Vegatopia in het digitale landschap op zoek naar authentieke oerhollandse streekgebakjes. Maak kennis met de Limburgse Nonnevot, de Overijsselse knieper, het Friese duimpje en vele andere Oudhollandse streekgebakjes.
Gastredactrice Jessi vindt de winterpostelein op de boerenmarkt te mooi om te laten liggen. Normaal gaat het in de stamppot, maar ter afwisseling bedacht ze een romig pastarecept met postelein en walnoot.
Eén van mijn favoriete ontbijtgerechten: Florentijnse eieren. Maar je moet ervoor in de weer met hollandaise saus en laat ik daar 's ochtends nou meestal net niet zo'n zin in hebben.
Winters achtereen aten we boerenkool alleen in dezelfde stamppot, soms opgeleukt met wat vegaspekjes of tafelzuur, maar deze winter is de boerenkool in vele gedaanten te zien. Door alle ‘vergeten groenten’, waren we bijna de boerenkool vergeten. En die is juist zo lekker. En veelzijdig, maar daar kwam ik deze winter pas achter.
Het is wel een beetje heftig om in de weer te gaan met een volle eetlepel zwarte peperkorrels. Maar dit tofugerecht is helemaal niet loeischerp, hoogstens lekker pittig. Voordeel: de tofu hoeft niet uren te marineren.
Het duurde even voordat ik hem durfde te kopen: een Thaise groene (onrijpe) papaya. Die dingen zijn enorm groot, flink duur en ik wilde alleen maar een klein beetje Thaise papayasalade als bijgerecht ermee maken. Toen hoorde ik dat ze flink lang goed blijven in de koelkast. Je kunt er dus een heleboel keren Thaise papayasalade mee maken!
Een makkelijk te bereiden lasagnarecept. Met oesterzwammen, een paddestoel die best eens wat vaker gebruikt mag worden. En je hoeft niet in de weer met bechamelsaus.
Ik ben dol op de Caraïbische keuken. Helaas zitten er weinig vegetarische gerechten tussen omdat men daar van nature dol is op vlees en vis. Toch zijn er hier en daar wat lekkere gerechten waarbij een vegetarische variant heel goed mogelijk is.
Is er een seizoen voor bergamot? De meeste mensen kennen deze citrusvrucht die earlgreythee zijn citroenige smaak geeft niet eens, maar ik kom opeens overal bergamot tegen: in winkels, op internet en in onze eigen fruitmand.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!