Het nieuwe jaar beginnen we feestelijk maar toch ontspannen met een brunch met onder andere koude amandelsoep, geitenkaastosti en lekkere cakejes. Vanaf dinsdag nemen we de draad van het gebruikelijke leven weer op. De eerste dag maken we nog een simpele en snelle pasta met rucola-fetapesto, Daarna eten we onder andere zelfgemaakte rode kool, een ovenschotel met bloemkool en aardappel en een Indisch geïnspireerde pittige wortelquiche.
De eindejaarsfeesten staan voor de deur. Helaas viert de keukenstress ook hoogtij. Om spannigen en ontgoochelingen te vermijden, plan je alles eerst een beetje en leg je vooral de lat niet te hoog voor jezelf. Experimenteren in de keuken doe je beter op een zorgenloze zaterdag, met diepvriespizza binnen handbereik. De anti-stresstips voor kerst van Karin Luiten zijn ook erg handig om calamiteiten in de keuken te voorkomen. Deze week schipperen we qua menu's tussen zeer uitgebreid met viergangenmenu op kerstdag en zeer eenvoudig zoals een pasta met aubergine en tomatensaus. Verder nodigen we vrienden uit voor Mexicaanse fondue en maken we een ovenschotel met aardappel en schorseneer. Tot slot sluiten we de week én het jaar af met hartige oliebollen.
Deze maken we wintergerechten met een twist. Als uitgangpunt nemen we klassieke gerechten die een nieuw elan geven door een kleine aanpassing. Zo beginnen we de week met broccolistamppot met kidneybonen in tomatensaus en eindigen we met cupcakes met ghühweinsmaak. Verder eten we ook spruitjes met een snelle roomsaus, snertburgers en wontons met champignons en walnoten.
De temperaturen dalen, de dagen worden steeds korter. We hebben behoefte aan comforteten. Dit betekent echter niet dat de frituurpan de hele week op het aanrecht blijft staan. Comforteten hoeft immers niet per sé een vette hap te zijn. Deze week maken we een hele reeks verwarmende en evenwichtige gerechten zoals noedelsoep, preistamppot met zoete aardappel, risotto met rode biet en een pittig broodje tempeh.
Naar jaarlijkse gewoonte presenteert Vegatopia jullie op 6 december 4 gloednieuwe kerstmenu's. Door de jaren heen hebben de redacteuren en gastredacteuren een heel arsenaal aan verschillende menu's bedacht: van klassiek tot ludiek, van gemakkelijk tot gastronomisch. Dit rijke kerstarchief, dat traditiegetrouw sinds gisteren, 1 december, weer online is, blijft een bron van inspiratie voor feestelijke momenten, maar ook voor doordeweeks tafelen. Je bent niet verplicht om het hele menu klaar te maken, een enkel gerecht kan ook. Daarom staat ons weekmenu deze keer in het teken van het kerstarchief. Ze maken we onder andere een Portugese tomatenrisotto, ratatouille met boekweithoning en eindigen we de week met speculaasboterkoek.
Deze week maken we klassieke gerechten uit verschillende landen met voornamelijk seizoensgroenten. We eten onder andere een in, België populaire ovenschotel met witlof en ook spruitjesstamppot. Verder ook nog gado gado uit Indonesië met de ene helft van een witte kool en Amerikaanse coleslaw met de andere helft van de witte kool. De typisch Braziliaanse rijst met bonen komt ook aan bod. De week sluiten we dan weer af met een fusion gerecht dat we lekker gezellig op de bank kunnen opeten.
Een nieuwe week, een nieuw weekmenu. Op maandag gebruiken we restjes groenten voor een heerlijke kruidige curry. Verder eten we onder andere één van Eelco's favoriete gerechten, knolseldeijrschnitzeltjes, gele raapjes en zoete aardappel uit de oven, zelfgemaakte pizza en broccolisoep. Zo krijgen we weer een gevarieerd aanbod, waarin knolgroenten en paddestoelen een prominente rol spelen.
Tijdens deze herfstweek gaan we geen uren in de keuken staan. Toch koken we iedere dag vers en gevarieerd. Zo maken we twee totaal verschillende gerechten met prei, gebruiken we een pak soepgroenten op onze eigen manier en eindigen we de week met een patisson uit de oven.
Deze week koken we Italiaans en met lokale seizoensgroenten. Het ene sluit het andere helemaal niet uit. Verschillende aspecten van de Italiaanse keuken komen aan bod, al dan niet met een Hollandse invloed. Zo maken we onder andere een klassieke minestrone, gnocchi met spruitjes, papardelle met pompoensaus en een risotto met paddestoelen. De week sluiten we echter af met een traditionele Hollandse appeltaart. Die vinden de Italianen vast ook lekker.
De week beginnen we met een pittige bloemkoolsoep. Jessi maakte het als zomerrecept, maar in de herst is dit recept ook geweldig. De week eindigen we met een mandarijencake van Karin Luiten. Daarnaast eten we nog onder andere koolrolletjes uit de oven, restjesstampot, Peruaanse tacu tacu en ovenloempia's.
Heb je zin om ons team te versterken? Wij zijn op zoek naar nieuwe culinaire redacteuren, gastredacteuren en restaurantgidsredacteuren.. Ben je geïnteresseerd? Lees hier verder!