Vandaag viert Japan een wel heel fijne feestdag, namelijk sofutokuriimu. Dat is geen verering van een of andere Japanse heilige, maar een dag om te vieren dat in 1951 softijs voor het eerst werd geïntroduceerd.
Nu we goede maatjes zijn geworden met alle voorheen vergeten groenten, mag er wel eens een beweging komen die vergeten fruit promoot. Wie kent er nog kruisbessen? Of beter: wie weet er waar ze te koop zijn?
Mijn Turkse supermarkt geeft je voor 50 cent een enorme bos peterselie, terwijl ik meestal maar een klein handje nodig heb. Wat moet je met al die peterselie? Verwerken in een citroenige tabbouleh, net als de Libanezen doen. Eentje die vol peterselie zit, en waar maar een klein handje bulgur in gaat.
Als het kwik boven de 20 graden stijgt zie je Hollanders direct in hun schuurtjes rommelen om de barbecue tevoorschijn te halen. Wij leggen er lekkere Indonesische tempeh op, en wanen ons in exotische oorden.
Dit zijn de kerrieaardappels en eieren die je ook bij de roti krijgt van de Surinamer, als je dat wel eens koopt. Zo maak je ze in een handomdraai thuis.
Zeg nu zelf, dat klinkt toch een stuk smakelijker en exotischer dan 'groente met yoghurt'. Het is weliswaar geen origineel Grieks recept, maar wel zeer prijsbewust en mediterraan. Bovendien staat het in een mum van tijd op tafel, zodat je des te langer kunt mijmeren over de gevolgen van de eurocrisis - of misschien toch over vrolijker zaken, zoals de zomervakantie, die met rasse schreden naderbij komt.
Bij het woord 'bento' is vast niet je eerste associatie: Libanon, Tunesië of Marokko. Bij mij ook niet, maar in de praktijk vind je in mijn bentoboxen vaak smaken terug uit dat deel van de wereld. Dat heeft met mijn smaak te maken, maar ook met het feit dat lekkere hapjes als olijven, dadels, pepers, Marokkaanse koekjes, salades en pitabrood zich 'zo goed laten inpakken'.
Het asperge-seizoen is over 2 weken voorbij. Wie de rest van het jaar ze ook wil blijven eten, moet nu even flink inkopen en ze invriezen (geschild en al). Wij zetten vlug nog even acht tips en weetjes over asperges op een rij.
Witte asperges kook ik meestal gewoon in een pan, op het vuur, niets ingewikkelds aan. Maar kun je er ook iets anders mee? Stomen, in de magnetron bereiden, op 90 graden koken, konfijten? En wordt de smaak dan anders? We testten 10 methoden.
Linzen zijn niet alleen voor in de winter. Bij zomerse temperaturen kan je er hele lekkere hapjes van maken. Dit is een recept voor linzenköfte en voor de gezelligheid en om uitdrogen tegen te gaan, stoppen we die in een slablad. De linzenköfte zijn ook lekker als bijgerecht, appetizer en bij de picknick. De rode linzen koken kapot en maken zo de basis voor de puree om er köfte van te draaien. Het is van origine een Turks gerecht en daar heet het mercimek köfte.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!