Het is zomer. We genieten volop van de groenten en het fruit van dit moment. Toch hebben we zin in soulfood dat liefst ook nog gemakkelijk te maken is. Geen enkel probleem. De week beginnen we met warme pitabroodjes met rauwe groente en korianderhummus. Verder eten we ook nog onder andere Mexicaanse bonensoep, gevulde pannenkoekrolletjes van Karin Luiten, rijstloempia's met asperges en rode biet en zelfs een tweede keer pannenkoeken, maar dan helemaal anders met zoete aardappel en zomerstoofpotje. De week sluiten we af met een zelfgemaakte pittige bonenburger.
Normaal stellen we het weekmenu samen op basis van de seizoensgroenten en onze ingeving op dat moment. Deze week halen we er echter het lijstje van de allerpopulairste Vegatopiarecepten bij. Deze recepten zijn enerzijds erg uiteenlopend, maar anderzijds hebben ze ook wel iets gemeen: het zijn stuk voor stuk gemakkelijke en populaire gerechten die mensen met een interesse voor vegetarisch eten aanspreken. Deze week maken we zelf falafel op vrijdagavond. Verder bereiden we onder andere tempeh in Indische saus, walnotenburgers met vegetarische jus, spinazie met ei, zoete-aardappelfrittata en frisse tofuspreads. Deze week sluiten we af met Zweedse kaneelbroodjes.
We zijn klaar voor een nieuwe week vol kookinspiratie, voornamelijk uit het omvangrijke Vegatopia-archief. We beginnen met een snelle pastasalade met champgnons en artisjokharten. Daarna maken we nog onder andere peterselierisotto met meiknol, slastamppot, paella en de haloumiburgers van My Virgin Kitchen. Op zaterdag gaan we iets buiten het platgetreden pad met een aardbeiengazpacho. De week sluiten we af met een aspergetaart met rooktofu.
Deze week gaan we helemaal plantaardig en zonder twijfel zeer gevarieerd. We begin met gebakken groenten met rijst en pindasaus. Daarnaast maken we nog onder andere een snelle rijstsalade, erwtenballetjes met munt, zoeteaardappelkoekjes met limoen en avocado, Indiase uienbhajees met chutney en risotto met groene asperges. De week eindigen we met zelfgebakken rozijnenkoeken.
Na 17 jaar verlaat Annemieke de redactie van Vegatopia. Zelf maakte ze al een uitzwaairecept, maar met dit weekmenu willen we haar nog extra in de kijker zetten. Ze heeft in al die jaren zoveel voor Vegatopia gedaan dat het bijna onbegonnen werk is om alles op te sommen: ze schreef recepten en recensies, ze maakte de prachtige foto's en een aantal recepten voor ons kookboek, maar ze gaf op het forum ook praktische tips aan zwangere vrouwen en jonge ouders omtrent vegetarisme. Deze week geven we daarom een bloemlezing van recepten die de eigen stijl van Annemieke weergeven. Bedankt voor alles wat je voor Vegatopia gedaan hebt, bedankt voor alle vriendschap!
Wanneer het mooi weer is, eet je vanzelf al meer salades. Hier houden we al rekening mee voor ons weekmenu. Toch is het zeker niet al rauwkost wat de klok slaat. We combineren ze graag met iets stevigs zoals Griekse spanakopita of gebakken aardappels. Verder maken we onder andere zelf linzenburgers, groenteworstjes en venkelrisotto. De week sluiten we af met een stevig ontbijt met bananenpannenkoekjes. Asperges ontbreekt natuurlijk ook niet.
De wereld is een dorp. We kunnen bijna overal heen en daarom krijgen we ook invloeden uit alle uithoeken. Niet in het minst op culinair vlak. Daarom gaan we deze week voor de fusionkeuken: gerechten die ontstaan zijn door het samensmelten van verschillende culinaire tradities en ingrediënten. We beginnen de week met een Indiaas geïnspireerde bloemkoolsoep. Daarnaast maken we nog andere penne met koriander-pindapesto, Cajun pilaf, gefrituurde rijstballetjes en een aspergetaart met sinaasappel en feta. Op zaterdag gaan we echter de zeer traditionele toer op met Gentse waterzooi en chocolademousse.
Natuurlijk brengen we de lente in ons weekmenu. Zo maken we op maandag de eerste pastasalade van het voorjaar. Op zaterdag halen we dan weer verse asperges voor een heerlijk lunchgerecht. Daarnaast bereiden we ook een aantal gerechten die in principe op elk moment van het jaar geserveerd kunnen worden zoals couscous met zeven groente, spinazielasagne en nasi goreng. De week sluiten we af met heerlijke hazelnoottaartjes met kokos-chocovulling en rode vruchten.
Met een goeie pieper is niets mis. Daarom stellen we in dit weekmenu de aardappel centraal. De gewone gele aardappel. Geen zoete aardappel, want dat is een ander knolgewas. Toch eten we zeer gevarieerd. We beginnen de week met een eenvoudige rösti. Verder maken we ook een zomerse overschotel, aardappel-paddenstoelensoep en huisgemaakte friet met gietenkaaskroketjes. Op Zaterdag doen we het iets uitgebreider met Turkse gepofte aardappels. Daarnaast hebben we ook twee gerechten waarin de aardappel als groente gebruikt wordt.
We laten ons leiden door de dingen waar we zin in hebben. En door de lente. Het weer bepaalt vaak ook onze smaak voor een groot gedeelte. De week beginnen we met een snelle verse pasta met pompoenpitolie. Verder hebben we een hoop andere dingen op het menu staan: gebakken prei met feta en daarbij orzo, tempeh in poesta-style, eiersalade met een kerrie en zonnige saladewraps. De week sluiten we af met een Antilliaanse cashewcake.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!